rødvin tips påske

Dette er ekspertens bag-in-box anbefalinger til påske

Nå er det påskeferie igjen. Med fridager til å nytes som du ønsker. På fjellet eller ved sjøen, hjemme eller på hytte. I solveggen eller i motvind. Uansett hvor du er, har du Taras vintips med deg.

1. april 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Ferie og fritid er mine stikkord for påsken. Livet går ofte i hundre, ikke bare for meg men mange andre. Så helt vanvittig herlig det er å kjenne på en fridag. Med alt fra å gå en tur til fots eller på ski, se en solnedgang, lese en bok eller ikke gjøre noen ting. Så er det stas med besøk, lage middager, dekke bord, planlegge vinutvalget. Da våkner jeg til. Siden jeg har besøkt så mange vinprodusenter, tenker jeg ofte på de menneskene som har laget den vinen jeg serverer og nyter i gode venners lag.

Drømmen om å lage flott vin, har de alle. Og energien til å ta imot det naturen gir hver sesong. Som vinmaker er det ikke lett å planlegge resultatene. Man må kunne trylle med de druene man har. Dess bedre druer, dess bedre vin. Derfor er arbeidet på vinmarkene så viktig. 

Dette er månedens rødvin

rødvin tips påske
© Produsent

Påskefavoritt

9039506 Allegrini Valpolicella 2021, Valpolicella, Italia, 520 kr (3 liter, basis)

Lukt: Fruktig aroma med tydelig preg av kirsebær, litt blomst, mandel og grønne urter. 

Smak: Ung og fruktig, preg av saftige og friske røde bær og urter, med litt fast ettersmak. Passer til italienske matretter, kjøttretter, til fast ost som parmesan og som kosevin til peis og en god bok. 

Bak min påskefavoritt står familien Allegrini, en dedikert vinprodusent som skaper ulike vinstiler fra Veneto og Toscana. Jeg liker det meste fra Allegrini, de har en karakter og et særpreg som treffer smaksløkene mine. I tillegg har vinene fornuftige priser og er god kvalitet for pengene. Bak selskapet er to søsken, Marilisa og Franco. Franco er vinmakeren og Marilisa ambassadøren. Hun reiser rundt, presenterer vinene, familien og området. Marilisa har mye å fortelle, hun representerer stolte familietradisjoner siden 1854. Hennes far Giovanni Allegrini videreførte arven, og selv om familien hadde dyrket druer i Veneto i flere århundrer, var han den første som begynte å tappe viner fra familiens vingårder. Da han døde i 1983, ga han en lidenskap for og en forpliktelse til kvalitetsvin videre til sine etterkommere. Marilisa tar oppgaven på alvor. Hun har vært ofte i Norge, og presenterer alltid vinene like engasjert med sin sjarmerende italienske aksent. Grazie mille!

Flere bag-in box tips til påske

vintips påske
© Produsentene

Rosé

ET ROSA PUST 12591006 Studio by Miraval 2021, Méditerranée, Frankrike, 558 kr (3 l, basis)

Når du sitter i solveggen, smaker det med rosévin. Denne er blek og delikat av druene grenache, tibouren, cinsault og rolle.

Lukt: Ungdommelig og fruktig aroma av røde bær, eple og fersken, urter og hvite vårblomster. 

Smak: Rund, kremete og livlig munnfølelse og en saftig, delikat og leskende smak av modne jordbær, rips, nektariner, appelsinzest og krydderurter som munner ut i en lang, forfriskende og saltmineralsk avslutning. Passer alltid, til fisk, skalldyr, kylling samt småretter.

Hvit

TERRASSEVIN 2246406 Ca’ Rugate Soave, Veneto, Italia, 449,90 kr (3 l, basis) 

Soave er den perfekte smaken når solen skinner tidlig i sesongen. Denne vinen er laget på garganega-kvalitetsdruer fra høytliggende vinmarker, som mykpresses for din smaksglede. 

Lukt: Aroma preget av modne gule epler, litt ananas og steinfrukt, hint av krydder og urter. 

Smak: Fruktig med middels fylde og god friskhet, preg av modne epler, steinfrukt, litt sitrus og urter. Passer alltid, alene og til lettere matretter med fisk, skalldyr, fingermat, grønnsaksretter og salater.

Les også: Dette bør du vite om musserende vin

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...