Dravle fra Bømlo
Dette er Tante Bjørg Breiland sin supergode dravleoppskrift. Den kommer opprinnelig fra Bømlo og hun er viden kjent for sin dravlerett som hun ofte har laget til servering i familieselskaper.
Artikkelen er oppdatert fra da oppskriften først ble levert til Taras tradisjonsmatkonkurranse i 2014. Vinnerene fikk et inspirerende kurs i tradisjonsmatlaging hjemme hos Taras spaltist, turbobudeie, tradisjonsmatentusiast og kokebokforfatter Bodil Nordjore i Vinje.
Hva er dravle?
Dravle er norsk tradisjonsmat, og serveres til fest gjerne som dessert i suppetallerken, til spekemat eller til lefser og vafler.
Oppskriften kan variere litt fra landsdel til landsdel, men regnes som en av våre flotte norske tradisjons-oppskrifter.
"Melk sprenges først med løpe eller surmelk. Noe ostestoff tas opp, mens resten koker videre i 1-4 timer, avhengig om det skal være hvit eller rød dravle. Ostestoffet has deretter tilbake igjen. Fløte kan også tilsettes mot slutten av kokingen, i tillegg til egg, sukker og kanel."
Kilde: www.melk.no
Samme som gomme pålegg?
Oppskriften på dravle og gomme har ganske lik fremgangsmåte, men forskjellen ligger i at gomme skal være glatt og fin, mens dravle er grov og har store klumper.

Melk er hovedingrediensen til dravle, og i oppskriften til Tante Bjørg bruker man både søtmelk og kulturmelk.
© Getty ImagesOppskrift på dravle
Dette trenger du for å lage Tante Bjørgs dravle:
- 4 l melk
- 1 l kulturmelk
- 10 egg
- 250 gr brunt sukker
- 1 kopp hvitt sukker eller 1 kopp sirup
- 2 hele kanelstenger
Slik lager du dravle:
- Melken kokes så vidt opp til kokepunktet. Kulturmelk og eggene vispes sammen og has forsiktig i melken. La alt koke videre i ca 6 timer. Ikke rør, da går osten i stykker.
- Etter ca 6 timer, ta av 3 kopper av søet og kjøl den ned i en kasserolle. Ta 2 ss hvetemel + 1 egg og rør det ut.
- Gi melblandingen et oppkok og bland det etterhvert forsiktig sammen med dravlen. Dette er for å få det tynne søet litt tykkere.
Lykke til med dravle-lagingen!