rosevin tips
© Privat / Getty Images

Vineksperten tipser: Dette er sommerens rosé-favoritter

La oss gå inn i den rosa sesongen og smake på rødmende viner.

17. mai 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Rosévin passer alltid. Som hyggevin, i solveggen, etter jobb og med venner. Som et glass alene og til mye mat. Rosévin er uformelt, man senker skuldrene, får frem minner om sol, sommer og ferier. En pausevin i livets travle dager. 

Matvennlig: Rosa vin til rosa mat, det fungerer. Hva er rosa på tallerkenen? Reker, laks og sushi. Det betyr mye skalldyr og rosa fisk. Vin til laks, spesielt kokt laks, kan være en utfordring, men rosévin passer som hånd-i-hanske. Frisk som hvitvin, med ekstra rødbærsfrukt uten at den blir for kraftig som rødvin. 

Buffévennlig: Vi går inn i en sesong med bursdager, konfirmasjoner, 17. mai og selskapeligheter hvor det serveres mye forskjellig mat. Som en buffé som bugner av kalde og varme retter, og ulike råvarer. Der kommer rosévinen inn fra sidelinjen som en vinvennlig god match. Bare prøv. 

Frankrike: Provence er en vinner som vinområde med sine bleke roséer med mye smak og delikat friskhet. Fargen er ofte lys, kun lett rødmende, fordi druene presses forsiktig og skallet ligger ikke lenge med. Går vi litt inn i landet til Rhône og Languedoc, fremstilles det stadig bedre roséer, ofte til fordelaktige priser. Loire er kjent for sancerre på sauvignon blanc, men det dyrkes også pinot noir, og rosé på den druen er lekker. Litt dypere på farge og en perfekt matvennlig variant. 

Unge viner: De aller fleste roséviner lages for å drikkes unge, i siste årganger, som nå i 2022 og 2021. 2022-årgangene fyller opp hyllene etter hvert og overtar for tidligere årganger. Rosévin skal være frisk og ungdommelig, og det er ikke noe poeng å lagre en vanlig rosévin. Gastro-roséer: Noen produsenter eksperimenterer med mer eksklusive roséviner, med kvalitetsdruer fra spesielle vinmarker og godt jordsmonn. Druematerialet er nøye selektert, hver dråpe druejuice skal være av ypperste sort. Stilen er konsentrert og mer matvennlig, absolutt verdt å prøve med vinvenner.

Fremgangsmåten: Rosévin lages som regel bare av blå druer. Siden fargen til blå druer sitter i skallet, og druekjøttet nesten alltid er fargeløst, er det viktig at skallet ikke får ligge sammen med druemosten like lenge som når man lager rødvin.

Rosévin blir til ved at blå druer knuses, og saften, skallene og steinene får trekke sammen en kort periode, 12 til 48 timer, ved lav temperatur. Slik trekkes bare litt av skallets farge ut. Saften siles så fra, uten pressing, før mosten gjæres på samme måte som for en hvitvin.

Rosé er den nye hvitvinen: Rosé var en mellomting av rødvin og hvitvin, men har gått til å bli den nye hvitvinen. Man unner seg gjerne et glass vin etter jobb og til middag, kanskje etter middag også. Vin som livsstilsdrikk skal være lett og smakfull, og her kommer rosé som et delikat og raffinert alternativ. Stilen har drikkbarhet, noe som mange produsenter ønsker å oppnå med sin vin – som gjør at man får lyst på et glass til. Og føler seg vel etterpå – og dagen derpå. 

Månedens rosévin

L a Vieille Ferme Rosé 2022 er balansert og delikat, og en vinner på smak og pris. Med denne kan vi starte den lyserøde sesongen, i solveggen, på terrassen, til hyggelige middager og hver gang vi får lyst på rosa smak i glasset. Vinen er laget med cinsault, grenache og litt syrah-druer og fremstilt på saignée-metoden. Det betyr at druene «blør» farge fra skallene. Druene sprekker fra trykket og vekten fra druene som ligger på toppen. Dette gir en svært forsiktig pressing, derav navnet saignée (blør). Etter 12–24 timers kontakt med skallene, siles saften fra. Mange av de beste rosévinene er laget på denne måten, i små kvanta. 

La Vieille Ferme Rosé er gjæret og modnet i temperaturkontrollerte ståltanker før lett filtrering og tapping. All vinifikasjon skjer i ståltanker til vinen tappes. 

La Vieille Ferme betyr «den gamle gården» på fransk, og er en populær og anerkjent vinprodusent ledet av familien Perrin i 5. generasjon. De holder til i en fredelig og solrik region i Sør-Rhône. Druene kommer fra høyden på Luberon, som gir nydelig friskhet til rosévinene. Familien ble etablert som vinprodusent allerede i 1909, med kjøpet av Chateau de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape, som fortsatt drives av Perrin-familien, som i tillegg har de velkjente vinene Château Miraval samt La Vieille Ferme

2262901 La Vieille Ferme Rosé 2022, Lubéron/Rhône, Frankrike, 150 kr (TU) 

Lys, delikat rosafarge. Vinen dufter behagelig fruktig av jordbær, bringebær, røde epler og sitrus. På smak er vinen saftig, frisk og fruktig med røde bær og grapefrukt. Passer til aperitiff, småretter, buffé, salater, skalldyr, lyst kjøtt og grillmat.

Rosévintips

  • Server rosévin duggende frisk slik som hvitvin. 
  • Du kan bruke både hvitvinsglass og rødvinsglass til servering. Jo større glass, jo mer luft kommer til og vinen åpner seg raskere. Med mindre glass oppleves vinen noe fastere – som kan være heldig. Ta gjerne samme vin i to ulike glass og se hvilken størrelse som passer best. 
  • Rosévin passer som aperitiff, til rosa mat som skalldyr, ørret og laks, til asiatisk mat, grønnsaksretter og salater samt lyst kjøtt som kylling og kalv. Og til buffé.

1. Gastro-rosé

14435301 Ch. Galoupet Cru Classé de Provence 2021, Frankrike, 579,90 kr (BU) 

Er man interessert i hva en super-rosé kan by på, med kvalitetsdruer fra de beste vinmarker, er Galoupet en vinner. Her kjenner man mer kompleksitet og fylde, enn lettere stiler. Dette er en kvalitetsvin man kan servere til elegant mat. Konsentrert, kompleks duft av hvit frukt, sitrus og blomsteraroma. Smaken er rik og fyldig med god mineralitet med delikat saltaktig preg, takket være vinrankenes nærhet til Middelhavet. Druene er cinsault, grenache, rolle, syrah og tibouren. En matvennlig stil som takler fisk og skalldyr med smaksrikt/fett tilbehør samt retter av lyst kjøtt og lam.

2. Matvennlig rosé

5599601 Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2021, Sancerre/Loire, Frankrike, 229,90 kr (basis)

Denne rødvinen er laget på pinot noir og er både en rødvin «light» og en delikat rosévin. Svært anvendelig i bruk. Kjenn vårlig, fruktig aroma av bringebær og jordbær med florale noter samt lett urtepreg og noe mineraler. Ungdommelig, fruktig og saftig smak med deilige røde bær, grønne urter og sitrus. Lang, god ettersmak. Kan nytes alene og til retter av rosa fisk, skalldyr, kylling og kalv samt skinker og småretter.

3. Frisk og floral

10090501 Fleurs de Prairie Côtes de Provence Rosé 2022, Provence, Frankrike, 179,90 kr (BU) 

Fleurs de Prairie oversettes med «villblomster» – lavendel, valmuer, solsikker og blåregn som fyller vakre enger i SørFrankrike. Grenache-, cinsaultog syrahdruer fra utvalgte vingårder langs vindfylte åssider gir en kombinasjon av sol og vind fra middelhavsregionen. Med blek lakserosa nyanse, frisk og ren duft av røde bær. Delikat smak av jordbær, roseblader, urter og med forfriskende syre. Passer som aperitiff, til lyst kjøtt, grillet fisk og kjøtt, salater og grønnsaker. Kaldgjæret på ståltank for forfriskende smak.

4. Rosa englevin

2210601 Ch. d´Esclans Whispering Angel 2021, Côtes de Provence, Frankrike, 269,90 kr (BU) 

Whispering Angel – den hviskende engelen – er et vakkert navn på en rosévin. Blekrosa som kveldshimmelen på rivieraen. Med duft og smak av kirsebær og lyse sommerfrukter. En strukturert, fruktig og tørr bærpreget vin jeg har fulgt i mange år og som alle liker. Komponert av grenache, syrah, rolle, carignan og cinsault for smaken av Provence, slik vi gjenkjenner den. Passer til aperitiff, fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

5. Rimelig rosé

10038101 Laroche Rosé L 2021, Pays d’Oc, Frankrike, 129,90 kr (basis) 

En flott designet flaske med farger til å bli i godt humør av. Dette er en vellaget rosévin til en ekstra god pris, som man bare kan nyte i tide og utide. Av syrah, grenache og cinsault. På duft, kjenn aroma av epler, røde bær, sitrus og urter. Smaken er frisk, fruktig, preg av epler, røde bær og urter. Gjæret på ståltank for friskhet og ungdommelig stil. Passer hver gang du ønsker et glass rosé etter jobb eller når solen skinner, og til enklere retter av fisk og skalldyr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...