Her får du oppskriften på sommerens beste rabarbraboller
Disse søtsyrlige bollene er litt herlig klissete, med både rabarbrafyll og glasur.
Slik lager du rabarbraboller i ildfast form:
Tid: 30 min + 1 ½ time heving + 25 min i ovn
Antall: 24 boller
- 25 g gjær
- 2 ½ dl melk, romtemperatur
- ¾ dl sukker
- ½ ts salt
- 6–7 dl hvetemel (360–420 g)
- 75 g smør, romtemperatur
Fyll:
- 100 g smør, romtemperatur
- • ½ dl sukker
- • 3 dl rabarbrasyltetøy
Pensle med:
- 1 egg
Glasur:
- 2 dl melis
- 1 ½ ss vann
Slik gjør du:
- Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett melken og rør til g jæren har løst seg opp. Bland i sukker, salt og nesten alt mel, spar litt til utbakingen. Elt deigen, gjerne i en kjøkkenmaskin, til den er smidig. Tilsett smøret, litt av gangen, og fortsett å elte til alt smøret er jobbet inn i deigen. Deigen bør være relativt klissete, men hvis den er for klissete kan du tilsette litt mer mel. La deigen heve under et klede i ca. 1 time, til den er dobbelt så stor.
- Legg deigen på et melet underlag og kjevle den ut til et rektangel, ca. 35 x 50 cm. Bland smør og sukker og bre det jevnt over deigen. Fordel rabarbrasyltetøy jevnt ut på smøret. Rull deigen sammen fra langsiden. Skjær rullen i 24 biter og legg dem med snittsiden opp i en smurt og melet ildfast form. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve til dobbel størrelse, ca. 30 min. Forvarm ovnen til 200 grader.
- Pensle bollene med pisket egg. Stek midt i ovnen i ca. 25 min., til bollene er gyllenbrune. Hvis de får for mye farge for fort, dekk med aluminiumsfolie. Avkjøl.
- Glasur: Bland melis og vann og ringle over bollene før servering.