5 påskegodterier du lager selv
Marsipan, sjokolade og marshmallows ... Å lage påskegodtet selv er både gøy og godt. Og det er perfekt som gave!
Svenske dammsugare med gulrotkake
Disse godbitene er en svensk kaféklassiker som originalt er smaksatt med punsj eller arrack. Her er det gulrotkake, kremost, kanel, sitron og solsikkefrø. Temperer gjerne sjokoladen for en glansfull sjokoladefinish.
Tid: 30 min. + tørketid + tid i fryseren og kjøleskapet
Antall: 20
100 g naturell kremost
½ dl melis
½ dl solsikkefrø
200 g gulrotkake, kakebunn eller muffins
50 g Digestive-kjeks eller annen kjeks
2 ts malt kanel
1 ts revet sitronskall
300 g hvit marsipan, f.eks. Odense geléfarge, gjerne 3 ulike farger
100 g hvit sjokolade
Slik gjør du:
1. Rør sammen kremost og melis. Rist solsikkefrøene i en tørr stekepanne. La dem avkjøles.
2. Smuldre gulrotkake og kjeks, og bland det med osteblandingen. Tilsett solsikkefrø, kanel og sitronskall. Bland det sammen til en fast deig.
3. Rull ut deigen til pølser, ca. 15 cm lange og ca. 1 ½ cm tykke. La dem ligge i fryseren en stund slik at det blir enklere å rulle dem inn i marsipanen.
4. Kjevle ut marsipanen til et rektangel, ca. 2 mm tykkelse. Bruk en pensel til å sprute fargerike prikker med geléfarge på marsipanen, og la det tørke i ca. 15 min.
5. Skjær ut marsipanen i avlange lengder, ca. 5 x 15 cm slik at de akkurat dekker kakerullene. Pakk inn rullene i marsipan med skjøten under. Sett dem kjølig.
6. Skjær rullene i ca. 5 cm lange biter.
7. Hakk og smelt sjokoladen i mikro eller over vannbad. Dypp endene på rullene i sjokoladen. Legg dem på et bakepapir og la sjokoladen stivne. Oppbevar dem i en lufttett boks i kjøleskapet.

Sjokoladereir
Salte, søte og sprø fuglereir lager du enkelt med saltstenger, smeltet sjokolade og mandelflak. Saltstengene balanserer sødmen fra sjokoladen og marsipanen.
Tid: 20 min.
Antall: 12
75 g marsipan
rød og rosa konditorfarge
100 g lys eller mørk sjokolade
50 g saltstenger
50 g mandelflak
Slik gjør du:
1. Del marsipanen i to, og farg den ene delen rosa, den andre rød. Rull ut 12 små egg av hver farge.
2. Smelt sjokoladen og temperer den eventuelt, se tips. Brekk saltstengene i ca. 1 cm lange biter. Vend stenger og mandelflak i sjokoladen.
3. Bruk teskjeer til å sette ut små reir på bakepapir med en fordypning i midten. Legg to egg i hvert reir, og la dem avkjøles.
Tips for å lykkes med temperering av sjokolade
Hvis du tempererer sjokoladen blir den blank og glansfull. Krystallene stivner da samtidig, og sjokoladen vil ikke smelte i romtemperatur. Mørk sjokolade: Hakk sjokoladen i mindre biter og legg halvparten i en skål over et sydende vannbad. Smelt under omrøring. Ta skålen av varmen når sjokoladen er 50 °C. Tilsett resten av sjokoladen og rør til den er avkjølt, til 28 °C. Varm den opp til 32 °C. Hvit sjokolade: Gjør på samme måte som med mørk sjokolade, men varm den opp til 40 °C. Avkjøl den ned til 26 °C. Varm den opp igjen til 29 °C.

Marshmellows med bringebær og pasjonsfrukt
Bringebær og pasjonsfrukt er friske og syrlige smaker som passer svært godt til søte marshmallows. Velg én smak eller bland for å få «tutti-frutti»-smak på marshmallowene.
Tid: 35 min. + 6 timer tørketid
Antall: 40
7 gelatinplater
2 ½ dl sukker
2 ss glukosesirup(40 g)
½ dl vann
2 store eggehviter
2 ss melis
2 ts presset sitronsaft
2 ts vaniljesukker
Pudder:
1 dl melis
1 dl potetmel
Smaktilsetning:
2 ss silt bringebærpuré
1 1/2 ss silt pasjonsfruktpuré
Slik gjør du:
1. Pudder: Bland potetmel og melis og sikt det utover et stekebrett kledd med bakepapir.
2. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 10 min. Bland sukker, glukosesirup og vann i en kjele. Kok opp og rør til alt er blandet. La sukkerlaken koke opp til 127 °C.
3. Stivpisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med melis, sitronsaft og vaniljesukker. Kryst vannet ut av gelatinplatene, og smelt dem i mikro.
4. Mens maskinen med eggehvitene går, tilsetter du sukkerlaken i en tynn stråle. Tilsett gelatinen mens maskinen går. Visp marshmallowmassen til den er avkjølt, blank og luftig, ca. 5 min. Vend inn bringebær- og pasjonsfruktpuré uten å røre for mye.
5. Ha massen over i en sprøytepose, og sprøyt tykke streker på bake - papiret med pudderet. Fordel også godt med pudder over dem. La dem tørke i ca. 6 timer på et tørt sted.
6. Klipp lengdene i 3–4 cm brede biter. Oppbevar marshmallowene i en lufttett beholder
Tips for å lykkes med marshmellows
1. Vær nøye med temperaturen på sukkerlaken. 127 °C, verken mer eller mindre.
2. Visp til røren er lun eller litt over romtemperatur, da begynner den å stivne i bollen.
3. Oppbevares i lufttett boks i romtemperatur.

Søte marsipankaniner
- Trill ut to små dråper av marsipan à ca. 30 g. Splitt den smale enden. Lag markeringer i den ene til ører.
- Trill en liten rød kule til nese og en litt større kule til hale i samme farge som kroppen.
- Trykk sammen en overdel med ører og en underdel med labber. Fest hale og nese samt to svarte pepperkorn til øyne.

Marsipanegg med mojitosmak
Disse enkle marsipaneggene byr på store smaker inspirert av den populære drinken mojito. Lime, mynte, rom og kokos gir påskeeggene en frisk tropisk smak. Temperer gjerne sjokoladen for å gi eggene et hardere sjokoladeskall.
Tid: 15 min.
Antall: 10
300 g marsipan
¼ dl kokosmasse
2 lime
4 mynteblader
2 ss rom eller 2 ts romessens
150 g mørk sjokolade (70 %)
1 ss sukker
Slik gjør du:
1. Elt marsipan og kokosmasse sammen. Skyll limen i lunkent vann. Riv det ytterste grønne skallet. Legg 1 ts av limeskallet til side. Finhakk myntebladene. Elt limeskall, mynte og rom inn i marsipanen.
2. Bland 1 ts limeskall med sukkeret. Del marsipanen i 10 biter og rull ut egg. Smelt sjokoladen og temperer den eventuelt.
3. Dypp marsipaneggene i sjokoladen slik at de blir helt dekket. Legg dem på et stykke bakepapir. Dryss limesukker over, og la dem avkjøles. Oppbevar eggene i en lufttett boks i kjøleskapet.
Les også: 5 kalorifattige oppskrifter med kun 5 ingredienser
