Taras turjente: – Det sies at hvis du først blir bitt av basillen, så er det ingen vei tilbake.
Nå, i en alder av 40 år, skjønner jeg hvorfor.
Sopp har aldri vært min greie. Det vil si, jeg har overlatt den jobben til mamma. Hun forsvant stadig ut på sopptur om høsten da vi var på hytta. Helst alene – hun kunne kose seg i timevis. Og jobben var ikke over da hun kom tilbake på hytta. Da skulle det børstes, renses, kuttes, stekes og fryses. Det samme gjaldt forøvrig bær, og det kunne jeg forstå den gang. For bærene kunne du jo småspise underveis. Mens soppen måtte du vente med. Ikke syntes jeg sopp var så godt heller.
Det er rart med det. Hvordan ting endrer seg når du blir voksen. Hvordan du får lyst til å være litt som mamma var da du var liten. Og når du plutselig er mamma selv, så forstår du også hvorfor de turene betyr så mye. Mamma sier hun ikke var så bevisst på at hun gikk ut på sopptur alene. Men jeg tror allikevel det var en pause hun satte pris på som trebarnsmor.
Nå har jeg også fått dilla. Sannsynligvis på grunn av litt mer kunnskap om både sopp og matlaging med sopp. Jeg kan bare noen få, og holder meg til disse. Her i nærskogen vår vokser blant annet stein sopp, gran og furu matriske, trakt kantarell og kantarell. Disse sopprettene er fra en alenetur på øya her vi bor – med sopp plukket like ved stien, noen hundre meter fra huset vårt. Min første sopptur helt alene. Dette skal jeg fortsette med, akkurat som mamma.
Steinsopp-pasta
Til to porsjoner trenger du:- 400 g penne
- Pasta vann til koking av pasta
- ca. 150 g steinsopp
- 50 g revet parmesan
- Salt og pepper
- Hakket kruspersille
- Smør til steking
Utstyr:
- Gassbrenner (eller bål)
- Gass
- Fyrstikker
- Stekepanne
- Kjele
- Stekespade
- Soppkniv
Slik gjør du:
- Rens steinsoppen og del den i skiver.
- Kok opp pasta i en kjele.
- Stek steinsoppen i litt smør til den har sluppet vannet og blitt gyllen i fargen.
- Bland pastaen med soppen i stekepanna, og ha i litt ekstra smør.
- Bland inn revet parmesan og salt og pepper etter egen smak.
- Dryss på hakket kruspersille og nyt
Kremet sopp-pasta
Til to porsjoner trenger du:
- 400 g penne-pasta
- vann til koking av pasta
- ca. 200 g kantarell og granmatriske
- 100 g revet spekeskinke
- 1 grovhakket sjalottløk
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 4–5 ss crème fraîche
- 50 g revet parmesan
- salt og pepper
- hakket kruspersille
- smør til steking
Utstyr:
- Gassbrenner (eller bål)
- Gass
- Fyrstikker
- Stekepanne
- Kjele
- Stekespade
- Soppkniv
Slik gjør du:
- Rens soppen og del den i skiver.
- Kok opp pasta i en kjele.
- Stek soppen i litt smør til den har sluppet vannet og blitt gyllen i fargen.
- Legg soppen til side og stek spekeskinke et par minutter før du har oppi hvitløk og sjalottløk. Stek til spekeskinka er nesten sprøstekt og løken er myk.
- Tilsett pasta og rør inn crème fraîche.
- Bland inn revet parmesan og salt og pepper etter egen smak. Rør forsiktig inn soppen til slutt.
- Dryss på revet kruspersille og server.