Oppskrift på nøttekaramell med ristede marconamandler, pistasj- og pekannøtter

En god karamell skal være fast i romtemperatur. Tar du den av varmen for tidlig, blir den løs og klissete – derfor skal du gjøre kuleprøven. Her er karamellen strødd med mandler, nøtter og litt fingersalt. Karamellpapir av cellofan fås kjøpt på nettet.

Nøttekaramell
© Styling: Gunilla Von Heland / Foto: Per Ranum

Slik lager du hjemmelagde nøttekarameller:

Tid: 30 min. + tid til å stivne

Antall: 50 karameller

  • 2 ½ dl sukker
  • 1 ½ dl lys sirup
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 75 g smør
  • 1 ½ dl blandede nøtter og mandler, f.eks. marconamandler, pistasjnøtter, pekannøtter – ristet
  • 1 ts fingersalt, knust

Slik gjør du:

  1. Bland sukker, sirup og fløte i en kjele. Kok opp og la det surre i ca. 3 minutter. Rør av og til. Smør et bakepapir lett med smør. Legg det i en form, ca. 15 x 20 cm. Gjør klar et glass med isvann.

  2. Når karamellen når 124 grader, er den ferdig. Temperaturen øker raskt på slutten, så pass på. Gjør kuleprøven for sikkerhets skyld, det vil si at du drypper litt karamell i isvann, venter i ca. 1 min. og tar den opp. Kan du rulle karamellen til en fast kule, er den ferdig.

  3. Hell karamellen på papiret i formen. Strø over nøtter, mandler og salt. La det avkjøles i romtemperatur.

  4. Smør rapsolje på en tynn kniv og skjær karamellen i biter når den fortsatt er lunken. Med skarp kniv kan den også skjæres når den har nådd romtemperatur. Pakk karamell bitene inn i cellofan

Nøttekaramell
© Styling: Gunilla Von Heland / Foto: Per Ranum