© Getty Images

Derfor bør du vaske grønt!

Tar du sjansen på å forurense hjemmet ditt med kjemikalier?

17. mars 2015 av Siri Høstmælingen

Vi kildesorterer, smører oss med parabenfrie kremer, spiser økologiske grønnsaker og kjøper etiske produkter. Men når vi skal vaske, tyr vi til de samme, gamle vaskemidlene vi alltid har gjort. Hvorfor er skadelige kjemikalier og syntetiske dufter likevel greit, når det er hus og klær som skal vaskes?

– Det er fordi vi ikke vet nok om alternativene, mener Tina Holt (38). Hun har skrevet boken ”Renere liv” sammen med Birgitte Magnussen, om hvordan du kan få en grønnere livsstil, uten kjemikalier og uetiske produkter.

For Tina er ikke kunstig furunålsduft synonymt med den gode følelsen av rent hjem og velvære. Syntetiske parfymer gir henne bare kløe. Men hjemmet hennes er både rent og lukter friskt. På kjøkkenbenken (som er rengjort med en spray blandet av sitron, vann og eddik) viser hun oss hvordan tre sitrusfrukter og en flaske eddik kan bli et helt kjemikaliefritt klesvaskemiddel. Når det har stått og utviklet seg i tre uker i vinduskarmen, gir en desiliter av denne væsken like rene klær som 55 ml hvitt vaskepulver. Og dette kommer uten advarsler på baksiden.

– Vanlige vaskemidler er fulle av advarsler. Giftig! Etsende! Allergifremkallende! Hvorfor skal du vaske hjemmet ditt med noe som ødelegger huden din om du får det på deg? sier Tina.

Slik lager du dine egne vaskemidler
4 steg til grønnere rengjøring

 

For Tina begynte det med kløe. Tina klødde og nøs av rene klær. Hun kuttet først ut skyllemiddelet med kunstig duft av sommer, deretter det parfymerte vaskepulveret. Men klærne føltes fortsatt ikke helt “rene”, så hun gikk over til miljøvennlig vaskepulver fra helsekostbutikken. Hjemmelaget vaskemiddel av sitruskall og eddik fikk hun først høre om på en vegetarfestival.

– Jeg syntes først det hørtes veldig alternativt ut, men etter å ha lest om det på nettet, oppdaget jeg at eddik er fantastisk bra å vaske med. Så jeg prøvde å lage det selv, og det funker. Bruker du det opp innen tre uker etter at det er ferdig, er det absolutt ingen eddik-lukt å spore, garanterer Tina.

Alt hun anbefaler i boken, er ting hun bruker selv. Nå lager hun sin egen kjøkkenspray, baderomsspray og universalspray, med vann, eddik og sitron som hovedingrediens. Toalettet rengjøres med baderomsspray og et dryss natron. Når Tina sprayer sine ulike hjemmelagde vaskemidler over kjøkkenbenken, spisebordet og speilet i gangen, dufter det sitronverbena, lavendel og peppermynte. Noen dråper kaldpressede, økologiske eteriske oljer, gjør luften frisk – uten spor av kjemikalier.

Nordmenn i dag har flere hundre giftstoffer i blodet, mot under ti for 50-60 år siden. Kjemikaliene kommer fra hverdagsprodukter – elektronikk, leker, klær og husholdningsprodukter – og effekten blir enda større av at vi bytter ut ting ofte og forbruker mer. Norske eksperter har tidligere advart mot vaskemidler på sprayflaske, fordi kjemikaliene i luften kommer inn i luftveiene når vi puster.

– Mange tenker at ”det er trygt å bruke fordi det er lov”, men det er akkurat som med sprøytemidler i mat – det tillates stadig større doser. De kjemiske stoffene i kjøkkensprayen blir ikke borte når skitten er vasket vekk. De ligger igjen på kjøkkenbenken, der du tilbereder maten din. Da mener jeg det blir mye renere ved å spraye på eddik og sitron, som er naturlig bakteriedrepende, sier Tina.
Til oppvask, gulvvasken og håndvask bruker hun allroundsåpen Dr. Woods Castile Soap, kjøpt fra den populære amerikanske nettbutikken iherb.com. Hun har kommet frem til at miljøregnestykket går opp, til tross for flyfrakt fra USA. Såperestene hun skyller ut i sluket, skader ikke naturen, og hun har et lavt forbruk av vaskemidler sammenlignet med tidligere, siden hun lager mye selv.

– Denne måten å vaske på er mer miljøvennlig, billigere, og minst like effektivt – samtidig som det er lett å lage, føles renere og lukter bedre. Og når man først har begynt, går man aldri tilbake, sier Tina.

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...