Du skal lete lenge etter en rett som smaker mer av sommer enn denne!
Og ikke bare smaker det godt – hele asparges blir en fin dekorasjon også. Jordbærene forsterker sommerfølelsen og tillfører en god sødme i salaten.
Oppskrift:
Tid: 30 min. + 20 min. i fryser + 45 min. i ovn
Antall: 4 porsjoner
- 150 g smør
- 3 ½ dl hvetemel (210 g)
- 1 krm salt
- 2 ss kaldt vann
Pensling:
- 1 egg
Fyll:
- 125 g grønn asparges
- 2 vårløk
- 1 ss smør
- 1 krm + 1 krm salt
- 200 g gruyèreost
- 3 egg
- 3 dl melk
Salat:
- ½ agurk
- 100 g jordbær
- 65 g bladsalat
- 1 ss olivenolje
- 1 ss balsamicoeddik
- 1 krm flaksalt
- ½ dl ristede solsikkefrø
Slik gjør du:
- Bland sammen smør, mel og salt i en foodprosessor. Tilsett vannet og arbeid raskt sammen til en deig.
- Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk. Trykk den ut i en paiform, ca. 23 x 23 cm. Skjær bort overflødig deig øverst på kantene. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i fryseren i ca. 20 min. for å forhindre at deigen glir ned under steking. Forvarm ovnen til 200 grader.
- Pensle paien med det vispede egget. Forstek midt i ovnen i ca. 15 min. Senk temperaturen til 175 grader.
- Fyll: Rens og bryt av den nedre delen av aspargesen. Rens og skjær vårløken i tynne skiver. Fres aspargesen i smør i en stekepanne i ca. 2 min. Krydre med 1 klype salt. Legg aspargesen på et fat. Fres vår løken i stekepannen i ca. 2 min.
- Riv osten. Visp sammen egg, melk og 1 klype salt. Tilsett osten.
- Legg løken i paiskallet og hell over eggeblandingen. Legg på aspargesen. Stekmidt i ovnen i ca. 30 min. til paien har fått en fin farge og eggeblan dingen har stivnet.
- Salat: Skjær agur ken tynt, gjerne på en mandolin. Del jordbærene i biter. Bland agurk og jord bær med salat, olje, eddik og salt. Topp med ristede solsikkefrø.