Her får du oppskrift på hjemmelaget lussekatter

Lussekattene kan trilles ut kvelden før og stekes om morgenen. Kesam i deigen gjør dem ekstra saftige. Størrelsen på deigen er tilpasset til et stekebrett, noe som gjør den akkurat passe stor til å jobbe med for hånd.

Oppskrifter på lussekatter
© Ulrika Pousette/Allt om Mat

Slik lager du hjemmelaget lussekatter:

Tid: ca. 40 min. + 13 timer heving

Antall: ca. 18

  • 100 g smør
  • ½ g safran
  • 2 sukkerbiter
  • 1 ½ dl melk
  • ½ pakke (25 g) fersk
  • gjær for søte deiger
  • 1 dl mager kesam
  • 1 dl sukker
  • 1 krm salt
  • 6 ½ dl hvetemel (390 g)

Til pensling:

  • 1 egg
  • Til pynt:
  • ½ dl rosiner

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret, og la det avkjøles. Støt safrantrådene sammen med sukkerbitene i en morter. Bland safransukker og melk og smuldre i gjæren. Rør til g jæren er oppløst. Tilsett kesam, sukker, salt og smør.
  2. Bland inn 6 dl hvetemel, spar resten til utbakingen. Jobb deigen sammen til den er smidig, for hånd eller i en kjøkkenmaskin. La deigen heve tildekket i ca. 30 min.
  3. Ha deigen over på en melet arbeidsflate. Del den først i to, deretter hver del i ni biter. Rull ut hver bit til pølser og form til lussekatter. Legg dem over på et stekebrett dekket med bakepapir. Pynt med rosiner.
  4. Sikt hvetemel over lussekattene, og dekk til brettet med plastfolie. Sett kjølig, enten i kjøleskapet eller et annet sted hvor temperaturen er 6–8 °C. La lussekattene heve i 10–12 timer.
  5. Sett stekeovnen på 250 °C. Ta plastfolien av stekebrettet. La bollene etterheve i 30 min. Pisk sammen egget, og pensle lussekattene. Stek dem midt i ovnen i ca. 8 min. til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist tildekket.
Oppskrifter på lussekatter
© Ulrika Pousette/Allt om Mat