Tradisjonsmat: Oppskrift på Tante Bjørgs dravle

Tradisjonsmat fra Norge er spennende saker, og Tante Bjørg er viden kjent for sin oppskrift på dravle - i hvert fall i Bømlo!

dravle

Festmaten dravle er mye brukt til salt mat eller lefser.

© Bjørg Breiland

Dravle fra Bømlo

Dette er Tante Bjørg Breiland sin supergode dravleoppskrift. Den kommer opprinnelig fra Bømlo og hun er viden kjent for sin dravlerett som hun ofte har laget til servering i familieselskaper.

Artikkelen er oppdatert fra da oppskriften først ble levert til Taras tradisjonsmatkonkurranse i 2014. Vinnerene fikk et inspirerende kurs i tradisjonsmatlaging hjemme hos Taras spaltist, turbobudeie, tradisjonsmatentusiast og kokebokforfatter Bodil Nordjore i Vinje.

dravle ingredienser

Melk er hovedingrediensen til dravle, og i oppskriften til Tante Bjørg bruker man både søtmelk og kulturmelk.

© Getty Images

Oppskrift på dravle

Dette trenger du for å lage Tante Bjørgs dravle:

  • 4 l melk
  • 1 l kulturmelk
  • 10 egg
  • 250 gr brunt sukker
  • 1 kopp hvitt sukker eller 1 kopp sirup
  • 2 hele kanelstenger

Slik lager du dravle:

  1. Melken kokes så vidt opp til kokepunktet. Kulturmelk og eggene vispes sammen og has forsiktig i melken. La alt koke videre i ca 6 timer. Ikke rør, da går osten i stykker.
  2. Etter ca 6 timer, ta av 3 kopper av søet og kjøl den ned i en kasserolle. Ta 2 ss hvetemel + 1 egg og rør det ut.
  3. Gi melblandingen et oppkok og bland det etterhvert forsiktig sammen med dravlen. Dette er for å få det tynne søet litt tykkere.

Lykke til med dravle-lagingen!