Slik lager du rabarbrais
Det er vanskelig å finne rabarbrais i matbutikken, derfor er det perfekt å lage det selv.
Oppskrift på rabarbrais:
Tid: 20 min + 2 timer i kjøleskap + tid til å fryse
Til: 500 g
- 3 dl melk
- 2 dl kremfløte
- 1 vaniljestang
- 1 klype salt
- 4 eggeplommer
- 1 ¼ dl sukker
Rabarbrakrem:
- 300 g rabarbra
- ½ dl sukker
- 1 ts vann
Slik gjør du:
- Hell melk og kremfløte i en kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene i kjelen. Legg også i stangen. Tilsett salt. Kok opp og ta deretter kjelen av varmen.
- Visp eggeplommer og sukker lyst og luftig. Rør inn litt av den varme melkeblandingen i eggene, og tilsett deretter resten.
- Hell røren tilbake i kjelen og varm opp mens du rører til blandingen tykner og når 84–85 grader. Den må ikke koke. Ta kjelen av varmen, sett den i et kaldt vannbad og avkjøl røren. Sil så røren gjennom en finmasket sil ned i en ren bolle. Dekk bollen med plastfolie. Sett den i kjøleskapet i 2–3 timer, og gjerne over natten.
- Rabarbrakrem: Rens og skjær rabarbraen i biter. Legg bitene i en kjele og tilsett sukker og vann. Kok opp under lokk og la det småkoke i ca. 10 min. Avkjøl.
- Bland rabarbrakremen med isblandingen. Frys isen, velg mellom to måter: I ismaskin: Følg instruksjonene på ismaskinen. Når isen er klar, kan den spises umiddelbart selv om den er ganske myk. Konsistensen blir perfekt hvis den tas over i en bolle med lokk og får stå i fryseren i 1–2 timer. Den kan fryses lenger, men sett den da i romtemperatur i ca. 20 min. før servering. Frys i form: Hell røren i en form og sett den i fryseren. Rør om hvert 20. minutt til isen er så kald at den er vanskelig å røre i. La den fryse litt til, total frysetid er 3–4 timer.