Påskevinene som sikrer høytiden
Her er de beste vinene til solveggen og påskematen. Pluss en liten godbit fra Taras vinekspert...
Vin til påske
Hva skal du kose deg med i glasset til påske?
Katolske land gjør mye ut av påskehøytiden. Siden de vinproduserende regionene i Europa ofte befinner seg nettopp i katolske land, er vin en naturlig del av påskefeiringen.
Taras vinekspert Gunnhild Bjønrsti gir deg sine beste anbefalinger til hvitvin, rødvin, og en liten godbit til solveggen.

Vårens beste hvitvin
Når du koser deg i hytteveggen, på terrassen hjemme, båtdekket eller på en fortauskafé, smaker det med noe forfriskende. Det kan være vårens store hvitvinsopplevelse!
1502101 Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2012/2013, Loire, Frankrike, kr 184,30 (basis)
Dette er en av mine favorittsmaker når solen varmer. Vinen er laget på sauvignon blanc-druer som gir vårfølelse. Vinen er strågul, med duft av stikkelsbær, urter og litt aprikos. Den smaker forfriskende med preg av stikkelsbær og noe tropisk frukt. Perfekt i solveggen og til fisk og skalldyr.

Hvitvin til aperitiff og salater
Egg er en viktig del av påsken. Vil du la deg inspirere av franskmenn, kan du prøve noen enkle småretter. «Salade pascale» er romanosalat med hardkokte egg, kokte poteter og ansjos. «Oeuf de Mimosa» (også kalt djevelegg) er hardkokte, fylte egg servert med salat. Til slike lette retter passer det både med hvitvin og rosévin.
14661 Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2013/2014, Burgund, Frankrike, kr 122 (Bestillingsutvalg)
Denne gode hvitvinen er produsert av vinmakere fra Burgund med chardonnay-druer, som en «Petit Chablis». Den har lys fargetone med friske aromaer av sitrus, eple og mineraler. Smaken er frisk og fruktig, og passer godt til å nytes alene eller til påskesalater med egg. Kan også passe til sjømat og sushi.

Anvendelig hvitvin
1594001 Zaccagnini Abruzzo Pecorino 2013, Abruzzo, Italia, kr 134,90 (basis)
Prøv gjerne en ny druetype, som pecorino. Den har spennende smak, kan drikkes alene eller til mat. Vinen har dyp gul farge med grønne reflekser. Den lukter aromatisk med klare sitrustoner, grapefrukt, fersken, hvite blomster og mineraler. Smaken er velbalansert med fersken, epler, grønne plommer og forfriskende, syrlig smak av grapefrukt. Den er anvendelig til rå fisk samt skalldyr, stekt/grillet fisk, til lyst kjøtt og kraftige pastaretter. Kan med hell prøves til kylling og svinekjøtt.

Påskebobler fra Østerrike
Denne godbiten vil få hele solveggen til å juble – en morsom eggformet flaske med påskedekor og innhold av tørr, musserende vin laget på grüner veltliner-druer. Server en liten flaske til hver, og nyt den gode stemningen!
1745703 Szigeti Brut Sekt, Burgenland, Østerrike, kr 59,90 (12,5 cl, bestillingsutvalg)
Brødrene Peter og Norbert Szigeti bor i den lille byen Gols, rett sør for Wien, og lager sine bobler på champagnemetoden. Passer som aperitiff og til salte småretter.

Rødvin til lam
Påskelammet er en klassisk og tradisjonsrik rett som kan serveres på ulike måter. Her til lands liker vi smak av hvitløk og urter til, som fremhever det sødmefylte kjøttet. Vi trenger da en deilig rødvin uten for harde tanniner. Rødvin som passer til lammekjøtt kan for eksempel være en myk valpolicella fra Verona i Italia.
3314001 Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2012, Veneto, Italia, kr 199,90 (basis)
Liker du ripasso, dvs. rødvin laget på tørkede druer? Dette er en av de virkelig gode.
Vinen har dyp rødfarge, dufter av tørket frukt og litt lakris. Har gnistrende rødbærsfruktig smak med flott balanse mellom syre og sødme fra de tørkede bærene. Legg merke til lang, sødmefylt avslutning med smak av skogsbær. Utover lam, kan du prøve rødvinen til retter av vilt, rødt kjøtt, gryteretter og kylling.
Mat som passer til: Lammekarré med løkmarmelade Grillet lammespyd med rosmarin

Kvalitetsvin til påskelammet
4454001 Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2010, Toscana, Italia, kr 299,80 (basis) Magnum 1,5 liter kr 649,90 (2009)
Bare vi tenker på Toscana, blir vi varme om hjertet. Grønne åser, enger med solsikker og praktfull vin. Vil du unne deg en kvalitetsvin til påskelammet, prøv denne! Den er laget på sangiovese-druer som har duft og smak av det beste fra Italia. Vinen har brunrød tone, duft av røde bær, litt fat og mineraler. Den deilige smaken har fint utviklet preg med modne røde bær. Fast, lang ettersmak. Kan også stå til vilt og fugl.
Mat som passer til: Grillet lam med asparges og sukkererter

Knallvin fra Libanon
Har du eksotisk krydder eller tilbehør til lammet, prøv gjerne en smaksrik rødvin fra Libanon.
1005301 Ch. Musar 2007, Bekaa-dalen, Libanon, kr 299,90 (Basis)
Libanon er vinlandet jeg ikke har kommet meg til ennå, men vinene derfra har jeg smakt i en årrekke. Vinsmaken er så spennende og spesiell, at du opplever eksotiske himmelstrøk i en munnfull. Derfor går denne vinen perfekt til lam, også hvis du bruker mye krydder og utradisjonelt tilbehør. Fargen er brunrød, duften er rik av røde frukter, moreller, plommer, solbær, tørket frukt og krydder.
Kjenn også etter det vi kaller animalske toner, litt dyrisk preg som salt, fett og svette. Det kan høres underlig ut, men gir deg nesten gåsehud. Smaken er like spennende og sammensatt, med en særegen stil. Du opplever røde bær, fersk og bakt frukt, lakris, krydder, velhengt kjøtt og krydder. Vinen har fløyelsmyke tanniner og lang, saftig ettersmak. Ble du nysgjerrig nå? Prøv, da vel!
Mat som passer til: Asiatisk lammerullade Helstekt lammelår Marokkansk pytt-i-panne med lam Mynteglasert lammekarré

Rødvin på boks
1460706 Robertson Cabernet Sauvignon BIB, Robertson, Sør-Afrika, kr 349,90 (BU)
Bag-in-box er praktisk. Denne varianten har til og med fått «God påske»-hilsen med norsk påskequiz på siden. Vinen har dyp rødfarge og er laget på solmodne cabernet sauvignon-druer i Sør-Afrika.
Duft av mørke bær og litt kjøtt. Smaken er saftig, bløt, velbalansert og fruktig med solbærpreg. Går til lam, rødt kjøtt, svinekjøtt og pasta.
