3 enkle oppskrifter med chilli på glass!

Interessen for chili er større enn noensinne. Tilbudet i butikkene øker, og i kjøkkenvinduet spirer chiliplantene. Her lærer kokk og chilientusiast Elisabeth Johansson oss alt om de nye variantene og hvordan bruke dem i søt og salt mat.

Oppskrift med chilli
© Stefan Wettainen / Allt om Mat

Slik lager du chiliolje:

Tre typer chili gjør olivenoljen herlig hot og smakfull! Den holder seg i ca. 2 måneder hvis den oppbevares mørkt og kaldt.

Tid: 15 min.

Antal: ca. 5 dl

  • 3 hvitløksfedd
  • ½ dl + 4 ½ dl olivenolje
  • 1 ancho-chili
  • 1 chipotle-chili
  • 1 rød chili

Slik gjør du:

  1. Skrell hvitløksfeddene. Stek hvitløken i ½ dl olje til den begynner å bli gyllenbrun. Ta kasserollen av varmen.
  2. Skjær chilifruktene i to og legg bitene over i kasserollen. Hell på 4 ½ dl olje og varm den opp til 60 °C.
  3. La oljen avkjøles i kasserollen og hell den deretter over på flaske.

Slik lager du chilimarmelade:

Denne passer godt til tex mex-mat og til oster. Hvis du ikke finner den milde typen angello-chili, kan du erstatte den med vanlig rød paprika.

Tid: 20 min.
Antal: ca. 5 dl

  • 500 g angello-chili (mild rød chili)
  • 1 rød chili
  • 5 dl vann
  • 1 lime
  • 3 dl syltesukker

Slik gjør du:

  1. Fjern frøene og skjær angello-chilien i 3-4 mm brede skiver. Fjern frøene og finhakk den røde chilien. Ha chilien i en kasserolle og hell på vannet. La koke til chilien er blitt myk.
  2. Skrubb limefrukten godt i lunkent vann. Finriv skallet og press ut saften. Ha limeskall og -saft i kasserollen og rør nedi syltesukkeret. Kok opp og la småkoke under omrøring i 2-3 minutter.
  3. Hell marmeladen over i et godt vasket glass med lokk. La avkjøles og oppbevar i kjøleskapet.
Elisabeth Johansson
© Stefan Wettainen / Allt om Mat

Slik lager du syltet jalapeño:

Denne syltede chilien passer godt å servere som tilbehør til kraftige gryteretter og kjøttsauser som er litt sterke.

Tid: 15 min.
Antal: ca. 3 dl

  • 10 jalapeño-chilier
  • 2 røde chili
  • 1 ts gule sennepsfrø

Lake:

  • 2 dl vann
  • 1 ½ dl eplesidereddik
  • 1 dl sukker 2 ss klar eddik

Slik gjør du:

  1. Fjern frøene og skjær chilien i skiver. Bland ingrediensene til laken i en kasserolle og la den koke opp.
  2. Legg chili og sennepsfrø i et sylteglass og hell over den varme laken. Skru på lokket. La det avkjøles. Oppbevar i kjøleskapet.
Oppskrifter med chilli
© Stefan Wettainen / Allt om Mat