3 oppskrifter på asiatiske gourmet-retter
Ikke bare ser disse rettene fantastiske ut, de smaker himmelsk! Prøv ut oppskriften på disse tre asiatiske gourmet-rettene som er super-enkle å lage.
Thailand - Wontonkremmerhus med kamskjell
Antall: 4
Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Tid: 20 minutter
12 wontonark
1 egg, pisket
6 kamskjell, i terninger
3 blader thaibasilikum
1 sjalotteløk, finhakket
½ grønn chili, finhakket
1 ts sesamolje
1 ts limesaft
5 dl frityrolje
Dypp en krumkakerulle i olje. Rull et wontonark rundt den, og lim skjøten med litt sammenvispet egg. Dypp den i frityroljen på 170 grader til wontonarket er gyllent. Ta det opp og avkjøl til det slipper. Gjenta med resten av arkene. Bland kamskjell, basilikum, sjalottløk, chili og sesamolje. Smak til med salt og pepper og tilsett litt limesaft rett før servering. Fyll kamskjellblandingen i kremmerhusene.
Vintips:
Wonton med kamskjell er i utgangspunktet relativt nøytralt på smak. Grønn chili gir en viss krydderretning, men ikke så mye.
Soave fra Italia, chardonnay fra USA og chenin blanc fra Sør-Afrika vil passe bra.

Korea - Japache, stekte nudler
Antall: 4–6
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 35 minutter
250 g søtpotetnudler (dangmyeon)
7 eller 8 tørkede judasøresopp (mogi-beoseot)
Ha nudlene i en bolle og dekk dem med vann. La dem stå i minst 40 minutter. Legg soppen i bløt samtidig.
Kjøtt (valgfritt)
150 g mørbradbiff
2 ts soyasaus
2 ts brunt (eller hvitt) sukker
1 ts sesamolje
Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fibrene. Rør sammen soyasaus, sukker og sesamolje. Mariner kjøttet mens du lager eggeblandingen, eller i minst 15 minutter. Stek kjøttet i varm panne.
Gyeran-jidan eggekake (valgfritt)
2 egg
en klype salt
1 ts vegetabilsk olje
Slik gjør du
Visp egg og salt, og sil eggeblandingen. Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne. Tørk av pannen og skru ned varmen. Stek eggeblandingen i et par minutter. Snu pannekaken og trekk pannen av platen. La den stå i et par minutter før den skjæres i strimler.
Saus
4 ss soyasaus
3 ss brunt (eller hvitt) sukker
2 ½ krm malt svart pepper
5 fedd hvitløk, finhakket
Tilbehør
250 g spinat
250 g østerssopp, i skiver
1 stor løk
1 stor gulrot
4 ss vegetabilsk olje
4 ss vann
1 ss sesamfrø
1 ss sesamolje
1 ss sesamfrø til servering
Rør sammen ingrediensene til sukkeret er helt oppløst.
Slik gjør du
Vask spinaten, fjern stilkene og riv bladene. La judasøresoppen renne av. Fjern harde stilker og skjær soppen i skiver. Skjær østerssoppen i strimler. Kutt løken i tynne skiver og del gulroten i 2 ½ cm lange fyrstikkstore biter. Ha sopp, løk og gulrot i en stor kjele og tilsett olje og vann. Bland grønnsakene godt så de blir dekket av olje. Fordel spinaten på toppen. La nudlene renne av. Skjær dem i omtrent 12 cm lengder og legg dem på toppen av spinaten. Drypp sausen over. Kok under lokk i 10 minutter på middels varme. Ta av lokket og rør om i et par minutter slik at væsken fordamper og nudlene blir gjennomkokte og blanke. Tilsett kjøttet, 1 ss sesamfrø og sesamoljen. Rør godt og ha det på et fat. Topp med eggebåndene og resten av sesamfrøene.
Vintips:
En fyldig hvitvin uten fatlagring og med mye frukt. En litt påkostet soave eller Fiano di Avellino fra Italia, godello fra Spania, sylvaner fra Franken i Tyskland, moden og litt tung riesling fra Tyskland, pinot gris fra Alsace og New Zealand.

Japan - Tataki av tunfisk og laks med sjøgressalat
Antall: 4
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: ca. 4 timer
200 g lakseloin
200 g tunfiskloin
5 ss svarte sesamfrø, ristet i ovnen
4 ss sesamfrø, ristet i ovnen
½ dl hoisinsaus
½ dl soyasaus
¼ dl yuzusaft
1 ts sukker
2 ss riseddik
1 cm ingefær, revet
1 grønn chili, finhakket
1 hvitløkfedd, revet
100 g sjøgress
1 agurk
1 fennikel sesamolje
1 ts mirin
1 egg
4 dl solsikkeolje
1 ss srirachasaus
1 ss sitronsaft
1 ts salt
3 ss koriander, finhakket
Slik gjør du
Grill fisken med en gassbrenner eller i grillpanne til fisken får stekeskorpe. Legg fisken til side. Bland hoisinsaus, soyasaus, yuzusaft, sukker, riseddik, ingefær, grønn chili og hvitløk til ponzusaus. Juster med syre og sødme slik du selv ønsker det. Lag en salat med sjøgress, agurk og fennikel. Smak til med mirin, yuzu og sesamolje. Pisk egget med sitronsaft og salt. Spe med oljen i en tynn stråle til en jevn majones. Smak til med sriracha. Pensle fisken med ponzusausen og rull den i sesamfrø. Skjær fisken i tynne skiver, og server salat og majones ved siden av. Dryss koriander og litt av det grønne på fennikelen over.
Vintips:
Utfordringen er hoisinsausen, som er søtlig, og koriander som er vanskelig sammen med vin. Men syre/sødmebalansen kan justeres ved hjelp av den svært syrlige yuzusaften. Proteiner dominerer fortsatt i retten. Bruk en middels fyldig hvitvin med miks av mineralitet og fruktighet.
Ueiket chardonnay fra New Zealand, pecorino fra Marche i Italia, chenin blanc fra Sør-Afrika og Loire i Frankrike samt sauvignon blanc fra Loire.
