Vineksperten anbefaler høstens beste lammevin
Rødvin + lam = høstsmak! Gunhild Bjørnsti tipser deg om deilige rødviner på budsjett. Disse er perfekt for mørke kvelder!
Høsten er den beste sesongen for lam!
Gjerne tilberedt med gode krydder, urter og hvitløk for saftig, velsmakende preg. Da passer det ypperlig med en forførende rødvin til, akkurat passe temperert og servert i store vinglass. Det skaper garantert glede for alle rundt bordet.
Lam er kanskje det kjøttet det er enklest å finne vin til, for lammekjøttet har godt med proteiner og er nokså magert. En god rødvin til bør harmonere med den sarte sødmen i kjøttet, det vil si at vinen ikke skal ha for skarpe, tunge tanniner, men myke og vel avstemte garvestoffer, fin syrlighet og deilig fruktighet.
Husk på tilbehøret
Tilbehøret betyr mye for både smaken og valg av vin. Saltbakte poteter, eventuelt stekt i båter, smaker nydelig til, og gjerne med en god sjysaus, ekstra urtedryss og et lag grovt salt og pepper. For smakens helhet, unngå fløtegratinerte poteter fordi melkestoffer og fløte reagerer med tanniner og kan få vinen til å kjennes litt stram og metallisk.
Personlig liker jeg både lammefilet, lammestek og lammelår som har rosa kjerne, servert med litt gulrøtter, helstekte løk og hvitløk, rikelig med timian og rosmarin, og kun litt sjy utkokt fra pannen. Jeg spiser ikke så mye kjøtt, men når jeg først skal kose meg med rødt kjøtt, er lam noe av det beste jeg får.
Jeg har gjerne to rødvinsvarianter for å kjenne ulike smaksopplevelser og diskutere med venner rundt bordet. Det er jo slik livet til en vinelsker arter seg.
Les også: Disse matvarene burde du spise sammen
Lam kan tilberedes på utallige måter, og kan gjøres praktisk. Skal dere på sykkel-, skogs- eller fjelltur, kan lammesteken langtidsstekes så kjøttet godgjøres i ovnen på svak varme i timevis. Da får dere det aller beste og møreste kjøttet – helt dryppende saftig og velsmakende.
Kjør din egen test
Dekk bordet, tenn noen lys, sett gjerne frem to ulike rødviner og la forskjellige smaksopplevelser danse frem og tilbake i munnen. Har du vinglade folk på besøk, kjør en liten test. Smak på vinen(e) alene først!
Visste du? Derfor er vin sunt for deg!
Husk å rulle på glasset for å få inn luft, lukt godt, smak og kjenn etter hvordan særpreget kan beskrives. Ta så en bit lammekjøtt og smak på vinen(e) igjen. Da vil du kjenne at vinsmaken endrer seg! Mat- og vinmatching er alltid så spennende og lærerikt.

Kraft i glasset
Mange liker en kraftig rødvinsstil, og Rhône gir akkurat det lille ekstra. Denne rødvinen har bærpreget fruktighet, god fylde og et behagelig krydret preg. Den takler de aller fleste kjøttretter på grunn av god struktur fra modne tanniner. Vinen har lang ettersmak som minner om provenceurter, med andre ord er den perfekt til lam.

Klassisk spanjol
Dette er en kraftfull og smaksrik Rioja som passer midt i blinken til lammelår, lammeskank og lammekoteletter. Vinen har konsentrert smak av både frukt, modne mørke bær og noe krydder, så den tåler tilbehør med mye smak i. Likes lett av både de med mye og mindre erfaring med vin. Lang, fin ettersmak.

Orientalsk preg
Her har vi et utradisjonelt, eksotisk valg til påskelammet med en rødvin fra Libanon. Den er like fullt en klassisk lammevin med kompleks og fruktig smak. Aana er den nyeste vinen fra vinhuset Chateau Musar som er fremstilt etter et lengre prosjekt med den norske importøren.
Alle druene kommer fra samme vinmark like utenfor landsbyen Aana i Bekaadalen, og vinen får et elegant særpreg tilpasset norsk gane med flott struktur og saftighet.

Lammevin på budsjett
Bli kjent med denne franske bærpregede vinen med fine krydderdufter. Smaken er ung, rund og bløt med en frisk, god syrlighet som gjør vinen velegnet til lam. Stilen er lett og saftig, med krydder og konsentrasjon, samt en flott kombinasjon av røde bærsmaker.

Fruktig preg
Toskansk rødvin laget på sangiovesedruen gir det deilige kirsebærpreget mange nyter i en rødvin. Denne har flott struktur og fylde, masse deilig fruktig smak, med touch av plommer og trøfler. Felsina er en topp lammevin til både påske-
og helårsbruk.
