Forfatter- og krimdronningene lanserer egen vin til folket
Anne B. Ragde og Unni Lindell er legendariske i norsk forlagsverden. Det ikke alle vet, er at de inspirerer hverandre som venninner. Siste inspirasjon? Vin!
Rissling 57 er sesongens nyhet på bag-in-box. En tørr, frisk riesling som passer i solveggen, til reker, salater, fisk og det meste du liker hvitvin til.
Anne og Unni, hvordan kom ideen om å lansere egen vin?
–Vi har alltid vært opptatt av hvitvin, rødvin drikker vi jo ikke, og dette kom en vinprodusent for øre. Etter noen møter med dem, ble prosessen satt i gang. Vi ønsket vinen på kartong, ikke flaske, og tenkte at det skulle være en lett sommervin.
Hvorfor nettopp riesling?
–Fordi Tyskland har de beste hvitvinene, synes vi. Ikke at vi er vinkjennere på proffnivå, men vi fikk smake flere hvite viner fra forskjellige land. Og riesling er det vi liker best. Vi ble foreslått riesling fra Pfalz-området og vi kalte den for Rissling 57, fordi vi jo er født i - 57 - og fordi vi ønsket at vinen skulle rissle med to ss’er nedover halsen. Som en sommerlig bekk.
Fortell om opptakten til utviklingen?
– Konseptet er at vi ofte har sittet med kun et glass hvitvin, iskaldt. Vi bruker isbiter oppi, noe som ikke er comme il faut. Så drikkevin, uten mat, var ønsket. Og nå har vi vår egen, vinen er knallgod til lett mat også.
Som kreative skrivende sjeler, er dere ekstra glad i vin?
–Vi er vel litt kjent for det egentlig. Sannheten er riktignok at vi kun er glade i lett hvitvin, vi drikker ikke hva som helst. Synes ofte noen viner kan bli for beske og tunge. Og rødvin blir vi begge dårlige av. Lett hvitvin passer oss best når vi møtes, skal skravle, lufte ideer og oppdatere hverandre på siste nytt. Tror mange damer kan kjenne seg igjen der.
Når smakte dere første prøve av Rissling? Og likte dere smaken umiddelbart?
–Vi fikk smake selveste vinen fra kartongen vår rett før 17-mai. Ja, vi elsker den! Den er nøyaktig slik vi ønsket, sommerlig lett, med litt smak av blomster. Men den MÅ serveres iskald. Da trenger vi ikke isbiter...
Hvor ofte møtes dere og drikker vinen sammen?
–Nå er vi i Trondheim for å lansere vinen. Da koser vi oss fælt. Så møtes vi mye i forfattersammenheng, mest i Oslo. Da blir det middager og vin med forlaget. Ellers kommer Anne ned til Snarøya til Unni, eller Unni drar til Stokkøya eller Trondheim før å møte Anne. Da småskriver vi og stornipper til vin. Nå, til vår egen.
Hvordan kan dere inspirere Taras lesere til å prøve Rissling 57?
–Vi vet det er flere damer der ute som er glade i lette hvitviner. Spesielt i bærekartong, og sammen med gode venninner eller sitte på en strand i nærheten. Vår kartong er gøyal å se på, men små visdomsord om høye hæler og sebraer. Man blir i godt humør, rett og slett. I tillegg er Rissling 57 den perfekte venninnegave.
Hvilken mat passer vinen til?
–Det er litt viktig å minne om at vi ønsket oss en drikkevin, men den passer heeeelt utmerket til sjømat, som reker, hummer og kreps. Og til fisk. Alle typer fisk. Vi elsker fisk. Også til salater er den kjempegod.
Bør man ha en bok å lese til vinen? Sitte i solveggen?
–Man bør absolutt ha en bok av Ragde eller Lindell, ja, he, he. Solveggen er fin. Selv om den blir litt for varm for Anne og vinkartongen. Kartongen skriker etter hjelp i solveggen, så vi beskytter den som et barn. Bærer den andektig inn på kjølerommet…vi er vi jo mest innemennesker, men er litt ute på terrassene våre, og på hyttene våre der vi kan nyte vin utenfor husveggene i Grimstad og på Stokkøya.
Noe annet dere har på hjertet, fyr løs!
–Det er veldig stas med denne vinen for oss. Vinselskapet har virkelig tatt oss på alvor og vi har prøvesmakt og prøvesmakt. Vi er ydmyke for at vi i dag sitter her med vår egen vin! Ikke bare har vi skrevet bøker og slått gjennom i inn- og utland, vi har holdt show på Latter, vi har barn og seks barnebarn til sammen. Vi klyper oss i armen, av glede, hver dag. Bare ikke når vi koser oss med vinen, da klyper vi ingen, avslutter Anne B. Ragde og Unni Lindell.