Rødvin som ikke gir hodepine

1 av 3 kvinner får hodepine av rødvin - her er redningen.

9. september 2012 av Julie Hjermstad


Er du en av de mange kvinnene som får hodepine dagen etter en rødvinskveld med venner? Da burde du lese videre.

Vi kvinner prøver alt vi kan for å ikke få tømmermenn på besøk. Drikke vann i mellom rødvinsetappene, spise godt med mat og ikke danse så mye slik at vinen ikke ristes rundt i blodet. Men hva er det som hjelper egentlig? Og hvorfor kan du ikke drikke rødvin til du stuper uten å få konsekvenser i form av hodepine?

5 sunne middagstips

Muffins: Oppskrift på muffins i varianter


MENGDE OG DYBDE

Som alle vet, så har mengdeinntaket mye å si på hvordan formen din vil være dagen etterpå. Du vil garantert merke forskjellen om du drikker to glass, i motsetning til fem glass vin. Jo mer alkohol kroppen inntar, jo mer acetaldehyd omdannes (videre forklart lenger ned i artikkelen).

Det finnes ingen enkel forklaring på dette, og sannsynligvis er det flere faktorer som spiller inn og som varierer fra person til person. Men det er noen retningslinjer, som man burde følge.

- Mengden tørrstoff i vinen kan ha noe å si. Rødvin er en mer kompleks sammensatt drikk enn hvitvin. Kraftige, fyldige rødviner har mer stofflighet enn lette, lyse rødviner. Hvis du går for det lette er nok sjansen mindre for å få hodepine. forteller leder for varefaglig i Vinmonopolet, Tom Tyrihjell. Vin som har vært lagret lenge og har ligget på fat kan også ha stoffer i seg som gir oss hodepine. Svovel, etylacetat og acetaldehyd kan forårsake hode. Så prøv ut viner som har mindre av dette hvis du lett får hodepine av vin.

Les også: Oppskrifter på anti-stressmat


DET BERYKTEDE GARVESTOFFET

Garvesyre eller tannin er det mest omtalte stoffet som får «skylden» for hodepine.

- Men dette er fortsatt ikke bevist at er grunnen, så man skal ikke være redd for tannin/garvestoffer (garvesyren), sier Tyrihjell.

Stoffet som derimot gir oss hodepine kalles acetaldehyd. Dette er et stoff som stammer fra etanolen. Det er kroppens forbrenning i leveren som sørger for omdanningen.

Slik foregår den: Enzymet ADH (alkohol dehydrogenase) omdanner etanol til acetaldehyd. Så omdannes acetaldehyd til eddiksyre ved hjelp av ALDH (acetaldehyd dehydrogenase). Det vil da si at jo mer etanol det er i vinen du drikker, jo større sjanse er det for at du får hodepine.


FLASKE FREMFOR KARTONG

Videre snakker Tyrihjell om hvilke alternativer som er best.

- Vin på flaske er bedre enn vin på kartong, om du vil minske hodepinen. Dette er fordi vin på kartong, som oftest, har høyere svovelinnhold enn vin på flaske. Svovel er også et type stoff som kan gi hodepine. Noen synes også at økologiske viner og viner som har et «renere» innhold, gir mindre bivirkninger. I økologiske viner så er innholdet mindre av stoffene og kan derfor ha en positiv effekt på neste dag.

Så kvinner! Husk at mengdeinntaket, påfyll av vann og mat og lettheten på vinen, kan ha stor effekt om du vil ha hodet klart dagen etter festlighetene.


Te er den nye drikktrenden.

Sunne matoljer - ikke ett fett!

Oppskrift på pannekaker

Hjemmelaget is

Matblogger du bør følge

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...