Chablis – den perfekte sommervinen
Rene, friske hvitviner smaker best om sommeren. Se ekspertens anbefalinger, og få et hemmelig tips...
Sommerens beste hvitvin
Vi er inne i høysommeren, med praktfullt sollys og lange kvelder. Da smaker det med rene, friske hvitviner som Chablis. De er bare å nyte!
Faktisk drikker nordmenn mer chablis per innbygger enn noe annet land i verden. Det gjør vinmakerne i Chablis (som Gwenael Laroche, på bildet) lykkelige for besøk fra Norge.
Chablis-regionen er regulert ut fra fire klassifiseringer: Petit Chablis, Chablis, Premier Cru og Grand Cru. Druene dyrkes i vinmarker som er regulert ut fra sin kvalitet, derfor er prisen rimeligst på Petit Chablis og dyrest på Grand Cru.

Vin med finesse
Chablis-vin blir ren og delikat på smak, aldri voldsom eller overdøvende, den bare smyger seg elegant rundt i munnhulen og etterlater deg med en deilig følelse av friskhet. Druene heter chardonnay, og er en elegant variant som gir vinen finesse og stil.
3318201 Dom. Long-Depaquit Chablis 2013, Chablis/Burgund, Frankrike, kr 179,90
Dette er en klassisk chablis-stil som mange vil kjenne seg igjen i. Fargen er delikat gul, med karakteristiske mineral-, sitrus- og sjødufter. Smaken er konsentrert, kalles gjerne «småfet» på vinspråket, og med fin fyldighet. Fruktig og frisk ettersmak.

Ta et glass før maten
Chablis passer perfekt til å nytes alene, i solveggen og før middag. Stilen er tørr, alkoholnivået er akkurat passe rundt 12–13 prosent, og kalorinivået er lavt.
9738301 Petit Chablis fra Pascal Bouchard 2014, Chablis/Burgund, Frankrike, kr 164,60
Den enkleste vinvarianten petit chablis betyr ikke lav kvalitet, kun at druene kommer fra vinmarkene klassifisert som petit chablis. Denne har lys klar strågul farge, med duft av epler, sitrus, mineraler og sjøfossiler. Smaken er tørr, frisk, og med god fylde for en petit chablis.

Perfekt til sjømat
Chablis kan med hell serveres til sjømat, fisk, salater og sommerlige retter. Nyt derfor din lekre chablis med reker, blåskjell, østers, sjøkreps og alt det deilige havet byr på. Av fisk: vær obs på laks og makrell. De er fete fisketyper som kan overrumple den elegante chablisen.
3298001 Louis Moreau Chablis 2014, Chablis/Burgund, Frankrike, kr 174,90
Louis Finn Moreau var tidlig ute med å satse på økologisk vindyrking, og er en foregangsmann i Chablis. Moren hans er fra Tønsberg! Vin med lys gul farge, deilig frisk aroma. Fruktig med fin syre og mineralske elementer. Fyldig og elegant med flott druekarakter.

Chablis til sashimi
Chablis er en delikat vinstil som også går til sashimi og asiatiske retter. Det eneste man skal være oppmerksom på er mye ris og krydder, det kan gjøre chablis-vinen i glasset for spinkel.
1527601 Laroche La Belle Vie Chablis Premier Cru 2012, Chablis/Burgund, Frankrike, kr 249,90
Laroche er en kjent vinprodusent i Chablis, og familien har vært mye i Norge. Denne utgaven har illustrasjon av Fredrik Skavlan. Strågul farge, duften er preget av moden gul frukt og mineralitet. Lang ettersmak av moden frukt. Stilen kan kalles mineralsk chablis.

Kalkrikt jordsmonn
Det som særpreger Chablis er jordsmonnet. Det består av mange millioner år gamle østers-bed fra Juratiden, Kimmeridge-kalk kalles det, og gir druene særpreg.
Vinplantene har lange røtter som trekker fuktighet og næring fra dypet, derfor betyr jordsmonnet – eller terroir på fransk – så mye.
3332201 Domaine de Vauroux Chablis 2013, Chablis/Burgund, Frankrike, kr 150,90
Dette er en liten familieeid vinprodusent som lager svært gode chablis-viner. Fargen er middels dyp strågul. Duften har preg av eple, sitrus og mineraler. Smaken er frisk og sitruspreget, med fint mineralpreg og noe røyk som gir en interessant touch.

Lett årgangsvin
Chablis er sjelden lagret på eik, kun de dyrere lagringsvinene, og da med forsiktig hånd. Kort oppsummert er chablis en vin du kan nyte med god samvittighet og den gir ikke hodepine (med mindre du går inn for det).
3332301 Domaine de Vauroux Chablis 1er Cru Montmains 2009 Chablis/Burgund, Frankrike, kr 228,90.
Her er en vellaget premier cru fra vinmarken Montmains. Fargen er litt dypere gul, duften er mer konsentrert enn på vanlige chablis-viner. Elegant og fruktig stil fra grønne epler, sitrus og lime. Mineralsk og eplefrisk smak, lang og flott ettersmak.

Ekspertens tips
Gunnhild Bjørnsti (54) er Taras
vinskribent. Hun er frilansjournalist og vinentusiast, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.
Gunnhilds tips: Skal du eksperimentere med hvordan mat og vin kombineres, prøv å skvise sitron over fisken – det gjør maten syrligere og får den elegante Chablisen til å komme bedre til sin rett.
