Fargerikt, smakfullt & lekkert: Inviter på koreansk bbq

Server koreansk barbecue på grillfesten! Det beste er at alt kan gjøres klart på forhånd. Det eneste du trenger å gjøre når gjestene kommer, er å finne frem rettene og fyre opp grillen. Kjøttet grilles på bordgrill, og så pakker man det inn i salatblader med ris, diverse tilbehør og en smaksrik dippsaus. Vel bekomme!

Koreansk BBQ
© Styling: Petra Lindstrand / Foto: Helén Pe

Bulgogi av marinert entrecôte eller secreto iberico

Bulgogi betyder «ildkjøtt» på koreansk, siden kjøttet tilberedes over åpen flamme. Tynne, marinerte skiver av entrecôte eller andre fine kjøttstykker av okse legges på grillen og grilles raskt. Når man griller svinekjøtt, kalles det dwaeij bulgogi. I bulgogi pakker man inn det grillede kjøttet i salatblader sammen med kokt ris og banchan, tilbehør, og topper til slutt med ssamjangsaus.

Hva er secreto iberico?
Svinekjøttet som brukes i denne retten, kalles «secreto iberico», som betyr iberico-grisens hemmelighet. Det er en muskel som ligger g jemt mellom nakken og frembeina på grisen. Dette kjøttstykket er dekket med fett og er fantastisk marmorert – en skikkelig godbit på grillen.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers

  • 300 g kjøtt, f.eks. hengemørnet entrecôte og/ eller secreto iberico

Marinade

  • ¼ vanlig løk eller rødløk
  • hvitløksfedd
  • ½ liten pære
  • 10 g ingefær
  • ¼ dl koreansk eller japansk soyasaus
  • ½ ss rårørsukker
  • ½ ss sesamolje
  • ½ ss riseddik
  • ½ ss gogujang (koreansk chilipasta)

Tilbehør

  • salatblader av ulike slag med forskjellig tekstur
  • ris, klebrig, rundkornet, f.eks. sushiris
  • kimchi
  • oi namul (chilimarinert agurk), se oppskrift under
  • sookjunamul (sesammarinerte bønneskudd), se oppskrift under
  • sesamfrø, ristede
  • salatløk, strimlet
  • ssamjang, se oppskrift under

Slik gjør du

  1. Skjær sener og hinner av kjøttet. Frys kjøttet halvveis (da er det enklere å skjære tynt) og skjær det deretter i tynne skiver.
  1. Marinade: Skrell og skjær løken i grove biter. Skrell og skjær hvitløken i skiver. Skrell, kjern ut og grovhakk pæren. Skrell ingefæren og skjær den i skiver.
  1. Ha alle ingrediensene i en beholder og blend den jevn med stavmikser.
  1. Bland marinaden med kjøttet og la det marinere i kjøleskapet i ca. 1 time, gjerne lenger.
  1. La kjøttet ligge i romtemperatur en stund før grilling. Grill kjøttet i ½–1 min på hver side.
  1. Fyll salatblader med ris, kimchi, agurk, bønneskudd, sesamfrø og løk. Topp med det nygrillede kjøttet og ringle over ssamjang. Pakk sammen til en wrap og nyt.

TIPS! Velg gjerne ulike salatblader. Det grillede kjøttet pakkes inn i store, grønne blader. Prøv gjerne typer med ulik tekstur, for eksempel krispisalat og isbergsalat.

Koreansk BBQ

Oi namul - chilimarinert agurk

Superenkelt, men så godt!

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers

  • ½ agurk
  • ½ ss riseddik
  • ¼ ss sukker
  • ½ ts gogugaru (koreanske chiliflak)
  • ½ ts salt

Slik gjør du

Rør sammen eddik, sukker, gogugaru og salt. Skjær agurken i tynne skiver og bland dem i marinaden. La stå i kjøleskapet i minst 30 min., rør om av og til.

Koreansk BBQ

Sookjunamul - sesammarinerte bønneskudd

Bønneskuddene er sprø og har en tydelig smak av sesamolje.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers

  • ½ pakke ferske bønneskudd (180 g)
  • ½ ts ts sesamolje
  • ¼ ts salt

Slik gjør du

  1. Kok opp vann i en kjele. Forvell bønneskuddene i ca. 10 sek. Hell dem i en sil, og avkjøl i iskaldt vann.
  1. Bland bønneskuddene med sesamolje og salt.
Koreansk BBQ

Ssamjang - koreansk dipp eller wrapsaus

Å pakke maten i et salatblad er en gammel tradisjon i Korea. Det kalles ssam, som betyr wrap eller innpakket mat. Jjang betyr saus, litt forenklet. Ssamjang er altså en dipp eller wrapsaus som man topper kjøtt og tilbehør med. Sausen har mye umami, og smaker både søtt og salt.

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 dl

  • 3 hvitløksfedd
  • 1 dl doenjang (koreansk soyabønnepasta)
  • ½ dl gogujang (koreansk chilipasta)
  • 2 ss riseddik
  • 1 ss ristet sesamolje
  • 1 ss flytende honning

Slik gjør du

Skrell og finhakk hvitløken. Visp sammen alle ingrediensene.