© Linda Engelstad

Epleboller med karamell

Epleboller med karamell er like godt som det høres ut som. Hvis du ikke serverer karamellsausen med en gang, kan du varme den forsiktig opp før servering for å få den flytende igjen.

5. april 2019 av Linda og Lene Engelstad

Tid: 60+ min. Antall porsjoner: 14 boller

Bolledeig, grunnoppskrift: 

800 g hvetemel 
175 g sukker 
1 ts kardemomme 
1 ts hjortesalt 
1 pakke fersk gjær 
4 dl melk 
150 g smør 
4–5 epler ( 500 g) 
15 g smør til steking 
100 g romtemperert smør 
1 ss kanel 
100 g sukker 
egg til pensling

Slik gjør du: 

1. Bland mel, sukker, kardemomme og hjortesalt i en bolle. Smuldre i gjær. Varm melken til den er lunken og bland med melblandingen, gjerne ved hjelp av en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter små terninger med smør og elt sammen til du har en jevn deig (du bør elte i 10–15 min. etter at smøret er blandet inn i deigen). Sett til heving. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kjevler du den til et rektangel (cirka 55 x 35 cm). 

2. Skjær eplene i små terninger. Varm 15 gram smør i en panne og stek eplene med kanel til de blir så vidt møre. Smør et tynt lag smør over hele leiven, strø over med sukker og eplebiter. Rull sammen deigen og del den i biter. Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev dem i cirka 30 min. Legg bollene litt tett hvis du vil de skal flyte sammen. Sett ovnen på 225 °C. 

3. Mål opp alle ingrediensene til karamellsausen slik at de står klare ved komfyren. Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør slik at sukkeret blir oppløst. Skru opp varmen, og kok opp uten å røre. Pass på at sukkeret ikke brenner seg. Blandingen er klar når den er lysebrun. Mens du venter, varmer du fløten i en ny kjele opp til kokepunktet. Rør inn smør i fløten. Ta kjelen med sukkerblandingen av platen og tilsett oppvarmet fløte, litt og litt, mens du rører godt. Sett kjelen tilbake på platen og la karamellen småputre i cirka 1 min. før du tar den av platen. Sil om nødvendig. Avkjøl karamellsausen og smak til med havsalt. Pensle bollene med egg og stek til de er gylne og fine, cirka 15 min. Server med karamellsaus.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...