TV2-Wenche sine beste oppevaringstips til julen

TV2s egen God Morgen Norge-kokk Wenche Andersen deler den beste måten å oppbevare julens kjøttpålegg.

© NRK, Versal, Opplysningskontoret for kjøtt, TV2

Dette er den beste måten å oppbevare julens kjøttpålegg. Legges kjøttpålegget i plastposer vil det fort bli surt. I denne laken kan kjøttpålegget oppbevares uten problem i 10-14 dager. Laken bør stå kaldt, og kjøttpålegget bør være dekket av saltlake. Lag et stort kar med saltlake og legg ned både hjemmelaget og ferdig- kjøpt pålegg (i hele stykker). Får laken et tynt gråskimrende belegg på toppen er det på tide å lage ny lake. Hell ut laken , skyll godt av pålegget, lag ny lake og legg kjøttpålegget tilbake i den nye laken.

Tips: Liten porsjon saltlake , vask godt ut av grønnsaksskuffen i kjøleskapet og bruk denne til å oppbevare kjøttpålegg i hele stykker, som rull, sylte, biter av lammelår og juleskinke .

Lake til lettsalting
300 g salt
5 l vann (kaldt)
1 ss sukker
1-2 laurbærblad
Rør saltet ut i vannet til det har løst seg opp. Laken trenger ikke kokes.

Enklere pr liter vann : 60 g salt , 1/2 ts sukker , 1/2 lite laurbærblad.

Ellers er mitt juletips: Ikke stress, men la juleforberedelsene bli et hyggelig “forspill” til juledagene. Det er bedre med 1-2 kaker bakt med glede, enn 10 bakt med stress!