rødvin til grillmat
© Getty Images

Slik vet du om du har en passende vin til grillmaten

Rød-, rosé- eller hvitvin? Ja takk til alt. Bare husk en viss fylde for å matche grillsmak og krydder.

9. august 2022 av Gunnhild Bjørnsti

Hvordan kan du kjenne om du har en passende grillvin? Du skal selvfølgelig like vinen du serverer, smak på den først og smatt litt så vinen fordeler seg i munnen. Da har du en mer forsterket opplevelse enn om du bare nipper. Smak så på maten, så vinen igjen. Kjennes vinen bedre ut? Har du en balansert kombinasjon? Hvis vinen blir litt spinkel eller «sur», trenger du en kraftigere utgave. Det er krydderet som utfordrer vinen. Moderne, lette, lyse viner kan falle igjennom til grillmat. Bruk dem som aperitiff og velg deretter rikere vin til maten. 

SOMMERFØLELSE: Dette er sesongen for grilling, gjerne med gourmetpølser og gode kjøttstykker servert med salat og et godt glass vin – så enkelt. 

Tips! La rødvinen ligge i kjøleskapet frem til den skal drikkes. Da blir den ekstra frisk og fruktig, og det tar lenger tid før den blir varm i solen.

Rosévin står også ypperlig til grillede råvarer, velg gjerne en utgave som er noe mørkere i fargen enn de blekeste variantene. Den gir mer smak og har noe tanniner fra drueskallet som harmonerer til grillmat. Rosévin er i tillegg super til grillede grønnsaker.

Kan man ikke drikke hvitvin til grillmat? Selvfølgelig, alle gjør som de vil. Serverer man fisk og skalldyr med fedme i tilbehøret, og et visst grillpreg, er chardonnay med litt fatpreg en god match!

Trenger man et kreativt alkoholfritt forslag, prøv ingefærøl! Med litt ekstra sting i smaken, oppnår du en mer balansert opplevelse mot grillmaten enn med bare vann eller brus.

Sommerens grillvin-favoritter

vin til grillmat
© Produsentene

1. Kvinnelig grillvin fra Sør-Afrika

13047601 Wolf & Woman Pinotage 2021, Swartland, Sør-Afrika, kr 279,90 (BU) 

Braai kalles grilling i det sørlige Afrika, og de nyter gjerne rødvin til. Her har jeg valgt ut en moderne, leskende og juicy vinstil på pinotage, landets stedegne drue. Vinmakeren Jolandie Fouché håndplukker druer fra bushwines i solrike Swartland, det mest trendy området i Sør-Afrika. På duft, kjenn fokusert preg av mørke bær, urter og krydder. Med smak av røde og mørke bær, og fin konsentrasjon. Perfekt til grillet kjøtt av alle slag

2. Hvit grillvin fra California 

12956901 Cline Nancy’s Vines Chardonnay, California, USA, 129,90 kr (BU) 

Her er en god og rimelig hvitvin med behagelig syre, nok fylde og et passe eikepreg som står til grillet mat. Kjenn klar intensitet av steinfrukt, sitrus og mineraler på duft. Smaken er på den tørre siden, med god fylde, fin syre og konsentrasjon, lang ettersmak. Bare å prøve til det du liker hvitvin til.

3. Økologisk malbec 

13798801 Dom. Bousquet Gran Malbec 2020, Valle de Uco/Mendoza, Argentina, 170,80 kr (basis) 

Dette er også en moderne malbec-vin produsert på hele klaser og gjæret på betong. Kjenn fruktig og litt krydret aroma med innslag av bjørnebær, urter, lakris og florale noter. På smak er den saftig med god fasthet, som passer sommer og grillmat. I tillegg preg av modne mørke bær, urter og litt lakris, som på duft. Bare å nyte.

4. En blårød argentiner 

13709701 Altar Uco Edad Moderna Malbec 2020, Valle de Uco/Mendoza, Argentina, 235,80 kr (basis) 

Her er en moderne rødvin på malbec-druer som delvis er fermentert i hele klaser i betongbeholdere (ikke fat). Det gir en ungdommelig, fokusert og fruktig aroma av mørke skogsbær og urter, litt kamfer, blomst og anis. Med saftig, nyansert og fast smak med preg av modne mørke bær, innslag av urter, krydder og lakris. Perfekt grillvin.

5. Mørk rosé til grillsesongen

1010201 Dom. La Suffrene 2021, Bandol/ Provence, Frankrike, 198 kr (basis) 

En mer kobberfarget rosévin som har god konsentrasjon med fortsatt rikelig med friskhet. Kjenn sval og fruktig aroma preget av røde bær, grønne urter og litt sitrus. Smaken er fruktig og lett krydret, med preg av saftige røde bær, noe mer fasthet enn helt lyse roséer. Nydelig til grillet kjøtt, kylling, fisk, skalldyr og grønnsaker.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...