3 enkle oppskrifter med chilli på glass!
Interessen for chili er større enn noensinne. Tilbudet i butikkene øker, og i kjøkkenvinduet spirer chiliplantene. Her lærer kokk og chilientusiast Elisabeth Johansson oss alt om de nye variantene og hvordan bruke dem i søt og salt mat.
Slik lager du chiliolje:
Tre typer chili gjør olivenoljen herlig hot og smakfull! Den holder seg i ca. 2 måneder hvis den oppbevares mørkt og kaldt.
Tid: 15 min.
Antal: ca. 5 dl
- 3 hvitløksfedd
- ½ dl + 4 ½ dl olivenolje
- 1 ancho-chili
- 1 chipotle-chili
- 1 rød chili
Slik gjør du:
- Skrell hvitløksfeddene. Stek hvitløken i ½ dl olje til den begynner å bli gyllenbrun. Ta kasserollen av varmen.
- Skjær chilifruktene i to og legg bitene over i kasserollen. Hell på 4 ½ dl olje og varm den opp til 60 °C.
- La oljen avkjøles i kasserollen og hell den deretter over på flaske.
Slik lager du chilimarmelade:
Denne passer godt til tex mex-mat og til oster. Hvis du ikke finner den milde typen angello-chili, kan du erstatte den med vanlig rød paprika.
Tid: 20 min.
Antal: ca. 5 dl
- 500 g angello-chili (mild rød chili)
- 1 rød chili
- 5 dl vann
- 1 lime
- 3 dl syltesukker
Slik gjør du:
- Fjern frøene og skjær angello-chilien i 3-4 mm brede skiver. Fjern frøene og finhakk den røde chilien. Ha chilien i en kasserolle og hell på vannet. La koke til chilien er blitt myk.
- Skrubb limefrukten godt i lunkent vann. Finriv skallet og press ut saften. Ha limeskall og -saft i kasserollen og rør nedi syltesukkeret. Kok opp og la småkoke under omrøring i 2-3 minutter.
- Hell marmeladen over i et godt vasket glass med lokk. La avkjøles og oppbevar i kjøleskapet.
Slik lager du syltet jalapeño:
Denne syltede chilien passer godt å servere som tilbehør til kraftige gryteretter og kjøttsauser som er litt sterke.
Tid: 15 min.
Antal: ca. 3 dl
- 10 jalapeño-chilier
- 2 røde chili
- 1 ts gule sennepsfrø
Lake:
- 2 dl vann
- 1 ½ dl eplesidereddik
- 1 dl sukker 2 ss klar eddik
Slik gjør du:
- Fjern frøene og skjær chilien i skiver. Bland ingrediensene til laken i en kasserolle og la den koke opp.
- Legg chili og sennepsfrø i et sylteglass og hell over den varme laken. Skru på lokket. La det avkjøles. Oppbevar i kjøleskapet.