parterapeut kjærlighet holde hender ta vare på gnisten
© Getty Images

Slik tar du vare på parforholdet etter korona

Verden er på vei tilbake til slik vi kjente den før korona og de fleste fryder seg over en viss normalitet igjen. Men når det gjelder parforholdet, er det noen ting du skal være obs på. Her får du parterapeut Bjørk Matheasdatters beste råd for å ta vare på gnisten.

9. november 2021 av Cecilie Espensen

Etter en veldig lang tid under samme tak, mellom gryter og laptoper og familieliv og koronatester, er det mange som gleder seg over et mer normalt liv igjen. Vi er tilbake på jobb. Vi møter familie, venninner og venner. Vi går på kino og trener sammen med andre igjen.

Flere skilsmisser?

Men mens mange samlivseksperter spådde en skilsmisse-boom som følge av nedstengningen under koranapandemien, gikk parterapeut Bjørk Matheasdatter mot strømmen og spådde det motsatte. Tall fra SSB viser at antall skilsmisser og separasjoner er lavere i 2020 sammenlignet med 2019.

– Jeg er så glad jeg hadde rett! Jeg trodde at parforholdet faktisk kunne ha godt av vi ble tvunget til å være mer sammen, sier hun.

parterapeut Bjørk Matheasdatter tara

Parterapeut Bjørk Matheasdatter hadde sterk tro på at parforholdet kunne ha godt av at vi ble tvunget til å tilbringe mer tid sammen under nedstengningen. «Hva er det som passer for vårt parforhold?» er et av spørsmålene hun mener vi bør stille oss nå for å ta vare på gnisten fremover.

© Stine Loe Jenssen

Bjørk Matheasdatter har jobbet som relasjonspedagog og parterapeut i over tjue år og har hele veien vært opptatt av tidsklemmen og hvordan den tiden vi lever i påvirker parforholdet.

Hun har gitt ut to bøker, den siste heter, «Å løfte og bli løftet – ta vare på gnisten i deg selv og andre», den passer for alle relasjoner og livsfaser. Den forrige «Å elske og bli elsket – ta vare på kjærligheten», retter seg mer direkte mot parforholdet.

– Når jeg møter par, både som kursleder, foredragsholder og terapeut ønsker jeg å gi bærbar kompetanse, rett og slett verktøy og innsikt som kan brukes både hjemme og på jobb.

Vær oppmerksom på egen atferd

Mer tid sammen og til hverandre under nedstengningen, har altså vist seg å være bra for parforholdet for mange, men nå som livet på mange måter er tilbake til hvordan det var før korona, mener parterapeuten at man bør være litt oppmerksom på både egen atferd og hvordan vi forvalter tiden vår for å ta best mulig vare på parforholdet fremover.

– De som har en lav terskel og lett tar seg begeistre av oppmerksomhet kan gjerne jobbe litt med seg selv, ikke flørte altfor intenst med andre. Psyken vil selvfølgelig elske å møte nye folk. Men man skal passe seg for å overtolke responsen man får fra andre slik at man ikke tolker det man hadde hjemme som kjedelig, sier Bjørk og fortsetter: – De som kanskje ikke har hatt det aller best i forholdet gjennom nedstengningen og som kanskje også er mer ekstroverte som person, kan derfor passe seg litt ekstra.

Ta vare på det som var bra under koronaen

Andre igjen har opplevd at nedstengningen har vært som næring for parforholdet. Mer tid til hverandre har vært en viktig faktor.

– Jeg har gjennom pandemien hørt mange si «Oj, så fint vi fikk det nå». De forteller om hvordan de har pratet og kommet nær hverandre, at hele familien har vært samlet og de har gjort fine ting sammen.

Og akkurat nå som det er slutt på pålagt hjemmekontor og -skole, mener parterapeuten det er viktig for parforholdet å holde fokus.

– Nå er det smart å ikke la seg fange i den nye rutinen og hverdagen der dårlig tid og stress er tilbake i livene igjen. Hun mener vi bør stille oss selv to viktige spørsmål når det gjelder parforholdet:

1. Hva var det vi hadde som var bra i koronatiden?

2. Hva har vi lyst til å ta med oss videre?

– Det er viktig å stoppe opp å tenke over parforholdet nå. Hva er det egentlig vi vil? Hva er det som passer for vårt parforhold? Og når er det vi har det bra?

Mange har fortalt meg at de har kost seg med å gå turer sammen, da er det viktig fortsette med det fremover, sier Bjørk og fortsetter: – Andre igjen har oppdaget at det å se serier sammen, har vært fint. Hvis det gjelder dere, fortsett med det, råder hun.

Nye roller?

Hvordan man har fordelt oppgaver i hjemmet kan ha endret seg. Hva fungerer og hva fungerer ikke?

– Jeg tror det er viktig å huske på at rollene ikke behøver å være som de alltid har vært. Livet trenger ikke være bundet selv om man er i et forhold som har vart lenge.

Bjørk forteller om hvordan hun selv opplever at hennes egen mann har tatt over mye av det hun gjorde i hjemmet før. Det skyldes riktignok at barna har blitt voksne og hun har brukt tid på å skrive bøker og reise mer i jobben. Rollene er endret og det fungerer fint for Bjørk og ektemannen Hans-Otto som par.

Stopp opp i tide

– Ikke la deg bli slukt opp i den nye tiden vi er inne i, råder hun.

– Tenk godt over hva dere har savnet i koronatiden som dere ønsker å gjøre nå, hva dere fikk som var bra og som dere vil ha med dere videre. Hvis for eksempel det opplevdes bra for forholdet å ha hjemmekontor og dermed mer tid til hverandre, bør du kanskje spørre sjefen din om å ha hjemmekontor to dager i uken?, spør Bjørk.

– Det er mye verre hvis du bare går inn i den vante rutinen fra før nedstengningen og lar tiden gå før du tar opp ting. Det er bedre å ta tak i det her og nå, råder hun.

Veien videre for parforholdet nå etter at samfunnet har åpnet opp igjen, handler om valg og tid.

– Jeg vil råde dere til å stoppe opp litt. Finne ut hvilken fart forholdet deres skal ha. Hvilke mål skal dere ha som par. Er det viktig å jobbe så mye at dere får liten tid til hverandre, men penger nok til å bygge ut hytta? Eller er det kanskje andre ting som er viktigere?, spør hun.

Parterapeuten avslutter med et råd som kan brukes ofte for å pleie parforholdet:

– Du kan spørre kjæresten din: «Hva trenger du av meg?» og «Hva synes du vi-et vårt trenger nå?». Dette er allmenngyldige spørsmål som viser at du ser og hører partneren din, gjennom alle ytre påvirkninger, være det seg post-korona eller før og etter barna flytter ut. Kanskje det er nå dere skal gå på kurs og lære noe nytt sammen som par?

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...