6 raske franske bistroretter
Enkelt er like naturlig som avansert i det franske kjøkken. Her er 6 enkle hverdagsretter som du lager på en halvtime.
Karbonader provençale
Hvitløk og rosmarin gjør hverdagskarbonadene til en provençalsk delikatesse. Lag gjerne en dobbel porsjon karbonader - de er perfekt matpakkemat!
Vanskelighetsgrad:★ ★ ★ ★
Tid: 30 min.
Antall porsjoner: 4
500 g karbonadedeig av storfe, helst uten salt og vann
800 g poteter
1 squash (ca. 300 g)
4 tomater
1 + 1 hvitløksfedd
salt og nykvernet svart pepper
3 ss olivenolje
2 ss hakket, frisk rosmarin
1 egg
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 250 °C. Skrell og skjær potetene i ca. 2 cm tykke skiver. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 5 min. La potetene renne godt av.
2. Rens og skjær squashen i skiver. Skjær tomatene i skiver. Skrell og finhakk 1 hvitløksfedd.
3. Legg poteter, sqash, tomater og finhakket hvitløk lagvis i en ildfast form, krydre med salt og pepper mellom lagene. Ringle over 2 ss olivenolje. Stek midt i ovnen i ca. 15 min.
4. Skrell og finhakk det siste hvitløksfeddet. Bland kjøttdeig, rosmarin, egg og hvitløk, og smak til med salt og pepper. Form kjøttdeigen til 8 karbonader.
5. Stek karbonadene i 1 ss olje i ca. 3 min. på hver side.
6. Ved servering, legg karbonadene over grønnsaksgratengen og pynt med noen blader frisk rosmarin.

Kyllingqueneller med hvitløkstekte brekkbønner og tomatsaus
Queneller er avlange kjøttboller av fisk, fugl eller lyst kjøtt som posjeres i buljong eller i lettsaltet vann.
Vanskelighetsgrad:★ ★ ★ ★
Tid: 30 min.
Antall porsjoner: 4
600 g kyllingfilet
1 løk
2 + 2 hvitløksfedd
1 boks hele tomater (400 g)
2 ss tomatpuré
sukker, salt, nykvernet svart pepper
1 sitron
1 liten potte frisk timian
1 egg
500 g frosne brekkbønner
olivenolje
Tilbehør: godt brød
Slik gjør du:
1. Skrell og finhakk løk og 2 hvitløksfedd. Ha løkene over i en gryte og ha i tomater, tomatpuré, 1 ts sukker og 1 ts salt. Smak til med pepper. La det småkoke under lokk i ca. 15 min. Miks sausen glatt med stavmikser.
2. Skrubb sitronen godt i lunkent vann. Skjær den i to, finriv skallet fra halve sitronen og press ut 1 ss saft. Skjær resten av sitronen i båter.
3. Finhakk halve potten med timian. Skjær kyllingfiletene i mindre biter og ha dem over i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall, sitronsaft, egg, 1 ts salt og litt pepper, og miks til en farse. Ha i den hakkede timianen og bland godt inn.
4. Kok opp 7 dl vann med 1 ts salt. Form kyllingfarsen til ovale kjøttboller (queneller). La dem småkoke under lokk i ca. 10 min., til de er gjennomkokte.
5. Skrell og skjær 2 hvitløksfedd i tynne skiver. Stek dem i panne i 2 ss olje i ca. 3 min. Ha i brekkbønner og stek under omrøring i ca. 5 min. Smak til med salt.
6. Server queneller med sitronbåter, tomatsaus, brekkbønner og brød. Pynt med frisk timian.

Cassoulet med lam og bønner
I Sør-Frankrike spiser man ofte cassoulet, en enkel gryte som lages av forskjellige typer kjøtt eller fjærkre, og som oftest smaksettes med en krydret type pølse. Server gjerne en blandet salat med vinaigrettedressing til.
Vanskelighetsgrad:★ ★ ★ ★
Tid: 30 min.
Antall porsjoner: 4
500 g benfritt lammekjøtt, f.eks. ytrefilet eller fra steken
2 chorizopølser, gjerne litt sterkt krydret
1 løk
2 hvitløksfedd
1 liten krukke frisk salvie
rapsolje
salt og nykvernet svart pepper
1 boks hele tomater (400 g)
2 ss rødvinseddik
2 ts sukker
2 bokser store hvite bønner (à 400 g)
Tilbehør: godt brød
Slik gjør du:
1. Rens og skjær kjøttet i terninger på ca. 2 x 2 cm. Skjær pølsene i skiver. Skrell og skjær løken i tynne båter. Skrell og skjær hvitløken i tynne skiver. Finhakk ca. 2 ss frisk salvie.
2. Stek kjøtt, pølse og løk i rapsolje i en gryte under omrøring til det har fått fin farge. Krydre med salvie, og smak til med salt og pepper. Hell over tomater, 2 dl vann og rødvinseddik. Ha i sukker. La gryten småkoke under lokk i ca.
10 min.
3. Skyll bønnene godt i kaldt vann i et dørslag. Ha dem i gryten, kok opp og kok i ytterligere
5 min.
4. Stek resten av salviebladene i ½ ss olje. Strø salvien over gryten rett før servering, og server med godt brød og ev. salat.

Løksuppe med brietoast og pæredessert
En klassisk løksuppe gratineres med en hard type ost, f.eks. gruyère. I denne oppskriften har vi erstattet den med den franske dessertosten brie. En klassiker på en-to-tre!
Vanskelighetsgrad:★ ★ ★ ★
Tid: 20 min. + 10 min. i ovnen
Antall porsjoner: 4
1 purre
2 løk
4 hvitløksfedd
1 ss smør
3 terninger grønnsakbuljong
sukker
salt og nykvernet svart pepper
200 g brie
200 g brød, gjerne loff
Dessert:
2 store, modne pærer
50 g valnøttkjerner
4 ss smør
4 ts sukker
Slik gjør du:
1. Rens og skjær purren i strimler, spar litt av det grønne til pynt. Skrell og skjær løken i strimler, skrell og finhakk hvitløken. Stek purre, løk og hvitløk i smør i en gryte. Hell over 12 dl vann. Ha i buljongterninger, og smak til med sukker, salt og pepper. La suppen koke under lokk i ca. 10 min. Sett ovnen på 250 °C.
2. Skjær osten i skiver. Skjær 8 store skiver av loffen. Rist brødskivene i en brødrister. Legg en skive brød i bunnen av 4 store ildfaste suppetallerkener eller -skåler.
3. Fordel suppen i tallerkene. Legg de siste 4 brødskivene over suppen og fordel osten over. Gratiner suppen midt i ovnen i ca. 10 min. til osten har smeltet og fått litt farge.
4.
Dessert: Skjær pærene i to og fjern kjernehusene. Grovhakk nøttene og legg dem i fordypningen etter kjernehusene og legg 1 ss smør over hver haug med nøtter. Strø deretter 1 ts sukker over hver pærehalvdel. Sett pærene i en ildfast form. Bak dem nederst i ovnen i ca. 10 min. Server pærene som dessert etter suppen.

Galetter med kaldrøkt laks og rømme
Blinis kaller vi dem som regel, små pannekaker som her har fått en fyldig smak av bokhvete. I Frankrike kalles disse for galetter. Bokhvete er en glutenfri urt som er rik på mineraler.
Vanskelighetsgrad:★ ★ ★ ★
Tid: 20 min.
Antall porsjoner: 4
3 egg
5 dl bokhvetemel
2 dl melk
2 dl vann
½ salt
1 ss smør til steking
Topping:
200 g kaldrøkt laks
1 bunt vårløk
2 dl rømme
Tilbehør:
250 g blandet salat
Slik gjør du:
1. Visp eggene. Ha i bokhvetemel, melk, vann og salt og visp til en klumpfri røre.
2. Smelt smør i en stekepanne og bland det ned i røren.
3.
Topping: Skjær laksen i strimler. Rens og skjær vårløken i strimler.
4. Stek 8 tynne pannekaker av røren i en liten teflonpanne, ca. 2 min. på hver side. Legg dem over i en stabel med et stykke smørpapir mellom hver pannekake.
5. Server galettene med røkelaks, vårløk og rømme, og en grønn salat ved siden av.
