Her får du oppskriften på sommerens beste rabarbraboller

Disse søtsyrlige bollene er litt herlig klissete, med både rabarbrafyll og glasur.

Sommerlige boller
© Styling: Monica Eisenman / Foto: Lisa Björner

Slik lager du rabarbraboller i ildfast form:

Tid: 30 min + 1 ½ time heving + 25 min i ovn
Antall: 24 boller

  • 25 g gjær
  • 2 ½ dl melk, romtemperatur
  • ¾ dl sukker
  • ½ ts salt
  • 6–7 dl hvetemel (360–420 g)
  • 75 g smør, romtemperatur

Fyll:

  • 100 g smør, romtemperatur
  • • ½ dl sukker
  • • 3 dl rabarbrasyltetøy

Pensle med:

  • 1 egg

Glasur:

  • 2 dl melis
  • 1 ½ ss vann

Slik gjør du:

  1. Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett melken og rør til g jæren har løst seg opp. Bland i sukker, salt og nesten alt mel, spar litt til utbakingen. Elt deigen, gjerne i en kjøkkenmaskin, til den er smidig. Tilsett smøret, litt av gangen, og fortsett å elte til alt smøret er jobbet inn i deigen. Deigen bør være relativt klissete, men hvis den er for klissete kan du tilsette litt mer mel. La deigen heve under et klede i ca. 1 time, til den er dobbelt så stor.
  2. Legg deigen på et melet underlag og kjevle den ut til et rektangel, ca. 35 x 50 cm. Bland smør og sukker og bre det jevnt over deigen. Fordel rabarbrasyltetøy jevnt ut på smøret. Rull deigen sammen fra langsiden. Skjær rullen i 24 biter og legg dem med snittsiden opp i en smurt og melet ildfast form. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve til dobbel størrelse, ca. 30 min. Forvarm ovnen til 200 grader.
  3. Pensle bollene med pisket egg. Stek midt i ovnen i ca. 25 min., til bollene er gyllenbrune. Hvis de får for mye farge for fort, dekk med aluminiumsfolie. Avkjøl.
  4. Glasur: Bland melis og vann og ringle over bollene før servering.
Sommerlige boller
© Styling: Monica Eisenman / Foto: Lisa Björner