Ribbe med unorsk vri
Kjartan Skjelde fra NRK-serien "Den nordiske smaken" sverger til ribbe på julaften.
Din nettleser er utdatert! Dessverre støtter ikke dette nettstedet eldre nettlesere. Vennligst oppgrader nettleseren og forsøk igjen.
Les merKjartan Skjelde fra NRK-serien "Den nordiske smaken" sverger til ribbe på julaften.
Ingrid Espelid Hovig gir deg oppskriften på en populær klassiker.
4 porsjoner
1 ½ dl sukker til karamell
4 egg
1 toppet ts vaniljesukker
eller
½ vaniljestang
4 ss sukker
6 dl melk
Varm en avlang kakeform på 1 liter på en plate. Varm stekepannen på en annen plate, ha i sukkeret, og la det ligge rolig til det begynner å smelte. Gni eventuelle sukkerklumper godt ut med stekespaden. Brun sukkeret til det får pen karamellfarge. Rør hele tiden mens sukkeret brunes, ellers kan fargen lett bli ujevn. Drypp en dråpe karamell på en hvit skål for å kontrollere fargen. Karamellen må ikke bli så mørk at det smaker brent.
Hell karamellen opp i den varme formen. Bruk tykke grytekluter, og snu formen slik at karamellen dekker bunnen og et stykke opp på sidene. Hold alltid formen fra deg, slik at du ikke risikerer å få varm karamell på hendene. Karamellen er glovarm, og kan forårsake brannsår. Avkjøl formen.
Knekk eggene i en bolle, og visp dem sammen med gaffel eller stålvisp slik at plomme og hvite er godt blandet, men heller ikke mer. Ved for sterk visping har det lett for å bli blærer i puddingen. Del vaniljestangen på langs og skrap de svarte frøene ut. Rør sukker og vaniljesukker eller vaniljefrøene sammen med den kalde melken. Bland melk og egg. Sil blandingen opp i formen. Dette gjør vi for at det ikke skal bli hvite striper av eggehvite i puddingen.
Sett formen i langpanne i ovn som er forvarmet til 150 grader. Legg gjerne litt papp eller papir under formen, det vil hindre små blærer i puddingen. Hell kokende vann i langpannen og stek puddingen i ca 60 minutter. Vannet må ikke koke mens puddingen står i ovnen, da kan det bli små blærer i puddingen, den blir ”pipete”. Blir ovnen for varm, kan termostaten settes ned på 125 grader. Virker vannbadet for varmt, kan det spes med litt kaldt vann. Stikk med en spiss kniv ned midt i puddingen for å se om den er stekt. Eller prøv forsiktig med baksiden av en skje om puddingen kjennes fast. Ta puddingen ut av ovnen, men la vannbadet stå til det er avkjølt. Det er farlig å flytte en langpanne med kokhett vann.
La puddingen bli kald. Best er det om den får stå over natten i kjøleskapet. Løs puddingen forsiktig med kniv langs kantene, legg et fat oppå, og hvelv rundt. Karamellen som gjerne sitter igjen i formen, kan smeltes ut med litt vann. Denne sausen må bli kald før den eventuelt helles ved siden av puddingen på fatet.
Server gjerne en liten bolle med stivpisket krem ved siden av.
Bildegalleriet fortsetter etter annonsen!
Aftenpostens matjournalist Yngve Ekern har en stor, liten hemmelighet som gjør all mat god og julete.
TV2s Wenche Andersen vet den beste måten å oppbevare julens kjøttpålegg på.
Bildegalleriet fortsetter etter annonsen!
Borghild Fiskå, matspaltist i Stavanger Aftenblad, serverer pinnekjøttet på en annerledes måte.
“Jeg er født i en "ribbefamilie", men giftet meg til pinnekjøtt. Selv om jeg er født og oppvokst på sauegard, sliter jeg med salt og røkt pinnekjøtt som sitter som en kanon i magen hele julenatta.
Et reportasjebesøk hos en matdame i Suldal, Inger Apeland, ga løsning på min pinnekjøttbarriere; hennes svigerfamilie i Bjerkreim serverte potetlefse til pinnekjøttet på julekvelden. Det gjorde hele forskjellen! Så nå spiser familien min "wraps" til jul, rent pinnekjøtt, kålrabistappe, moste poteter og masse persille i lefse, og en herlig omvei til jul med pinnekjøtt.”