Her får du oppskrift på hjemmelaget lussekatter
Lussekattene kan trilles ut kvelden før og stekes om morgenen. Kesam i deigen gjør dem ekstra saftige. Størrelsen på deigen er tilpasset til et stekebrett, noe som gjør den akkurat passe stor til å jobbe med for hånd.
Slik lager du hjemmelaget lussekatter:
Tid: ca. 40 min. + 13 timer heving
Antall: ca. 18
- 100 g smør
- ½ g safran
- 2 sukkerbiter
- 1 ½ dl melk
- ½ pakke (25 g) fersk
- gjær for søte deiger
- 1 dl mager kesam
- 1 dl sukker
- 1 krm salt
- 6 ½ dl hvetemel (390 g)
Til pensling:
- 1 egg
- Til pynt:
- ½ dl rosiner
Slik gjør du:
- Smelt smøret, og la det avkjøles. Støt safrantrådene sammen med sukkerbitene i en morter. Bland safransukker og melk og smuldre i gjæren. Rør til g jæren er oppløst. Tilsett kesam, sukker, salt og smør.
- Bland inn 6 dl hvetemel, spar resten til utbakingen. Jobb deigen sammen til den er smidig, for hånd eller i en kjøkkenmaskin. La deigen heve tildekket i ca. 30 min.
- Ha deigen over på en melet arbeidsflate. Del den først i to, deretter hver del i ni biter. Rull ut hver bit til pølser og form til lussekatter. Legg dem over på et stekebrett dekket med bakepapir. Pynt med rosiner.
- Sikt hvetemel over lussekattene, og dekk til brettet med plastfolie. Sett kjølig, enten i kjøleskapet eller et annet sted hvor temperaturen er 6–8 °C. La lussekattene heve i 10–12 timer.
- Sett stekeovnen på 250 °C. Ta plastfolien av stekebrettet. La bollene etterheve i 30 min. Pisk sammen egget, og pensle lussekattene. Stek dem midt i ovnen i ca. 8 min. til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist tildekket.