Juleakevitten er en utmerket ingrediens i velkomstdrinker og cocktailer
Akevitt er mer enn et naturlig, tradisjonsrikt tilbehør til julemiddagene.
Hva med å servere akevittgløgg for en ny julestemning? Bli inspirert av bartender Magnus Thorseth.
– I julen tar vi frem det aller beste og fineste vi har, og lener oss på tradisjoner. Akevitten er intet unntak. Den har dype røtter i vår kultur og har bundet mennesker sammen i flere hundre år. Akevitt er et helt fantastisk produkt som fortjener å løftes frem, også utenom julemåltidet. Som ingrediens i cocktailer er den uovertruffen.
Varmende krydder, sødme og sitrus
Magnus Thorseth ble kåret til Norges beste bartender av World Class i 2021, og er eier og driver av Seid på Posthallen, en nordisk inspirert cocktailbar med fokus på nordiske smaker, tradisjoner og nordisk brennevin. Han deler sine juledrinker der norsk akevitt er en selvsagt ingrediens, akkompagnert av varmende krydder, sødme og sitrus.
– Akevitt er et veldig anvendelig brennevin i cocktails fordi den både kan være krydderpreget og ha det elegante fatpreget fra modningen på eikefat, derfor passer den i et stort spenn av cocktails. Nesten som et slags universalbrennevin, sier Thorseth.
Ta en titt på din gamle akevitt
Med stor bredde i smak og sortiment, er akevitt suveren til de fleste drinker – både som basis i moderne signaturdrinker, og i klassiske cocktailer. Bruk gjerne julevarianten av akevitt-typene til oppskriftene under dersom du har det, eller benytt anledningen til å bruke opp akevittrester du har stående i skapet.
Test ut Magnus Thorseths fire akevittdrinker, - kanskje du får en ny favoritt?
OPLAND M'JUL
40 ml Gammel Opland akevitt, eller det du har
10 ml limesaft
2 dæsjer Angostura bitter
100 ml ingefærøl, for eksempel Thomas Henry Ginger Beer
10 ml mandarinsirup (se egen oppskrift)
Mandarinsirup (gir ca. 1,5 dl)
1 dl mandarinsaft (ca. 3 mandariner)
1 dl sukker
Varm opp mandarinsaft og sukker i en kjele. Rør rundt til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl helt.
Slik gjør du: Bland sammen akevitt, limesaft, mandarinsirup og bitter i et mule-krus. Ha deretter i is og topp med ginger beer. Rør lett sammen og server. Pynt gjerne med en tørket limeskive eller en mandarinbåt.
AKEVITTGLØGG
7 dl rødvin, for eksempel spansk vin av druen Tempranillo
5 dl fatlagret akevitt med preg av Stjerneanis, for eksempel Lysholm Linie
4 dl eplejuice
1,5 dl appelsinlikør, for eksempel Grand Marnier eller Cointreau
0,5 dl vaniljelikør, for eksempel Galliano
5 dl vann
1,5 dl demerarasukker (eller brunt sukker)
ca. 15 stjerneanis (13 g)
ca. 30 nellikspiker (2,5 g)
Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en kjele. Varm opp under omrøring til sukkeret er oppløst. La den stå og trekke på platen på lav varme ca. 15 minutter. Serveres varm. Pynt gjerne med stjerneanis.
O'CARDAMOM
50 ml vellagret akevitt, for eksempel Gilde Non Plus Ultra
2 dæsjer Angostura bitter
Litt appelsinskall
1 ss kardemommehonning (se egen oppskrift)
Kardemommehonning
1 dl honning
0,5 dl vann
6 hele kardemommekjerner (2 gram, 0,5 ts malt kardemomme)
Varm opp honning og vann i en kjele. Rør til honningen har løst seg opp. Tilsett hel kardemomme. La dette trekke i 5 minutter før du siler av kardemommen. Bruker du malt kardemomme, sil sirupen gjennom et kaffefilter.
Slik gjør du: Bland akevitt, kardemommehonning og bitter i et røreglass med is. Rør i 20 sekunder. Sil over i et glass med ny is. Press oljen fra et appelsinskall over drinken og server. Pynt gjerne med en bit appelsinskall.
EGGELIKØR ANNO 2023
(Ca. 4 glass)
90 ml karvepreget akevitt, for eksempel Løiten Linie
60 ml Amontillado sherry
180 ml helmelk
120 ml kremfløte
2 hele egg
75 gram sukker
Kaneldryss
Slik gjør du: Pisk eggene til en jevn konsistens i en blender på lav hastighet. Tilsett sukker og kjør videre til sukkeret er oppløst. Tilsett forsiktig melk, kremfløte, akevitt og sherry. Kjør videre på lav hastighet i ca. 30 sek. Avkjøl i kjøleskap og server kjølig. Holder seg ca. to uker i kjøleskap. Dryss gjerne litt kanel over før servering.