GRØNN LYKKE: En deilig vegetarisk sopp-paté fylt med deilige smaker til julens selskapeligheter.

© Helen Pé

Gulrot-, sopp- og valnøttpaté med syltede kantareller

Et mettende vegetarisk alternativ på julebordet. Skjær gjerne pateen i skiver, stek patéskivene i smør og server dem varme som en forrett!

7. desember 2021 av Petra Lindstrand

Tid: 30 min. + 1 døgn i kjøleskapet + 1 time i ovn

Antall porsjoner til buffé: 10


500 g gulrøtter

2 ss + 2 ss olivenolje

2 gule løk

1 1/2 ss tørket provencekrydder

1 boks kikerter (380 g)

500 g blandet sopp, f.eks. sjampinjong

1 1/2 dl strøbrød

2 egg

3 ss konsentrert kantarellfond

100 g tørkede aprikoser

100 g blandede nøtter, f.eks. valnøtter, hasselnøtter

1 potte kruspersille

1/2 ts + 1/2 ts salt + 1 ts salt

1 krm + 1 krm kvernet svart pepper


Syltede kantareller: 

250 g frosne kantareller eller bløtlagte, tørkede kantareller

2 sjalottløk

1 dl klar eddik

2 dl sukker

3 dl vann

1/2 ts flaksalt


Garnering:

bladpersille


Slik gjør du:

1. Syltede kantareller: Tin og stek kantarellen i en tørr, varm stekepanne til væsken er kokt inn. Skrell og skjør løken i skiver. Ha sopp og løk over i bolle med lokk.

2. Kok opp eddik, sukker, vann og salt. Hell laken over soppen og løken slik at grønnsakene blir dekket helt. La det avkjøle uten lokk. Legg så på lokk og oppbevar i kjøleskapet i 1 døgn før servering.

3. Sett ovnen på 225 grader. Skrell og skjær gulrøttene i ca. 1 cm store biter. Skrell og finhakk løken. Fordel gulrøtter og løk på et stekebrett. Bland med 2 ss olje, provencekrydder, 1/2 ts salt og 1 krm pepper. Stek midt i ovnen i ca. 20 min. til grønnsakene har fått fin farge. Ta ut grønnsakene og la dem avkjøle. 

4. Senk ovnstemperaturen til 175 grader. Grovhakk soppen og stek den i 2 ss olje i en varm stekepanne til væsken har kokt helt inn og soppen har fått fin farge. Krydre soppen med 1/2 ts salt.

5. Hell væsken av kikertene og skyll dem godt i kald vann. Blend kikertene med halvparten av den steke gulrotblandingen i en food prosessor til en glatt masse.

6. Hakk aprikoser, nøtter og persille og rør inn i den miksede blandingen. Tilsett så strøbrød, egg, fond og 1 ts salt, og rør det jevnt. Vend inn resten av den stekte gulrotblandingen og den stekte soppen.

7. Kle en brødform, ca. 1 1/2 liter, med bakepapir. Fordel blandingen jevnt i formen. Stek pateen midt i ovnen i ca. 1 time. Avkjøl pateen. 

8. Ved servering: Fordel syltet kantarell og bladpersille over pateen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...