Plantetips: Slik holder du liv i stueplantene dine
Grønne tider:

Planter gjør både inneklimaet bedre og interiøret mer trendy.

© Getty Images

Grønne planter som gjør seg innendørs!

De fleste grønne planter er lette å lykkes med, men det er likevel noen viktige råd du burde få med deg, slik at du kan holde liv i stueplantene dine!

2. februar 2018 av Bjørnhild Fjeld

Trenden fra 1980-tallet har blomstret seg frem de siste årene. Grønne planter er endelig tilbake og har blitt en naturlig del av interiøret.

Ikke for mye vann

Med en stor krukke har du bedre kontroll over vanningen og planten får god plass til å utvikle røtter slik at planten din blir flott og frodig, tipser Tonje Bergh, plantefaglig rådgiver i firmaet Plantmania AS.

Hun sier at de fleste grønne planter er lette å lykkes med, så lenge du ikke er for ivrig med å vanne.

– Den største feilen folk gjør er nemlig å vanne for mye. Om vinteren trenger plantene veldig lite vann, maks en gang i uken. Det beste er å stikke fingeren i jorda og kjenne etter om det er vått. Selv om det ser tørt ut på overflaten, kan det hende at røttene står i vann. Og da trives ikke plantene, forklarer Bergh.

Føler du deg usikker, kan du også kjøpe en fuktmåler som du setter i jorda for å sjekke om det faktisk er tørt.

Hun sier det er vanskelig å gi en fast regel for hvor ofte plantene skal vannes. Det kommer blant annet på hvor varmt det er i rommet, plassering og lysforhold. Hvis planten for eksempel står i en vinduskarm med panelovn rett under, kan det være at den tørker fort ut.

Les også: Reisetips: 13 grunner til å dra til Barcelona.

Plantetips: Slik holder du liv i stueplantene dine
Store blader:

Philodendron er en grønnplante som gjøre mye av seg uten å kreve så mye.

© Plantasjen

Ikke direkte sollys

I vintermånedene er det heller ikke nødvendig å gjødsle plantene. Men nå i vår kan du begynne å gjødsle igjen, annenhver uke er anbefalt. Det finnes også langtidsvirkende gjødsel som du legger på jorda, hvis du synes det er vanskelig å huske gjødslingen.

Hvor er det best å plassere plantene for at de skal trives? I hvert fall ikke midt i solsteken.

– De fleste grønne inneplanter kommer opprinnelig fra regnskogen og er vant med å stå i skyggen. Derfor har de ingenting i et sydvendt vindu å gjøre, sier hun.

Det er dessuten lurt å ta en runde med dusjeflaske med jevne mellomrom, da plantene som nevnt kommer fra regnskogen og er vant til fuktig luft.

Litt lys må de likevel ha, så en vinduskarm uten direkte sollys er fin plassering, eller på et bord eller at planten står rett på gulvet et stykke fra vinduet.

Planter med mørkegrønne blader tåler å stå mørkere enn de med lysegrønne blader.

– Velg en kraftig grønn plante i en potte av litt god størrelse, råder Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter. Større planter krever ofte mindre daglig tilsyn, og er både møbel og dekorasjon i alle rom!

Plantetips: Slik holder du liv i stueplantene dine
Røft og stikkende:

HomeLiving importerer både møbler og kaktus fra Sør-Amerika.

© HomeLiving

De lettstelte plantene

Vil du ha noe som virkelig er lettstelt, er det godt å vite at kaktus og sukkulenter er tilbake i motebildet. Disse plantene lagrer vann i røtter, stengler og bladverk, og tåler derfor godt å ha eiere som glemmer vanningen noen uker av gangen.

Kaktuser var supertrendy på 1970-tallet, men forsvant inn i glemselen. Men nå er de tørketålende, stikkende plantene på full fart inn i stuene våre igjen.

Nettbutikken og hagesenteret HomeLiving i Skiptvet i Østfold har de siste par årene merket en stadig større interesse for kaktuser og sukkulenter. De importerer kaktus i alle størrelser fra Mallorca og Sør-Afrika, og får stadig henvendelser fra folk som ønsker seg en kaktus i stuen. I et moderne interiør med både rustikke og moderne møbler er kaktus det perfekte tilbehør; rett og slett en plante som kler sofaen.

– Kaktus er jo de enkleste stueplantene du kan ha. Så lenge du ikke vanner for mye skal det nesten ikke være mulig å ta livet av dem, sier Christian Amundsen i HomeLiving.

Han sier at en kaktus kan overleve eieren hvis den først trives i huset, og det er generelt en lite arbeidskrevende plante. Du vanner i potten cirka én gang i måneden om vinteren, litt oftere i sommerhalvåret. Det er med andre ord ingen fare selv om du reiser til Syden i vinter – kaktusen klarer seg alene hjemme. Dette gjelder også i vekstperioden.

Les også: Skal du ha fest? Her er ti tips for å lykkes med festen.

Aloe vera plante
Aloe vera plante:

Super å ha i hus, kan brukes til for eksempel små kutt eller solbrenthet.

Kaktuser trenger lys

Kaktusen skal tørke ut mellom hver vanning. Hvis den blir overvannet, vil plantecellene trekke vann til cellemembranene slik at planten slutter å transportere vann til røttene. Da vil hele planten til slutt bli et vassent skinn.

Men, som alle levende planter: Litt vann trenger kaktus for å vokse og trives. Dersom den aldri får vann, vil den slutte å vokse.

I naturen vokser kaktuser på steder med mye sol. De må derfor plasseres maks 1 meter fra et vindu for å få nok lys. De kan gjerne stå i et sydvendt vindu eller en vinterhage. Med unntak av noen bladkaktuser (påske- og julekaktus), bør kaktus ikke stå i et nordvendt vindu. Har du ikke mulighet til å sette kaktusen et sted med naturlig lys, kan du bruke plantelys.

De stikkende plantene er nok ikke de mest barnevennlige plantene du kan ha, og poenget med piggene er også beskyttelse. I naturen kan det være dyr som kan finne på å forsyne seg av vannlageret inne i planten, men det er ikke så fristende å stikke seg på piggene. Piggene samler også opp fukt som gjøres om til dråper og gir vann til røttene.

– Jeg klarte en gang å ramle og sette hånden oppå en kaktus. Da plukket jeg pigger en stund, forteller Christian Amundsen.

Den mest populære kaktusen for tiden er grusonii, gullkulekaktus på norsk. Denne går også under navnet «svigermors stol», men det bør ikke tolkes bokstavelig …

Vil du ha noe som ikke er fullt så stikkende, er agave og aloe vera også planter du kan bruke som inneplanter.

Bloggeplante
Planten mange har forelsket seg i:

Denne kan bli stor og flott, dersom man gir den plass og ny jord underveis.

Gi plantene bedre plass

Når vårsolen kommer tilbake, innledes plantenes vekstsesong etter at de har hatt en hvileperiode i vinter. Da kan det være lurt å gi plantene litt bedre plass rundt røttene. Dette gjør du rett og slett ved å potte dem om til en større potte.

Ta plantene ut av pottene og sjekk hvordan det står til med rotsystemet. Har røttene fylt hele potten, er det på tide å potte om.

Klipp av røtter som ikke ser friske ut, og beskjær gjerne selve planten litt også. Da får du mindre fordamping og det blir lettere for planten å komme igang igjen.

De fleste stueplanter bør ompottes cirka en gang i året. Tørketålende planter som sukkulenter og kaktus trenger ikke ny potte oftere enn hvert 2.–3. år hvis de ellers ser ut til å trives godt.. Det samme gjelder orkideer.

Noen ganger kan det være nødvendig å potte om en stueplante allerede rett etter at den er kjøpt. Dette skyldes at mange planter står i for små potter i blomsterbutikken.

Hvis du gir planten en større potte, vil den raskere vokse seg stor og flott. Når du potter om, bør du bruke en plastpotte med hull i bunnen som er litt større enn den planten står i fra før. Ikke plant direkte i krukke uten hull, da risikerer du at planten blir stående i vann hvis du vanner for mye. Det blir også dårligere luft-tilgang.

Pilea peperomioides
Pilea peperomioides:

Eller Kinesisk Pengeplante som den heter på norsk.

Lang tradisjon i norske stuer

En stor grønn plante kan virkelig sette prikken over i-en på interiøret. Eller et stille­ben med en gruppe av flere små grønne planter.

Grønne inneplanter blir mer og mer populære, sier Bergh.

Mens de blomstrende orkideene har holdt stand i trendbildet i mange år, har de grønne plantene vært ute av stuene en stund. Nå er imidlertid mange kjente og kjære grønnplanter kommet inn i varmen igjen.

– En plante som er blitt veldig populær nå i det siste, er Pilea peperomioides (kinesisk pengeplante). Dette er en grønn plante med lang historie i Norge, og nå er den tilbake, forteller Bergh.

Pengeplanten er lett å lykkes med, og kan enkelt deles opp i flere planter dersom du får «dilla» på den. Penger spart, med andre ord.

Philodendron er en annen trendplante. Med sine store, flikete blader tar den seg godt ut i en stor krukke som står for seg selv. Det er heller ikke feil med verken bregner, bjørkefiken eller dracaena hvis du ønsker å følge den grønne trenden.

Alle disse har lange tradisjoner i norske stuer, og det er nettopp fordi de er lette å få til. Vær heller ikke redd for å kjøpe en stor plante, hvis du først skal gjøre grønne investeringer.

Kanskje er du også interessert i...