© Trude Westby

Berit Nordstrand: 4 fristende oppskrifter

I Berit Nordstrands ferske bok «Ren nytelse» får du 88 nye fristende antiinflammatoriske oppskrifter. Her får du 4 av våre favoritter.

15. januar 2021 av Bjørnhild Fjeld

BOKAKTUELL: I Berit Nordstrands ferske bok «Ren nytelse» får du 88 nye fristende antiinflammatoriske oppskrifter. Gyldendal, 399 kr. 

Prøv Berits fristende oppskrifter

Sunn grønn smoothie
© Trude Westby

Frokost: Glorious Green

2 porsjoner

1 avokado
1 kiwi
2 dl plantebasert drikke (havredrikk, mandeldrikk eller kokosmelk)
2 dl kokosmelkbasert yoghurt
1 lime, saften
to håndfuller spinat
6 isbiter 

Skrell avokado og kiwi. Skjær i grove biter. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn smoothie. Server umiddelbart. AIP (Autoimmun protokoll): Bruk kokosmelk 

Bacalao med søtpoteter
© Mats Dreyer

Middag: Spicy Bacalao med søtpoteter

4 porsjoner

800 g utvannet klippfisk
4 gule løk
800 g søtpotet
1 rød chili, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
2 bokser hermetiske, hakkede tomater
4 laurbærblad
2 dl svarte oliven uten stein
2 dl extra virgin olivenolje
havsalt og malt svart pepper
4 ss persille, finhakket 

Skjær den utvannede klippfisken i 2 cm tykke skiver. Skjær løk og søtpoteter i tynne skiver. Finhakk chilien og hvitløksfeddene. Legg alle ingrediensene (bortsett fra persillen) lagvis i en ildfast form som er ca. 25 x 30 cm. Ha litt olivenolje mellom hvert lag. Sett formen i ovnen ved 180 °C i 45–60 minutter, til potetene er møre og fisken er ferdig stekt. Dryss over persille før servering.

aubergineform
© Mats Dreyer

Vegetar: Berits stekte aubergineform

4 porsjoner

2 auberginer
1 dl extra virgin olivenolje
2 ts havsalt
½ ts malt svart pepper
2 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili, finhakket, uten frø
2 ss kokosfett eller klaret smør
2 ss tomatpuré
2 ss honning
2 bokser hermetiske, hakkede tomater
1 ts spisskummen
2 bøffelmozzarella
100 g revet hard ost av sau eller geit
4 ss finhakket thaibasilikum eller vanlig basilikum 

Skjær auberginene i tynne skiver. Ha litt salt på skivene. Stek skivene i olivenolje til de er gylne på begge sider. Stek hvitløk og chili i kokosfett eller klaret smør i 1 minutt i en kjele. Tilsett tomatpuré og stek i ytterligere 1 minutt. Ha i honning, tomater og spisskummen. La koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Legg aubergine og tomatsaus lagvis i en ildfast form som er ca. 20 x 25 cm. Topp med bøffelmozzarella, revet ost og basilikum. Stek formen i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter, til osten er gyllen.

Rask banan- og peanøttis
© Mats Dreyer

Dessert: Rask banan- og peanøttis

4 porsjoner 

3 modne økologiske bananer, frosne
3 ss økologisk peanøttsmør
½ ts vaniljeekstrakt
½ ts malt kanel
½ ts havsalt 

Skrell bananene og del dem i grove biter. Legg bananene i fryseren og la dem ligge der natten over. (Frys gjerne ned noen ekstra bananer, så har du alltid frosne bananer klare til å lage bananis.) Ta bananene ut av fryseren 15 minutter før du skal lage isen. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til alt er godt blandet. Server umiddelbart. TIPS: Topp gjerne isen med ristede peanøtter eller hasselnøtter ved servering. Husk da å bløtlegge dem i 2 timer, og tørk dem godt før du bruker dem på isen. AIP (Autoimmun protokoll): Erstatt mandelsmør med kokoskrem. Topp med ristede kokosflak, ikke peanøtter.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...