Vin til lam hvitvin rosévin rødvin
© Getty Images

Vin til lam – her er vinekspertens beste tips til påskematen

Hvilken vin er best til lam? Og hvilken vin smaker best i solveggen? Taras vinekspert deler sine beste vintips til påsken her!

12. april 2022 av Gunnhild Bjørnsti

Påsken står for døren, hurra! Fridager med skiturer for alle som er til fjells, båtturer for dem som drister seg ut på sjøen. Bypåske for deg som vil vandre rundt i parker og sitte på kafé, eller hjemmepåske for total avslapning. Vårlyset er så intenst med ekstra energi og forventning. Det å være ute i naturen er så berikende. Enten man går til fots, sykler eller er på ski, handler påsken om livet der ute. Etter en lang vinter er vi klare for en ny sesong!

Hvitvin og rosévin til laks og skalldyr

Hva fyller du kjøleskapet opp med? Dine favoritter så klart. Jeg er glad i laks i ulike varianter. Som rå laks, god røkelaks, gravlaks og varmrøkt laks. Den rå laksefileten kan tilberedes som sashimi (skiver med soyasaus), sushi (med ris), tartar (oppkuttet) og carpaccio (skiver toppet med olivenolje, sitron, salt, pepper og parmesan). Jeg blir aldri lei rå laks, rettene er enkle å lage og det går raskt. Røkelaks og varmrøkt laks er nydelig på ristet brød med litt salat, sitron og et urtedryss til. Kanskje med noen skiver avokado, grovt salt og pepper og potetsalat. Gravlaks må jeg ha sennepssaus til, det smaker. 

Tørr hvitvin liker alle damer, også som et glass alene. Skal man nyte vin i solveggen, blir en frisk lys vin aldri feil. Chenin blanc er en drue som er kjent for å passe både med og uten mat. Stilen fra Sør-Afrika er gjerne delikat og fruktig, og en av de dyktige produsentene Adi Badenhorst har lansert sin variant Secateurs med håndplukkete druer fra gamle vinstokker som bag-in-box. For et lykketreff! Her har vi en så god, populær og allsidig vin i praktisk emballasje til påsketuren. Den passer de rå lakserettene, og også de andre variantene av laks, gjerne med litt ekstra sitron på. Jeg er svak for sitron som dere vet, det gjør vinen bedre.

Rosévinsesongen starter nå. Når solen varmer smaker de rosa dråpene og gir en ubesværet sommerfølelse. Rosévin er så allsidig – en vinstil som passer utmerket som aperitiff, til småretter og fingermat og skalldyr. Og rosa fisk som laks. En av nyhetene jeg testet i år, kommer fra slottet Vignelaure i Provence. Det ble kjærlighet ved første slurk, den skal med i sesongens favoritter.

Gewürztraminer er ikke så trendy for tiden, men her kommer jeg med et tips til dere damer på kjøkkenet: Skal dere servere en hvitvin som passer som hånd i hanske til gravlaks med sennepssaus, balanserer en duggfrisk gewürztraminer fra Alsace helt ideelt. Gjerne med et lite ekstra grovt saltdryss og noen dråper sitron. Fettet finnes allerede i fisk og saus. Som kjent fremhever fett, salt og syre vinsmaken. Et annet alternativ er riesling med noe restsødme. Jeg velger meg likevel en gewürztraminer i år med duften av roser, bare kjenn når du stikker nesen ned i glasset.

Rødvin til lam

Påskelam er en klassiker, som lammelår, lammestek eller lammekoteletter, med rosmarin, hvitløk, sjysaus, stekte potetbåter eller røsti for å variere tilbehøret. Det fine lammekjøttet passer til mange vinstiler som røde viner fra Bordeaux eller Rioja. Jeg liker også italiensk rødvin fra Veneto, gjerne en variant med endel tørkede druer for ekstra fylde. I år henter jeg frem Palazzo della Torre fra Marilisa Allegrini, hun var nylig i Norge for å presentere vinen fra familiegården og hilser hjertelig til Taras lesere.

Kosevin er hva vi damer trenger av og til, og nå finnes det en utgave med akkurat det navnet. Gjett om jeg var skeptisk? Så var da gleden stor at Kosevin er en ideell match til mange kjøttretter av lam, okse og svin. Så er den billig! Og i Pet-flaske. Kosevin blir årets påskevin. 

Tara Gunnhild Bjørnsti

Taras vinekspert, Gunnhild Bjørnsti, har plukket ut sine favoritter til påskematen, listen ser du under.

© Cecilie Espensen

Dette er vinekspertens favoritter til påsken!

Hvithvin, rosévin eller rødvin? Her er vinekspert Gunnhild Bjørnstis 5 favoritter til påskematen.

BIB hvitvin A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc
© Produsenten

Hvitvinen som passer til alt

A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc

Varenummer: 13665506

Land: Sør-Afrika 

Pris: 369,90 kr (BU)

I utgangspunktet er jeg ikke så glad i bag-in-box, helt til Secateurs kom på banen. Vinen er laget på håndhøstede druer fra gamle vinstokker på egen eiendom, spontangjæret, modnet i betong og store fat. Det gir duft og smak av frisk steinfrukt, sitrus og friske epler, innslag av svale urter og mineraler. 

Passer til: Denne er bare å nyte hver gang du ønsker deg et godt glass vin. Servere den gjerne til fingermat, lakse- og fiskeretter, skalldyr og grønnsaker. 

Hvitvin Trimbach Gewurztraminer 2017
© Produsenten

Hvitvin med duft av roser

Trimbach Gewurztraminer 2017

Varenummer: 789301 

Land: Frankrike

Pris: 229,90 kr (basis)

Litt nostalgisk? Kanskje, men akkurat denne sesongen har jeg likt denne aromatiske vinen servert kald så den dugger på glasset og servert til laks og retter med krevende tilbehør (søtt/krydret). Jeg nyter den deilige roseduften som kiler i neseborene, honning, moden frukt og litt krydder. Fruktig og lett krydret smak med preg av modne frukter og florale noter. Ettersmak med god lengde. 

Passer til: Gravlaks, sushi og retter med urter og krydder som kinesisk og thai. 

Rosévin Chateau Vignelaure La Source 2021
© Produsenten

Rosévin til påske

Chateau Vignelaure La Source 2021

Varenummer: 10808101

Land: Frankrike

Pris: 193 kr (BU)

Lakserosa rosévin med forførende blomsterduft med røde bær. Vinen lukter akkurat slik en rosévin skal. Med ekstra aromatisk preg av sitrus og litt tropisk frukt. Rosévinen har en frisk og ren smak, rund, med moreller og jordbær. Frisk ettersmak med god syre.

Passer til: Detter er en allsidig rosévin som er like god alene som til mat. Nyt rosévinen som aperitiff og til lakseretter, fisk, skalldyr, kylling, salater og småretter.

Rødvin til lam Palazzo della Torre 2018
© Produsenten

Rødvin til lam

Palazzo della Torre 2018

Varenummer: 5506401

Land: Italia

Pris: 239,90 kr (BU)

Unn deg en god rødvin når du serverer lammekjøtt denne påsken. Denne utgaven har flott utviklet aroma av mørke bær, tørket frukt, trekrydder, litt vanilje og lakris. Smaken er fyldig og utviklet med kirsebær, tørket frukt, fat og vanilje, med fast avslutning. Dette er en virkelig god rødvin. En andel av vinen er fremstilt med tørkete druer for fylde. 

Nytes til: Lam, okse og svin samt faste, hvite oster.

Påskegjester? Hva med å servere urtefylt lammestek?

Tips! Prøv disse vinområdene til påskelammet: 

  • Veneto (mitt favorittområde i år)
  • Côtes du Rhône
  • Bordeaux
  • Rioja
Rødvin vin til lam Kosevin
© Produsenten

Årets påskevin

Kosevin

Varenummer: 13710301 

Land: Frankrike

Pris: 130 kr (basis)

Her har dere forslag til en økologisk rødvin, med håndplukkete druer, fremstilt med naturlig gjær og lagret på stål. Tørr og fruktig i stilen slik mange av oss damer liker nå til dags. På duft har vinen innslag av røde og mørke bær, urter, pepper og lakris, hint av oliven, flint og kamfer. Smaken er fast og nyansert med saftig preg av krekling og mørke skogsbær, litt svale urter, kamfer og lakris. Dette blir årets påskevin!

Passer til: Nydelig til lam, svin, vilt og okse. 

LES OGSÅ: Påskekrim: Våre 10 favoritter

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...