Taras vinskribent skåler med Tara-leserne på Vestlia Reort. Gunnhild Bjørnsti er frilansjournalist og vinentusiast.
Her tipser hun om de beste vinvalgene til julematen:
Rødviner fra Valpolicella har fin fruktighet og passer til mye norsk julemat. De er også kjent for milde tanniner (garvestoffer), så risikoen for hodepine blir minimal.
Musserende viner smaker fortreffelig som aperitiff og står utmerket til julematen. Den gode syrligheten balanserer mye fett og salt og virker rensende i munnen.
Ekte champagne er utmerket, men andre musserende viner kan også passe. Spesielt lutefisk og pinnekjøtt harmonerer med boblene.
Foretrekker du hvitvin, er riesling en aromatisk, delikat vinstil med fin friskhet som passer godt til det vi spiser under høytiden. Som pinnekjøtt, ribbe, kalkun og lutefisk.
Til desserter er portvin nydelig, synes jeg! Den kan nytes alene, kanskje med noen valnøtter eller drikkes til både riskrem, multekrem, kransekake, is og andre tørre kaker. Ellers er det alltid elegant å avslutte et kraftig måltid med litt bobler.
Så hva skal du velge i år? Om mulig prøv gjerne to vinvarianter til hovedretten. Da kan du sammenligne smakene og finne din favoritt.
Her er noen konkrete vintips fra årets utvalg:
Og her kan du se tipsene fra fjoråret.