Tradisjonsmat: Oppskrift på Tante Bjørgs dravle
Tradisjonsmat fra Norge er spennende saker, og Tante Bjørg er viden kjent for sin oppskrift på dravle - i hvert fall i Bømlo!
Dravle fra Bømlo
Dette er Tante Bjørg Breiland sin supergode dravleoppskrift. Den kommer opprinnelig fra Bømlo og hun er viden kjent for sin dravlerett som hun ofte har laget til servering i familieselskaper.
Artikkelen er oppdatert fra da oppskriften først ble levert til Taras tradisjonsmatkonkurranse i 2014. Vinnerene fikk et inspirerende kurs i tradisjonsmatlaging hjemme hos Taras spaltist, turbobudeie, tradisjonsmatentusiast og kokebokforfatter Bodil Nordjore i Vinje.
Oppskrift på dravle
Dette trenger du for å lage Tante Bjørgs dravle:
- 4 l melk
- 1 l kulturmelk
- 10 egg
- 250 gr brunt sukker
- 1 kopp hvitt sukker eller 1 kopp sirup
- 2 hele kanelstenger
Slik lager du dravle:
- Melken kokes så vidt opp til kokepunktet. Kulturmelk og eggene vispes sammen og has forsiktig i melken. La alt koke videre i ca 6 timer. Ikke rør, da går osten i stykker.
- Etter ca 6 timer, ta av 3 kopper av søet og kjøl den ned i en kasserolle. Ta 2 ss hvetemel + 1 egg og rør det ut.
- Gi melblandingen et oppkok og bland det etterhvert forsiktig sammen med dravlen. Dette er for å få det tynne søet litt tykkere.
Lykke til med dravle-lagingen!