Tara smaker på verdens eldste bobler
– Den historiske musserende vinen selges i dag under navnet «den første boble», forteller Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.
Verdens første bobler
Turen går ikke til Champagne, men til den lille byen Limoux i Languedoc-Roussillon hvor den første musserende vinen så dagen lys. Si hei til et spennende fransk vinområde som er verdt å utforske.
Skriftlige bevis
Det verserer mange historier om hvem som har skapt drikken champagne, men de første skriftlige bevis på «bobler i vin» stammer fra lille Limoux i Languedoc-Roussillon og er datert 1531.
Munkene i Saint-Hilaire-klosteret laget den første musserende vinen. Dom Perignon lærte kunsten der.

Première Bulle - «den første boble»
Vinmarkene i Languedoc-området har lang historie som går helt tilbake til det 5. århundret f.Kr. da grekerne introduserte både vinstokker og dyrkningsmetoder. Det var riktignok først i 1531 at vin fra Limoux tok sin plass i historien, og Benediktinermunkene fra klosteret Saint Hilaire laget den første musserende vinen i verden. Den gangen het den «Blanquette de Limoux».
Musserende til store feiringer
De første skrifter fra denne perioden viser at «Blanquette» blant annet ble drukket ved hoffet til Sieur d’Arques, regionens store helt. Han hadde for vane å drikke den musserende vinen for å feire sine seire på skikkelig vis.
Fire århundrer senere, i 1946, valgte vinbøndene i området å slå seg sammen og danne et vinkooperativ og fortsette å lage den musserende vinen, som i dag selges under navnet «den første boble» (Première Bulle).

Verdens eldste bobler
Denne historiske musserende vinen selges i dag under navnet «den første boble» (Première Bulle) og er laget på mauzac-druer med litt tilsetning av chenin blanc og chardonnay.
Fargen er lys gul med litt grønnskjær. Vinen har fine bobler, som er et kvalitetstegn. Frisk duft av hvite blomster og lyse frukter. Smaken er slank og myk, med preg av eple og sitrus, litt hint av kjeks. Tørkede fruktnoter gir en attraktiv smaksopplevelse. Tørr stil.
Nyt den som aperitiff og til forretter og fingermat.

Perfekt for vinturister
Her er jeg i kjelleren hvor verdens eldste boblevin ble lagret. Her er det gode, kjølige lagringsforhold.
Kooperativet Sieur d’Arques i Limoux har et flott besøkssenter hvor man kan komme og smake de ulike vinene og ta en titt inn i museet etterpå. God lunsj med utsikt utover vinmarkene fant jeg hos vinprodusenten Gaudy. Der er det også mulighet for vinsmaking i moderne lokaler. Jeg var også innom klosteret Saint Hilaire, ruslet rundt i Limoux sentrum og dro til middelalderbyen i Carcassonne. Inne bak festningsmurene dro vi til hotell La Cité som har en fin restaurant og en god vin- og cocktailbar.
Mye god vin i området
Jeg ble virkelig overrasket over hvor mye god vin det lages i Limoux og Languedoc. Her lages svært anvendelige viner til en god pris. Nå som mange liker å nyte et glass vin eller to ved flere anledninger, for å ta seg en pause etter jobben eller nyte til mat, er det praktisk å vite om prisvennlige stiler.
Her er mine anbefalinger:

Mini-burgunder
Her er en klassisk chardonnay med fin aroma og preg av sitrus og eple med et hint av krydder. Smaken er frisk med god fylde preget av sitrus og gule epler. Vinen er tørr, men med god frukt og syre som balanserer fint.
Tørr og god allround-vin som passer utmerket til kos, salater, sjømat og mat fra grillen.

Vårlig hvitvin
Denne deilige hvitvinen laget på chardonnay gir deg mye for pengene. Den kunne lett blitt forvekslet med en dyr burgunder. Vinen har deilig aromatisk duft med hint av toast og noe krydder. Smaken er fyldig og elegant med lang ettersmak. Vinen takler både fiskeretter, skalldyr, grønnsaksretter, asparges, lettere kjøttretter og salater.
En ny god allround-vin med eleganse.

Forfriskende musserende
Denne musserende vinen er laget på en fin miks av chardonnay, pinot noir, mauzac og chenin blanc. Aromaen har noter av eple og sitrus, med hint av nøtter, kjeks og mineraler. Smaken er forfriskende med preg av røde bær og sitrus og med mineraler i ettersmaken.
Passer fint som aperitiff og til lettere retter som fisk og skalldyr.

Rimelig, rødmende rødvin
Det er en så deilig følelse å finne en god vin til lav pris. Her er en ujålete rødvin med god kvalitet av modne druer fra grenache og syrah. Aromaen er preget av modne mørke bær, med floral note, samt noe urter og lakris. Smaken er myk, innsmigrende og fruktig med preg av mørke bær og urter. God struktur og svært anvendelig til mange forskjellige typer mat.
Nyt den til kjøtt, grillmat, pastaretter og bufféretter.
