drueguide gunnhild bjørnsti
© Getty Images

Vineksperten tipser om alt du trenger å vite om druer og områder

Hvilke druer er verdt å vite om og hvor i verden finner du de beste vintypene? Gunnhild Bjørnsti, sommelier og vinekspert, guider deg.

20. mars 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Portugal og Spania er gode områder. Både innen rødvin og hvitvin er det mye godt til en bra pris fra Douro-dalen i Portugal, det samme gjelder hvitvin fra Rias Baixas i Spania, forklarer Trond Erling Pettersen, kategorisjef hos Vinmonopolet. 

Bendik Kristiansen, managing director hos Heritage Wines, er enig i at Portugal er et spennende vinland. 

– Jeg synes generelt at Portugal er et land hvor man får mye valuta for pengene. Med autentiske viner fra gamle vinstokker med lave avlinger. Jeg er europeisk rettet når det kommer til vin, og setter pris på klassiske viner og blir ofte skuffet over dyre viner fra «nyere» vinland, forklarer Kristiansen. 

– Tyskland har vin av høy kvalitet til veldig gode priser. Det gjelder ikke bare riesling (tørr og med litt sødme), men i økende grad også chardonnay og pinot blanc/weissburgunder, hvor du kan få viner med fylde, kropp, mineralitet og flott fruktighet til under 200 kroner, fortsetter Pettersen.

vindruer guide

RHÔNE: Spesielt syrah-viner fra Nord-Rhône, sørøst i Frankrike, er et godt kjøp.

© Getty Images

Drueguide

Syrah: Gir mørke, ofte tanninrike viner med bjørnebær, blåbær, anis, kjøtt, krydder og pepper i aromaene. Smaksrik, god syre. Best i Rhône, Australia, USA, Spania og Sør-Afrika.

Chenin blanc: Gir syrerike, lagringsdyktige viner. Aromaer som honning, blomst og aprikos. Brukes også til dessertviner. Best i Loire, Sør-Afrika, USA.

Rabigato: Kan gi svært gode viner med høy friskhet og moden fruktighet med lang og dyp ettersmak. Blandes ofte med andre og mindre friske druetyper. Brukes også i hvit portvin. Fra Douro-dalen.

Merlot: Modner tidligere, gir rikere, mykere og rundere vin. Store bær med tynt skall gir mindre tannin. Aroma av solbær, plomme og krydder. Best i St. Emilion, Pomerol, resten av Frankrike, USA, Australia.

Cinsault: Gir sødmefulle, relativt lyse og bløte rødviner. Gjerne i kombinasjon med andre druer. Dyrkes i Sør-Frankrike, SørAfrika og Libanon.

Tempranillo: Gir aromaer av mørke bær, anis, lær, tobakk, krydder, vanilje. Tynt skall, lav eller moderat syre, bra med farge, gode lagringsegenskaper. Spanias viktigste kvalitetsdrue.

Små vinnasjoner og kvalitet fra «den nye verden». Pettersen mener at det er flere av de «mindre» vinlandene som overpresterer når det gjelder kvalitet for pengene. 

– Vi kan nevne New Zealand, Østerrike, Libanon, Hellas og Georgia. Og de litt dyrere vinene fra USA, Australia, Argentina og Sør-Afrika har de siste årene fått mindre fatpreg og flere nyanser, og konkurrerer fint med tradisjonelle vinområder i Frankrike. 

Med andre ord er det mange vinland som har interessante kjøp: Syrah fra Nord-Rhône i Frankrike, spesielt i kjølige årganger hvor alkohol og ekstraksjon ikke er for høy. Klassisk Rioja fra Spania, spesielt reserva- og gran reserva-varianter. Disse vinene tåler flere tiår i kjelleren og gir mye glede for noen hundrelapper. Alsace i Frankrike kan kalles et undervurdert område. Riesling, og gjerne pinot gris fra toppmarker, gir viner av høy kvalitet og fortsatt til gode priser.

vinområde guide

VAKKERT KULTURLANDSKAP: Douro-dalen i Portugal er en sanselig opplevelse, og her dyrkes det druer som gir mye spennende vin.

© Getty Images

Vinområde-guide

Rhône, Frankrike: Rhône (også en elv) er en av Frankrikes viktigste kvalitetsregioner for vin. Vinområdet Rhône deles i en nordlig og en sørlig del. 

Swartland, Sør-Afrika: Swartland, nord for Cape Town, er det tørt og varmt, og her dyrkes fremfor alt chenin blanc. Den gir viner som kan være friske og aromatiske, og er kjent for tydelig preg fra jordsmonnet. 

Douro, Portugal: Douro er et vinområde med terrasser langs Douro-elven, som munner ut i Porto. Mest kjent for portviner, men også røde og tørre viner. 

Atlantique, Frankrike: Vinene kalles gjerne Vin de Pays de l’Atlantique og kommer fra områder ved Atlanterhavet som, Bordeaux, Dordogne samt kystområdet i Loire. 

Bekaa Valley, Libanon: Ligger øst for Beirut på ca. 1000 m.o.h. Og med vinmaker-tradisjoner i over 6000 år. 

Rioja, Spania: Spanias mest kjente vinregion med regionene Alta, Alaveza og Origen. Mest kjent for tempranillo samt garnacha, graciano og mazuelo.

– En rekke områder blir mer aktuelle i takt med klimaendringene, gjerne områder hvor prisene i dag er lave, hvis man sammenligner med hva de mest sannsynlig vil bli i fremtiden. Følg med på musserende viner fra de beste husene i England, og røde og hvite viner fra Loire, tipser Kristiansen. 

Les også: Dette er de beste oppskriftene på gin&tonic

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...