Blå søndagsdesserter

Hva får du når du blander semulegrynsgrøt og riskrem med blåbær? To nye, supergode desserter!

4. januar 2014

Jeg hadde mer blåbær i fryseren enn jeg fikk brukt opp i tide. Den begynte å smake litt fryser, så jeg lagde blåbærsaft av bæra. Noen liter blåbærsaft, så hva nå?  Jeg er ikke veldig glad i søte drikker, men jeg liker desserter og kaker til helgekosen.

Inspirert av Tarakonkurransen om en vri på tradisjonsmaten dukket tanken på søndagsdessertene hjemme da jeg var liten. Noe av det beste jeg fikk var semulegrynsgrøt med rød saus. Så var det riskremen da, også med rød saus. Typiske søndagsdesserter i 1950-åra. På husmorskolen, i 1963, lærte vi varianten appelsinris som er kjempegodt. Da kan jeg jo bruke blåbærsaft som væske og slå to fluer i en smekk. Som tenkt så gjort og her er to nye varianter av gammeldagse desserter.

Ingers blåbærpudding

5 dl blåbærsaft, passe sterk og søt
5 ss  semulegryn
Kokes under omrøring i 15 minutter, til grøt.
Smakes til med sukker.
 
Grøten kan også kokes med noen hele krydder, etter hva man liker, men husk å plukke dem ut før servering. Når grøten er ferdig, avrundes den med en skvett fløte (ca 0,5 dl), og gis et oppkok.

Grøten helles så over i dessertskåler. Dekk skålen med plastfilm og sett til avkjøling.
Serveres med lett pisket kremfløte eller vaniljesaus.
Tips: Det er også godt med appelsinfileter, skåret i terninger oppå puddingen. Det gir en frisk smak.

 

Ingers blåbærappelsinris

1 dl grøtris
4,5 dl blåbærsaft
2,5 dl helmelk

Kokes til grøt, ca 45 minutter. Rør om av og til.
Nå kan sikkert grøten spises slik den er, men til dessert settes den til avkjøling.
 
2 appelsiner
Kremfløte
 
Skjær fileter av appelsinene (skjær ut appelsinkjøttet imellom hinnene)
og skjær filetene smått opp i terninger. Ta vare på saften.
Bland appelsin og saft inn i grøten, men pass på så den ikke blir for tynn.
Smak til med sukker og vend inn passe mengde pisket krem.
Ha i dessertskåler og pynt med appelsinfileter.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...