20 spiselige souvenirer fra ferien
Skal du ut og reise? Her er de spiselige spesialitetene du burde ta med deg hjem i kofferten.
Spis deg vekk
Ta smaken av utlandet med deg hjem. Her kommer våre smakfulle tips fra de mest populære feriedestinasjonene.

Paté
Franskmennene kan sin paté, fra foie gras, som er laget på fettholdig lever fra enten and eller gås til pateer laget på ulikt kjøtt og lever. Kjøp med en boks hjem - dette er perfekt bevertning til gjester servert som en forrett på en seng av spede salatblader med en søtlig gelé eller på kjeks eller ristet loff som fingermat.

Trøfler
En av verdens fremste delikatesser vokser vilt i eikeskogene i Italia og Frankrike, men det gjør den ikke til noen rimelig vare. De mest ettertraktede sortene er sort Périgord-trøffel og hvit italiensk trøffel, hvor den hvite er den dyreste av dem. Når det er sagt, så kan ikke trøffelens meget kraftige og raffinerte smak og lukt sammenlignes - den må bare prøves. Legger man inn litt ekstra på shoppingbudsjettet, kan man saktens ta seg råd til en liten underjordisk knoll og servere den skivet over fersk, hjemmelaget pasta for et uforglemmelig måltid.

Arganolje
Arganolje fra Marokko er ikke bare bra for hud og hår - den eksklusive oljen fra argantreet er også en fortreffelig matolje med nøtteaktig smak som kan løfte et enkelt måltid som salat til nye høyder.

Pata Negra
Skinke er ikke bare skinke, i hvert fall ikke når det kommer til Spanias stolthet Pata Negra, som er ansett for å være en av verdens beste spekeskinker. Jamón Ibérico lages av svartfotede iberiske griser. Den fineste skinken går under betegnelsen jamón ibérico de bellota og kommer fra griser som har fått leve fritt i eikelunden og spist seg mette på eikenøtter.

Safran
Verdens dyreste krydder er det for en grunn. Det går med anslagsvis 150 000 håndplukkede arrfliker fra safrankrokusen og 400 arbeidstimer for å fremstille en kilo tørket safran. Det finnes utallige "utvannede" varianter å få kjøpt, ofte er det gurkemeie blandet med tørkede kronblader fra andre blomster man finner på turistmarkedene. Se etter hel safran fremfor pulver for å fastslå om det er ekte vare, gjerne da i Spania, som etter sigende har den beste safranen. Vel hjemme kan den brukes til så mye mer enn bare lussekatter. Bruk det eksklusive krydderet i risretter som paella eller i bouillabaisse, nordafrikansk mat og i retter fra Midtøsten.

Balsamico
Original balsamico har blitt laget på en reduksjon av kokte trebbiano- og lambrusco-druer i områdene Modena og Reggio Emilia siden middelalderen. Rimeligere moderne imitasjoner selges over hele verden, men hvis du er på jakt etter den ekte varen, se etter betegnelsen "Aceto Balsamico Tradizionale di Modena" eller "Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia".

Sauerkraut
Tyskernes surkål er både syrligere og skarpere i smaken enn vår heller søte variant. For alle som elsker et godt pølsemåltid med bratwurst eller svinekjøtt, kan det anbefales å ta med hermetisk sauerkraut hjem i kofferten.

Andebryst
Danskene elsker sin and i alle former, og andebryst spesielt. Og i Danmark er dette hverdagsmat på lik linje med koteletter her hjemme - og det gjenspeiles i den rimelige prisen! Overkommelig å ta med seg hjem fra både flyplassen og fergen.

Honning
Honningbiene produserer naturlig nok honning med smak av miljøet den lever i. Her hjemme koser vi oss med for eksempel lynghonning, men for en mer eksotisk og annerledes smak kan lavendel-, timian-, appelsin- og blomsterhonning fra Frankrike bringe nye smaksopplevelser til både te og rykende ferske scones.

Olivenolje
God olivenolje er som vin, smaken vitner om miljøet som druen, eller i dette tilfellet, olivenen, er dyrket frem i. God olivenolje finner du i alle middelhavslandene - kjøp med deg en lokalprodusert olivenolje fra lokalbutikken eller nærmeste gård - hver eneste smakfulle dråpe vil garantert vekke til live ferieminnene.

Parmaskinke
Parmaskinke er et herlig, rent produkt, som du kan fråtse i når du reiser i Parma-distriktet nord i Italia. Skinken, som har beskyttet geografisk betegnelse, er kun saltet og tørket og selges i lokale butikker hel, delt og oppskåret. For en virkelig skinkeentusiast gjenstår bare avgjørelsen om hvor vellagret den skal være og hvor mye plass en har i kofferten.

Kandiserte fioler
Det finnes vel knapt noe mer yndig og vakkert enn å dekorere en kake med kandiserte fioler. Så for den som setter turen mot Frankrike og markedene der, kan det være et godt tips å ta med en pose eller to hjem til neste gang en lekker kake skal stå på menyen.

Parmesan
Parmesan er en etter hvert velkjent fast kumelksost i Norge, men i hjemlandet Italia, i regionen Parma, blir du ikke avspist med et skarve lite kakestykke ost når du handler. I de lokale ostebutikkene kan du, om du har plass, kjøpe med deg et helt hjul og selv smake deg frem til hvor vellagret du ønsker osten skal være.

Makroner
For den som ikke har konditor-gen, er en eske fargerike, søte små franske makroner noe å ta med seg hjem. Besøk et patisserie, plukk ut dine favoritter og nyt dem på venninnekvelden sammen med et glass champagne.

Manchego
Denne deilige hardosten som er laget på fåremelk, lages kun i La Mancha-regionen i Spania. Osten selges i tre varianter: Fresco, Curado og Viejo hvorav førstnevnte har kortest lagringstid og sistnevnte har lengst. Manchego har en distinktiv smak som er godt utviklet uten å være for sterk, og etterlater en smak som er karakteristisk for fåremelk. Manchego er en selvsagt del av en tapasmeny og kan med fordel være en del av en oste- og spekemattallerken.

Edamer
Nederlandsk edamer har et mye større smaksbilde enn den milde norske varianten. Ved modning går den fra lys gul til mørkere gul. Verdensberømt for sin trillrunde form og dekke av rød voks. Kjøp med et stykke hjem - kumelksosten blir bare bedre over tid, og kan med fordel serveres på julebrunsjen.

Matjessild
Opprinnelig kommer denne formen for sild fra Nederland. Det er en smaksrik sild, helst for en trent gane, hvor silden modnes med krydder på tønner i flere måneder, for deretter å fileteres og hermetiseres. Den svenske varianten er mer krydret enn den nederlandske. Klassisk tilbehør er ferskpotet, egg, rømme, øl og en akevitt en sommerdag.

Nougat
Søthungeren kan du stille i Spania og Italia med den deilige, myke nougaten som henholdsvis kalles turrón og torrone. Den er laget på sukker, honning og eggehviter, og smaksatt med ristede mandler eller andre typer nøtter. Det kan lønne seg å kjøpe med en plate ekstra, da dette er farlig vanedannende.

Västerbottenost
Rett over riksgrensen lages en suverent god ost, som i mange oppskrifter kan erstatte parmesan; Västerbottenost. I likhet med parmesan, har denne osten innslag av umami, den femte grunnsmaken. Osten ble utviklet allerede på midten av 1870-tallet i Västerbotten i Norrland i Sverige. Västerbottenost er lagret i minst 1 år, og selges i ulike vektklasser opptil 18 kg! Fastosten har tydelig salt, fruktighet og høy syre, og er selvskrevet til svensk snaps og sild, men står ikke tilbake for noen ost på et ostefat servert med en søt marmelade.

Læsøsalt
På øya Læsø i Kattegat produseres et av verdens beste salt etter gammel metode. Læsøsalt er det foretrukne saltet blant nye kokker på stjernehimmelen, og det selges både på syderiene på øya og i gourmetbutikker i Danmark.
