Gunnhild Bjørnsti vin anbefaling

Vineksperten: Dette er månedens vin - og 5 andre gode budsjettviner

Riktig pris for god kvalitet er idealet. Vi orienterer her om gode kjøp.

14. mars 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Valg av vin. Mange har funnet sine favoritter, og kjøper samme viner om igjen. Andre er mer nysgjerrige og søkende, og tester ut nye smaker. Hva man liker, er personlig og ofte forbundet med hyggelige opplevelser fra restaurantbesøk, ferier og venners lag. 

Gode priser: Hvis man ikke tenker «billig», men heller riktig pris for riktig kvalitet, hva finnes da? Og er det noen vinområder som er underpriset – ja kanskje undervurdert? Dette er et så spennende tema som jeg skal komme tilbake til, og jeg starter med å gi noen gode tips.

Portugal og Spania er gode områder. Både innen rødvin og hvitvin er det mye godt til en bra pris fra Douro-dalen i Portugal, det samme gjelder hvitvin fra Rias Baixas i Spania, forklarer Trond Erling Pettersen, kategorisjef hos Vinmonopolet. Bendik Kristiansen, managing director hos Heritage Wines, er enig i at Portugal er et spennende vinland.

– Jeg synes generelt at Portugal er et land hvor man får mye valuta for pengene. Med autentiske viner fra gamle vinstokker med lave avlinger. Jeg er europeisk rettet når det kommer til vin, og setter pris på klassiske viner og blir ofte skuffet over dyre viner fra «nyere» vinland, forklarer Kristiansen.

– Tyskland har vin av høy kvalitet til veldig gode priser. Det gjelder ikke bare riesling (tørr og med litt sødme), men i økende grad også chardonnay og pinot blanc/weiss-burgunder, hvor du kan få viner med fylde, kropp, mineralitet og flott fruktighet til under 200 kroner, fortsetter Pettersen.

Små vinnasjoner og kvalitet fra «den nye verden». Pettersen mener at det er flere av de «mindre» vinlandene som overpresterer når det gjelder kvalitet for pengene.

–Vi kan nevne New Zealand, Østerrike, Libanon, Hellas og Georgia. Og de litt dyrere vinene fra USA, Australia, Argentina og Sør-Afrika har de siste årene fått mindre fatpreg og flere nyanser, og konkurrerer fint med tradisjonelle vinområder i Frankrike.

Med andre ord er det mange vinland som har interessante kjøp: Syrah fra Nord-Rhône i Frankrike, spesielt i kjølige årganger hvor alkohol og ekstraksjon ikke er for høy.

Klassisk Rioja fra Spania, spesielt reserva- og gran reserva-varianter. Disse vinene tåler flere tiår i kjelleren og gir mye glede for noen hundrelapper. Alsace i Frankrike kan kalles et undervurdert område. Riesling, og gjerne pinot gris fra toppmarker, gir viner av høy kvalitet og fortsatt til gode priser.

– En rekke områder blir mer aktuelle i takt med klimaendringene, gjerne områder hvor prisene i dag er lave, hvis man sammenligner med hva de mest sannsynlig vil bli i fremtiden. Følg med på musserende viner fra de beste husene i England, og røde og hvite viner fra Loire, tipser Kristiansen.

Rådene er mange, og jeg har valgt etter beste evne hva som vil smake dere Tara-lesere i mars måned.

© Produsenten

Månedens rødvin: Frisk med fruktig ettersmak

En smaksrik rødvin til under 200 kroner, er et godt tips. I tillegg har vår utvalgte kun 12 prosent alkohol, det er positivt og ikke vanlig fra denne delen av Frankrike. Toppprodusenten Yves Cuilleron lager frisk syrah med terroirpreg, uten at vinene blir for tunge. Kjølige årganger hvor alkohol og ekstraksjon ikke er for høy, er ekstra vellykket. Så regnes da Yves Cuilleron for å lage polets beste syrah-kjøp.

Vinen Les Vignes d’à Côte Syrah kommer fra det glemte «klassiske» området Collines Rhodanniennes, som ligger vest for Condrieu og Côte-Rôtie på den andre siden av elven. Selve navnet på vinen, Les Vignes d’à Côte Syrah, betyr «vinmarkene ved siden av». Jordsmonnet er skifer- og granittholdig, og gir litt stramme og kjølige aromaer som blir mer krevende i de andre kjente områdene i Rhône-dalen.

Vinmaker Yves Cuilleron har laget denne vinen av druer rett utenfor appellasjonsgrensen til Côte-Rôtie. Druene er tidlig innhøstet, hvor 50 prosent modnes i seks måneder på brukte fat, resten på ståltank. 2021 var et forholdsvis kjølig år, men det er mer valg av tidlig innhøsting, selektering og vinifikasjon som gjør denne vinen frisk med mindre alkohol. Med andre ord, en moderne rødvinsstil som passer oss kvinner!

1880801 Cuilleron Les Vignes d’à Côte Syrah 2021, Frankrike, 189,90 kr (BU)

En dyprød vin, med ren og intens aroma av knuste mørke bær. Smaken er frisk og saftig med modne tanniner og lang fruktig ettersmak. Flott karakter med røde bær og lett pepperpreg. En superbehagelig vin til kjøtt. Den passer til så mangt, gjerne oksekjøtt og vilt av flere slag. Vinen fungerer veldig bra til lette retter med kjøtt som kalv, fugl, svin og lettere viltkjøtt. Gjerne også til retter med sopp, som sopp-pasta eller risotto. Prøv vinen til grillmat når sesongen starter.

5 gode vinkjøp

vinanbefaling
© Produsentene

1. Allround hvitvin på chenin blanc 

13146701 The Grinder Chenin Blanc, Swartland, Sør-Afrika, 139,90 kr (BU) 

For alle som ønsker alternativer til chardonnay og riesling, er hvite viner på chenin blanc et hyggelig bekjentskap. Druen lager både drikke- og matvennlige stiler, med andre ord like god å nyte uten som med mat til. Så enkelt! Disse druene kommer fra Swartland. På duft finnes noter av steinfrukt og karamell. På smak, en god mix av fersken, aprikos og sitron med et hint av mandel og honning og lang ettersmak. Spontanfermentert av villgjær, ligger på gjærceller i 6 måneder for myk, rund stil. Passer til fisk, lyst kjøtt og grønnsaker.

2. Rosévin til hverdag

11893301 Jules Lebegue Les Pontons du Ferret Rosé 2021, Atlantique, Frankrike, 98,50 kr (BU) 

Rosévin i mars? Ja, hvorfor ikke. Det passer til aperitiff, lette matretter, som skravlevin, til venninnetreff og hverdagsmiddag. Kjenn aroma av frukt med røde bær, rips og sitrus med minner om og forventning til sommersesongen. Smaken er slik vi liker, med friskhet fra rips, morell og røde epler. Hoveddruen er merlot tilsatt litt cabernet franc som er høstet tidlig på morgenen for å bevare friskheten. Druene er modnet på bunnfall og vinifisert på ståltank. Bare å nyte til den prisen. Passer til et glass alene, til fisk, skalldyr, salater og grøn- grønne retter.

3. Hvit smaksbombe fra douro-dalen

15074101 Pormenor Branco, Douro, Portugal, 179,90 kr (BU) 

Her er en hvitvin laget på 50 år gamle rabigato-vinplanter i Douro Superior (øvre del av Douro-dalen). En intens, salt og delikat vin som kommuniserer sitt opphav. På duft er den god og aromatisk med floralt preg og fine mineraltoner. Fyldig smak med god fruktighet, fin syre, fine salttoner, god tørrhet og lengde. Helt ypperlig til sjømat av alle slag!

4. Vellagret fra Rioja

1991101 Viña Cubillo Crianza 2014, Rioja, Spania, 269,90 kr (Basis) 

Det er spennende å smake en vellagret vin som denne. Ung friskhet er byttet ut med moden stil. Sammensatt aroma med utviklet preg av tørket frukt, røde bær og fat, innslag av tobakk, urter og te. Utviklet smak med god fylde og friskhet, nyansert preg av røde bær, tørket frukt, fat, tobakk og krydder. Vinen er lagret 3 på gamle fat for diskret konsentrasjon. Hoveddruen er tempranillo som er blandet med garnacha, mazuelo og graciano. Perfekt til lam, småvilt og oksekjøtt.

5. Bær og krydder fra Libanon

15108701 Dom. des Tourelles Valley of the Sun 2021, Bekaa Valley, Libanon, 149,90 kr (BU) 

Rødvin fra det eksotiske vinlandet Libanon har litt ekstra kryddernoter som passer perfekt i denne sesongen. Aromaen er preget av modne, mørke bær med noe blomster. Smaken er fyldig og frisk med preg av skogsbær, hint av krydder i avslutning. Myke tanniner. Hoveddruene er cinsault blandet med syrah, cabernet sauvignon og carignan, og alle druene er innhøstet for hånd, med fermentering av villgjær – og modning – på gamle betongtanker. Passer ypperlig til storfe, lam og vilt.

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...