Gulrot-, sopp- og valnøttpaté med syltede kantareller

Et mettende vegetarisk alternativ på julebordet. Skjær gjerne pateen i skiver, stek patéskivene i smør og server dem varme som en forrett!

GRØNN LYKKE: En deilig vegetarisk sopp-paté fylt med deilige smaker til julens selskapeligheter.

© Helen Pé

Tid: 30 min. + 1 døgn i kjøleskapet + 1 time i ovn

Antall porsjoner til buffé: 10

500 g gulrøtter

2 ss + 2 ss olivenolje

2 gule løk

1 1/2 ss tørket provencekrydder

1 boks kikerter (380 g)

500 g blandet sopp, f.eks. sjampinjong

1 1/2 dl strøbrød

2 egg

3 ss konsentrert kantarellfond

100 g tørkede aprikoser

100 g blandede nøtter, f.eks. valnøtter, hasselnøtter

1 potte kruspersille

1/2 ts + 1/2 ts salt + 1 ts salt

1 krm + 1 krm kvernet svart pepper

Syltede kantareller:

250 g frosne kantareller eller bløtlagte, tørkede kantareller

2 sjalottløk

1 dl klar eddik

2 dl sukker

3 dl vann

1/2 ts flaksalt

Garnering:

bladpersille

Slik gjør du:

1. Syltede kantareller: Tin og stek kantarellen i en tørr, varm stekepanne til væsken er kokt inn. Skrell og skjør løken i skiver. Ha sopp og løk over i bolle med lokk.

2. Kok opp eddik, sukker, vann og salt. Hell laken over soppen og løken slik at grønnsakene blir dekket helt. La det avkjøle uten lokk. Legg så på lokk og oppbevar i kjøleskapet i 1 døgn før servering.

3. Sett ovnen på 225 grader. Skrell og skjær gulrøttene i ca. 1 cm store biter. Skrell og finhakk løken. Fordel gulrøtter og løk på et stekebrett. Bland med 2 ss olje, provencekrydder, 1/2 ts salt og 1 krm pepper. Stek midt i ovnen i ca. 20 min. til grønnsakene har fått fin farge. Ta ut grønnsakene og la dem avkjøle.

4. Senk ovnstemperaturen til 175 grader. Grovhakk soppen og stek den i 2 ss olje i en varm stekepanne til væsken har kokt helt inn og soppen har fått fin farge. Krydre soppen med 1/2 ts salt.

5. Hell væsken av kikertene og skyll dem godt i kald vann. Blend kikertene med halvparten av den steke gulrotblandingen i en food prosessor til en glatt masse.

6. Hakk aprikoser, nøtter og persille og rør inn i den miksede blandingen. Tilsett så strøbrød, egg, fond og 1 ts salt, og rør det jevnt. Vend inn resten av den stekte gulrotblandingen og den stekte soppen.

7. Kle en brødform, ca. 1 1/2 liter, med bakepapir. Fordel blandingen jevnt i formen. Stek pateen midt i ovnen i ca. 1 time. Avkjøl pateen.

8. Ved servering: Fordel syltet kantarell og bladpersille over pateen.

Les hele artikkelen
Tilbehør

 Å grave sin egen laks er veldig enkelt, det tar bare litt tid. Men på den andre siden passer laksen seg selv i kjøleskapet. Hvis laksen er fersk, bør den ligge minst to døgn i fryseren før den graves.

ca. 1 kg laksefilet, midtstykket

½ dl sukker

½ dl salt

1 ss knuste hvite pepperkorn

1 stor bunt frisk dill

 

Slik gjør du:

1. Frys laksen i minst to døgn. Ta den ut og la den tine litt. Hvis laksen er hel, skjær bort ryggbeinet slik at du får to beinfrie fileter. La skinnet være igjen. Fjern små bein med en liten tang. Tørk filetene med kjøkkenpapir, men ikke skyll dem i vann.

2. Bland sukker, salt og pepper. Hakk dillen.

3. Gni inn filetene med krydder og dill. Legg dem sammen med kjøttsidene mot hverandre. Legg dem i en plastpose, og legg pakken med laks på en tallerken.

4. Grav laksen i kjøleskapet i to døgn. Snu på dem et par ganger. Skrap bort krydderet og skjær filetene i tynne skiver på skrå.

 

Mild sennepssaus, tid: 15 min.

Denne sennepssausen er mildere på smak enn vanlig sennepssaus. Foruten sennep og dill inneholder den også egg og en klatt pisket krem. Smak til sausen rett før servering, den syrlige eddiksmaken kan bli litt mildere av å stå i kjøleskapet.

 

3 dl

 

1 hardkokt egg, finhakket

1 eggeplomme

1 ss søt sennep

2 dl nøytral olje (f.eks. raps)

1 ts sukker

1 ss eddik 12 %

2 ss vispet krem

2 ss hakket, frisk dill

salt og nymalt hvit pepper

 

Slik gjør du:

1. Ha eggehakk, eggeplomme og sennep i en bolle. Visp forsiktig nedi oljen litt av gangen.

2. Ha i sukker og eddik. Avslutt med vispet krem og dill, rør alt godt sammen og smak til med salt og pepper.