rødvin tips
© Getty Images

Dette er månedens vin - og 5 andre gode budsjettviner

Lyst og lett, rødt og tørt, til under 200 kroner. Her følger gode vintips for årets start.

16. januar 2023 av Gunnhild Bjørnsti

I januar passer det med lettere mat og lettere viner. Gjerne rimelige varianter. Vi ønsker fortsatt å spise godt og kose oss, men skal tilbake til hverdagene. 

Kraftig kost og lange middager skiftes ut med noe enkelt som en pastarett, pizza kanskje, noen pølser, litt sushi og sashimi, hvit fisk med grønnsaker, salat med rester fra gårsdagen og vegetarretter av mange slag. 

Hva skal vi drikke til hverdags i starten av 2023? 

Gjerne noe som både er velsmakende, tørr i stilen, ikke for høy på alkohol og til god pris.

Hverdagsviner er positivt, det drikkes det mest av i vinproduserende områder. Ukompliserte smaker, ikke noe mer å forstå enn at vinene er gode.

Gunnhild Bjørnsti

SOL OG SKRIVELYST: Gunnhild har staycation i Sør-Afrika denne vinteren. Sol, lys og varme gir energi til skrivegleden. Smaking av nye viner følger med. 

© Gunnhild Bjørnsti

Månedens vin 

Taras vinspalte har holdt seg unna å gi poeng og karakterer. Fortsatt skal vi inspirere til de personlige opplevelsene, gjerne krydret med intervjuer og uttalelser fra engasjerte fagfolk. I tillegg ønsker vi å fremheve én vin som treffer årstiden, med «månedens vin».

I skrivende stund er jeg i Sør-Afrika, på såkalt Staycation. Jeg jobber, smaker viner og møter vinmakere i Solens Rike, som jeg kaller dette flotte landet. 

Sørafrikansk vin er i vinden, Vinmonopolet satser, vinkelnere og restauranter har et stadig bedre utvalg på listene. Kvaliteten er ofte høy, prisen er fortsatt god. 

Med andre ord: vinstil for januar! 

Derfor har jeg trukket frem en rimelig sørafrikansk rødvin som månedens tips. 

rødvin tips


© Produsenten

Fyldig & saftig

1078301 Fairview Goats do Roam 2021, Paarl, Sør-Afrika, 129,90 kr (basis, 419,90 kr for 3 liter/Bag-in-box) 

Her har vi januarvinen! Blårød, saftig og fruktig, med solmodent fruktpreg. Av en håndplukket druemix på shiraz, grenache, mourvèdre og carignan. Bærpreget duft med morell, skogsbær og plommer, fiol, lakris og urter. Saftig og fruktig smak med preg av modne mørke bær, litt lakris og grønn urt, hint av fat og vanilje. En fin og lettere rødvin som ikke er for tung og er uten motstand fra tanninene. Passer som hånd-ihanske til hva vi spiser nå: Torsk, hvit fisk, kylling, alle typer lettere kjøttretter samt pizza og pasta. 

Vinprodusenten Fairview i vinområdet Paarl i Sør-Afrika, ligger vakkert til og byr gjestene på smakerom, lunsj i restauranten og salg av lokale varer i egen delikatesseforretning. Geiter i et tårn på eiendommen er et kjennemerke. Navnet Goats do Roam (geiter som streifer) er hentet fra geitene men også som et morsomt ordspill og glimt i øyet til den franske, anerkjente regionen Côtes du Rhône i Rhône-dalen.

5 andre gode budjsettviner

budsjettviner tips
© Produsentene

1. Billig & bra - frisk og fuktig

8000601 Righetti Valpolicella Classico 2021, Valpolicella Classico/Veneto, Italia, 129,90 kr (basis) 

Veneto utenfor Verona lager deilige rødviner på druer hvis navn minner om tre italienske søstre: corvina, rondinella og molinara. Valpolicella Classico-viner er kjent for milde tanniner og at de ikke gir hodepine. Kjenn en fruktig aroma preget av røde bær, med innslag av urter, florale noter og mandler. Smaken er saftig og myk med røde bær og urter, frisk ettersmak. Passer til småretter, fisk, kylling, kalkun, svin.

2. Alkoholfritt - superfrisk

14798601 Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling, Tyskland, 109,90 kr (basis)

Den dyktige vinprodusenten Leitz har her en musserende variant på riesling-druer. Med ung og fruktig aroma av sitrus, grønne druer og modne epler, litt kjeks, krydder og blomster. Saftig og myk smak med preg av frisk sitrus og modne gule epler samt innslag av kjeks og druer. Passer som aperitiff, til småretter samt fisk og skalldyr.

3. Vinterspritz - sitrus & krydder

13195904 Chandon Garden Spritz, Mendoza, Argentina, 59,90 kr (18,7 cl BU, helflaske 229,90 kr) 

Her er en spritz som består av musserende vin av høy kvalitet fra chardonnay-, pinot noir- og semillon-druer fra Mendoza-regionen. Vinen er aromatisert med solmodne appelsiner/appelsinskall, urter og krydder. Opplev duft og smak av friske og tørkede appelsiner med krydder. Server i et stort glass med isbiter, appelsinskiver og kanelstang. Kun 11,5 % alkohol.

4. Halvflaske - lett og frisk 

11225802 Crux Chablis 2021, Chablis/ Bourgogne, Frankrike, 135,90 kr (basis) 

En ung, ren og saftig chablis, med typisk touch av eple og sitrus, innslag av nøtt og mineraler på både duft og smak. God lengde og ettersmak. Kan nytes alene, og til fisk og skalldyr.

5. Lavalko - livlig & lett

14733301 The Flipside Macabeo, Valencia, Spania, 139,90 kr (BU)

Denne vinen er laget på macabeo-druer, kjent fra cava-produksjon. Tidlig innhøsting i august sikrer alkohol med kun 10,5 % alkohol og 3,6 gram sukker. Vinen har ren duft med subtile aromaer av blomster og moden frukt. Friske, salte og krydrede toner på smak. En fin balansert vin. Passer å nytes alene, til grønnsaksretter/salater og skalldyr.

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...