Dessertkaker
© Aina C Hole

Savarinkake - god og enkel oppskrift

En deilig og nesten glemt klassiker som det er gøy å mestre. Her får du en god og enkel oppskrift.

10. august 2019 av Marianne Pfeffer Gjengedal


Vanskelighetsgrad: 3

Mengde: 1-3 kaker

50 g smør

1 dl melk

10 g gjær

2 egg

1 klype salt

1 ss sukker

1 ts finrevet sitronskall

2 ½ dl hvetemel

Tips: Bruk alkoholfri romessens hvis du vil lage en kake som passer sjåfører og barn.

© Aina C Hole

Slik gjør du:

1. Smelt smøret og tilsett melken. Varm til 37 0C og rør gjæren ut i melken.

2. Tilsett resten avingrediensene og rør en god stund til du har en fin og seig røre. Den skal være løs, nesten som en kakerøre. Dekk med plast og la heve i 45 min.

3. Sett ovnen på 225 0C.

4. Smør to små former på 20 cm diameter, 4 på 10 cm diameter eller én stor. Smør formene godt, og bruk gjerne teflonformer. Ha røren over i en stor sprøytepose eller sterk brødpose. Klipp hull i enden og sprøyt røren jevnt ut formene ⅔ opp. Dunk gjene litt på formene underveis og sørg for at det kommer røre inne i alle krinker og kroker. Dekk formene og etterhev i 30-40 min.

5. Stek kakene midt i ovnen i ca. 20 min. Steketiden varierer veldig etter størrelse på formene, så om formene er små kan du sjekke med en stekepinne etter 10 min. Dekk kakene underveis hvis de blir mørke.

6. La kakene hvile et par min. i formene før de løsnes rundt kanten og hvelves på rist. Vask formene godt og legg kakene tilbake i formen.

7. Romlake: Ha vann og sukker i en kjele. Skrell skallet av den halve sitronen og appelsinen med en potetskreller. Prøv å unngå å få med det bittre hvite skallet på frukten. Snitt en vaniljestang i to og skrap frøene ut av den ene halvdelen. Ha skall, vaniljefrø og den halve stangen i kjelen og varm opp. Rør til sukkeret har smeltet og avkjøl. Sil fra skall og vaniljestangen. Press juice av sitronen og appelsinen og rør juice og rom sammen med sirupen. Smak evenentuelt til med mer rom eller juice siden frukten varierer i størrelse og intensitet.

8. Varm opp sirupen igjen og dynk savarinene godt mens de ligger i formene sine. De skal være godt gjennomtrukkede.

9. Pisk kremfløte og sukker til en myk krem. Vend savarinene på fat og pynt med rikelig av sesongens bær. Server med krem til. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...