kom i gang aksjefond
© Getty Images

Derfor bør du spare i aksjemarkedet

Sparing handler ofte om å sette til side penger du trenger for å oppnå en drøm eller sikre deg en god og trygg økonomi senere i livet.

4. april 2022 av Derya Incedursun
Derya Incedursun


© Thomas Qvale

Derya Incedursun

Alder: 35 år.

Bor: I Oslo, er opprinnelig fra Stavanger.

Sivilstatus: I et forhold. Utdannelse og yrke: Master i rettsvitenskap, advokat og forbrukerøkonom i Nordea.

Aktuell som: Taras nye økonomi-spaltist. 

Dette er formålet med å spare

Mange innser at sparing er viktig, og flere av oss er flinke til å spare. Problemet er bare at mange velger å ha mesteparten av sparepengene sine på en sparekonto med lave rentebetingelser. Det er helt i orden å ha noe på sparekonto, men god avkastning kan du ikke forvente. 

Formålet med å spare er nemlig å kunne opprettholde kjøpekraften din frem i tid. 

Tenk deg at du tjente din første krone i 1970 da kroneisen kostet en krone. I stedet for å kjøpe isen da, sparte du kronestykket for å kjøpe isen den dagen du var ferdig med yrkeskarrieren din, cirka 50 år senere. 

Hadde du puttet kronestykket i madrassen, hadde den i dag fortsatt bare vært et kronestykke. Problemet er at i dag koster kroneisen rundt 30 kroner. Hadde du puttet kronestykket i banken, ville du sittet igjen med cirka 15 kroner. Men hadde du puttet den i aksjer, ville den ha vokst til nesten 100 kroner. 

Med andre ord er aksjer den sparingen som på lang sikt sikrer kjøpekraften din. Det er det som betyr noe når du skal spare, slik at du har penger både til isen og de andre tingene du ønsker deg.

«Du trenger ikke være rik eller ekspert for å spare i fond, men husk at du skal kunne sove godt»

Sparemålets tidshorisont er avgjørende

Før du velger hvordan du skal spare, er sparemålets tidshorisont avgjørende for hvilken spareform det er lurt å velge.

Noen har kanskje fått inntrykk av at pengene vokser over tid dersom de plasseres på en sparekonto i banken, du får jo tross alt renter. Vel, renten på sparekonto er for tiden veldig lav, og med dagens skatteregler og prisstigning må du ha en betydelig høyere innskuddsrente på sparepengene for å gå i pluss. En slik rente får du ikke i banken.

La oss si du har 300 000 kroner på sparekonto med en innskuddsrente på 1 prosent. Inflasjonen (den årlige prisstigningen på varer og tjenester) spiser cirka 2 prosent årlig av pengene dine. Du betaler også 22 prosent skatt på årlige renteinntekter. Etter ett år vil den reelle verdien av sparepengene dine være på 296 340 kroner, hvilket betyr at sparepengene dine har falt i verdi med totalt 3660 kroner. Med andre ord spiser inflasjonen og skatten opp avkastningen på bankinnskuddet. Derfor er det ikke så lurt å ha penger stående på en bankkonto over tid.

Den viktigste grunnen til å sette pengene på en sparekonto bør derfor være at pengene er der for å fylle et behov på kort sikt, slik som uforutsette hendelser, ferie, ny bil, eller oppussing

slik investerer du i aksjefond


© Getty Images

Det finnes ulike fond du kan spare i

De siste to årene har det vært en økt interesse for aksjeinvesteringer, særlig blant kvinner. Er sparemålet ditt langt frem i tid, kan pengene med fordel settes i fond hvor du får mulighet for god avkastning. 

Det finnes ulike fond du kan spare i, og de vanligste fondstypene er:

  • Aksjefond 
  • Kombinasjonsfond 
  • Rentefond
Disse dekker ulike behov med hensyn til tidshorisont, risiko og avkastning. Sparing i fond med en aksjeandel i seg, forventes å gi deg betydelig bedre avkastning. Historien har nemlig lært oss at over tid går aksjemarkedet mer opp enn ned, selv om du må forvente svingninger underveis.

La oss starte med aksjefond. Fordelen med aksjefond er at beløpet du sparer, spres på flere aksjer og har minst 80 prosent aksjeandel. Det betyr at du blir indirekte eier i mange ulike selskap, fremfor å kjøpe en enkeltaksje. Ved å spre investeringen på den måten, reduseres risikoen. Samtidig innebærer sparing i aksjefond større risiko enn andre typer fond, men gir deg likevel mulighet for best avkastning på lang sikt. Derfor passer denne spareformen for deg som skal spare langsiktig, minimum fem år, og er villig til å ta risiko. 

I et kombinasjonsfond blir pengene dine plassert både i aksjer og rentebærende papirer. Du får mulighet for god avkastning, samtidig trenger du nødvendigvis ikke ta så høy risiko.

Det tredje alternativet er rentefond, som plasserer penger i kun rentebærende papirer. Sparing i rentefond gir deg mulighet for bedre avkastning enn bankkonto, men risikoen i rentefond er litt høyere. Det er likevel mindre risikabelt enn å investere i kombinasjonsfond og aksjefond. 

Som du ser, blir risikoen høyere jo større aksjeandel fondet har, men til gjengjeld kan du forvente høyere avkastning. 

Det er også viktig å merke seg at historisk og forventet avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. Men, tiden er din venn i aksjemarkedet. Har sparingen din lang tidshorisont, øker sannsynligheten før høy avkastning, og sannsynligheten faller for negativ avkastning. 

Hvor mye du bør spare er avhengig av din økonomiske situasjon, dine drømmer og hvor mye risiko du er komfortabel med. 

Du trenger ikke være rik eller ekspert for å spare i fond, men husk at du også skal sove godt om natten og føle deg trygg på at du ikke har tatt for stor risiko. 

Les også: Dette betyr deltidsarbeid for din økonomiske fremtid

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...