assyrtiko vin
© Gunnhild Bjørnsti

Gunnhild Bjørnsti: - Skal du nyte hvitvin i høst, prøv assyrtiko

La deg friste av Santorinis vulkanske viner!

11. november 2022 av Gunnhild Bjørnsti

Jeg anbefaler virkelig alle vininteres serte å dra en gang til Santorini. Vingårdene har fine smakerom og restauranter. 

Det å sitte ved vinrankene, nyte duggfrisk assyrtiko med sjømat og lokale retter, kan anbefales på det sterkeste. Vinene er ikke rimelige lenger, de har blitt kjente og anerkjente. 

Smak den duggfriske assyrtiko vinen i sitt rette element, gjerne mens du nyter solned gangen i Oia. Bedre kan det ikke bli!

Hva er Assyrtiko vin?

Assyrtiko er verdens eldste, kjente hvitvinsdrue. Den vokser på den greske øya Santorini i tørr, vulkansk askerik jord, og lager en praktfull vinstil. 

Assyrtiko dyrkes andre steder i Hellas, men det er vinene fra Santorini som har blitt berømte. Så start med å smake på dem! 

Bli forført av disse 5 assyrtiko-vinene fra Santorini 👇

santorini vin

VIDUNDERLIG VIN OG VAKKER SOLNEDGANG: Bedre blir det jo ikke ... Santorini har bergtatt Gunnhild. 

© Gunnhild Bjørnsti
vin assyrtiko
© Produsentene

1. Gresk nyklassiker

9869201 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2021, Santorini, Hellas, 299,90 kr (BU) 

Mange som har prøvd Santorini-viner, har startet med denne, og blitt helt betatt – med rette! Vinen har kompleks aroma med klar mineralitet, hint av gjærbakst og lette sitrusaromaer flott balansert med elegante eikearomaer. 

Smaksrik vin med syrlig sitrus, elegant integrert mineralitet, saftig tropisk lys frukt, litt krydder, og lang finish. Etter innhøsting får druene 12 timers skallmaserasjon ved ca. 10 grader. Gjæringen både på stål, leirekrukker, eik og akasiefat. Fatpreget gir et vellykket fyldig preg til mineraliteten. 

Nydelig vin alene og til fisk, skalldyr, sushi og asiatiske retter. 

2. Fyldig stil 

13085801 Estate Argyros Assyrtiko Santorini 2020, Santorini, Hellas, 360 kr (Spesialutvalg) 

Deilig hvitvin på assyrtiko med 14,5 % alkohol som kler denne druen og vinstilen. Skapt på 120 år gamle vinstokker som gir en særpreget Santorini-stil. Lagret på ståltank med battonage (gjærcellene virvles opp for mer tekstur). 

Kjenn aromatisk duft av stjernefrukt, sitrus, flint og urter. Med syrlig, frisk, konsentrert smak av tropisk frukt, havsalt, eple og urter. Flott syrepreg, også på ettersmak, lekker matvennlig stil som smører ganen. 

Passer fint til skalldyr, fisk og lyst kjøtt, takler rike sauser og tilbehør.

3. Assyrtiko fra enkelt vinmark 

14563401 Sigalas Kavalieros 2020, 575,20 kr, Santorini, Hellas (BU) 

Denne vinen koster litt, kvalitetsdruene er nøye utvalgt fra en enkeltvinmark. Verdt å prøve? Så absolutt. Vinen er ganske gul på farge, med aromatisk, delikat duft med fine fruktige noter og tydelig mineralpreg. 

Smaken er rik, lekker og fyldig i kombinasjon med friskhet og syrlighet av sitrus. Mineraler, litt salt, honning, aprikos og pære. 

En spennende vin som passer til smaksrike retter med sjømat eller lyst kjøtt.

4. Fra gamle vinstokker

13015501 A. Karamolegos Santorini 2020, Santorini, Hellas, 309 kr (BU) 

Assyrtiko-hvitvin laget på 80 år gamle vinstokker tilsatt litt av druetypene Athiri og Aidani, også fra Santorini. Vulkansk mineralsk duft med innslag av moden sitron, urter og blomster. God fylde, ganske intens og energisk smak og høy syrefriskhet. 

Balansert, fint saltpreg, lang ettersmak. Lagret på stål og 7 måneder på bunnfall. 

Passer både alene og til mat, som fisk, skalldyr og retter fra asiatisk kjøkken.

5. Smak av hav og vulkan

9869101 Gaia Thalassitis 2020, Santorini, Hellas, 285 kr (BU)

En tørr, frisk hvitvin laget på utvalgte assyrtikodruer fra Episkopi, Akrotiri og Pyros med over 80 år gamle vinstokker som har lav avkastning og rikelig med konsentrasjon. Svært mineralsk duft med sitrus, flint, markante mineraler og noe florale noter. 

Tørr, frisk og syrlig med sitron og grapefruktpreg, steinfrukt, mineralitet, hvite blomster og kaprifol. Lynende, klar syre. 

Nytes til fisk, skalldyr, salater og fingermat.

Les også: Dette er de beste gin and tonic oppskriftene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...