Kaffeis: Den perfekte kalde desserten
Lekker kremet is med kaffe og salt karamell.
Oppskrift på kaffeis:
Tid: 30 min + tilberednings- og frysetid.
Til ca. 7 dl
- 1 dl kaffebønner
- 3 dl melk
- 2 dl kremfløte
- 1 ts vaniljesukker
- 1 gelatinplate
- 120 g eggeplommer (6–7 stykker)
- 135 g sukker (ca. 1 ½ dl)
- Salt karamell:
- ¾ dl glukosesirup
- 2 dl sukker
- 3 dl kremfløte
- 30 g smør (2 ss)
- 1 ts vaniljesukker
- ¼ ts salt
Topping:
- ½ dl knuste kaffebønner i en morter
Slik gjør du:
- Knus kaffebønnene grovt i en morter.
- Kok opp melk, kremfløte, vaniljesukker og knuste kaffebønner. Ta kjelen av platen og la blandingen trekke i ca. 1 time.
- Legg gelatinplaten i kaldt vann i ca. 5 min. Visp eggeplommene og sukkeret luftig. Sil kaffemelken over eggeblandingen og bland godt. Hell blandingen i en kjele og varm opp under kontinuerlig visping til 84 °C. Ta kjelen av varmen. Ta opp gelatinplaten og la den smelte i iskremblandingen. Avkjøl. Sett blandingen i kjøleskapet i ca. 12 timer eller over natten.
- Salt karamellsaus: Kok opp glukose og sukker og la det småkoke til det får en gyllenbrun farge og når ca. 150 °C. Rør av og til. Tilsett kremfløten, litt om gangen, under omrøring. La det koke til en jevn saus. Ta kjelen av varmen og tilsett smør, vaniljesukker og salt under omrøring. Hell sausen i en skål. Dekk med plastfolie og la det avkjøles til romtemperatur.
- Frys iskremblandingen i en ismaskin eller i en bolle i fryseren. I så fall, rør om to ganger i timen til isen er frossen. Hell over karamellsausen rett før servering.