Oppskrift med chilli
© Stefan Wettainen / Allt om Mat

3 enkle oppskrifter med chilli på glass!

Interessen for chili er større enn noensinne. Tilbudet i butikkene øker, og i kjøkkenvinduet spirer chiliplantene. Her lærer kokk og chilientusiast Elisabeth Johansson oss alt om de nye variantene og hvordan bruke dem i søt og salt mat.

14. september 2023 av Elisabeth Johansson

Slik lager du chiliolje:

Tre typer chili gjør olivenoljen herlig hot og smakfull! Den holder seg i ca. 2 måneder hvis den oppbevares mørkt og kaldt.

Tid: 15 min.

Antal: ca. 5 dl

  • 3 hvitløksfedd
  • ½ dl + 4 ½ dl olivenolje
  • 1 ancho-chili
  • 1 chipotle-chili
  • 1 rød chili
Slik gjør du:
  1. Skrell hvitløksfeddene. Stek hvitløken i ½ dl olje til den begynner å bli gyllenbrun. Ta kasserollen av varmen.
  2. Skjær chilifruktene i to og legg bitene over i kasserollen. Hell på 4 ½ dl olje og varm den opp til 60 °C.
  3. La oljen avkjøles i kasserollen og hell den deretter over på flaske.

Slik lager du chilimarmelade:

Denne passer godt til tex mex-mat og til oster. Hvis du ikke finner den milde typen angello-chili, kan du erstatte den med vanlig rød paprika.

Tid: 20 min.
Antal: ca. 5 dl

  • 500 g angello-chili (mild rød chili)
  • 1 rød chili
  • 5 dl vann
  • 1 lime
  • 3 dl syltesukker

Slik gjør du:
  1. Fjern frøene og skjær angello-chilien i 3-4 mm brede skiver. Fjern frøene og finhakk den røde chilien. Ha chilien i en kasserolle og hell på vannet. La koke til chilien er blitt myk.
  2. Skrubb limefrukten godt i lunkent vann. Finriv skallet og press ut saften. Ha limeskall og -saft i kasserollen og rør nedi syltesukkeret. Kok opp og la småkoke under omrøring i 2-3 minutter.
  3. Hell marmeladen over i et godt vasket glass med lokk. La avkjøles og oppbevar i kjøleskapet.
Elisabeth Johansson
© Stefan Wettainen / Allt om Mat

Chili

“Jeg elsker virkelig å bruke chili i maten, og også å smaksette med sjokolade. Alt fra milde, friske chilityper som minner om paprika til de litt sterkere variantene som løfter smaken i både gryter og vegetariske oppskrifter. Padrones er blitt min nye favoritt. Lett stekte i olivenolje og hvitløk med litt salt på, eller stekt direkte på grillen blir disse små, milde chilifruktene en skikkelig delikatesse både som tilbehør til drinken og ved siden av andre retter. Til grillet kjøtt liker jeg å bruke røkt chili i marinader og til glasering. Lager man sin egen BBQ-saus med røkt chipotlechili blir det himmelsk godt! Til kaker og desserter med mørk sjokolade er det smart å smaksette med middels sterk chili, som den vanlige røde. Til melkesjokolade synes jeg det passer best med mild tørket chili, for eksempel ancho.” Elisabeth Johansson

Slik lager du syltet jalapeño:

Denne syltede chilien passer godt å servere som tilbehør til kraftige gryteretter og kjøttsauser som er litt sterke.

Tid: 15 min.
Antal: ca. 3 dl


  • 10 jalapeño-chilier
  • 2 røde chili
  • 1 ts gule sennepsfrø
Lake:
  • 2 dl vann
  • 1 ½ dl eplesidereddik
  • 1 dl sukker 2 ss klar eddik
Slik gjør du:
  1. Fjern frøene og skjær chilien i skiver. Bland ingrediensene til laken i en kasserolle og la den koke opp.
  2. Legg chili og sennepsfrø i et sylteglass og hell over den varme laken. Skru på lokket. La det avkjøles. Oppbevar i kjøleskapet.
Oppskrifter med chilli
© Stefan Wettainen / Allt om Mat

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...