Uteplass med hagemøbler
© Arild Sandgren

Slik lager du den perfekte uteplassen

En hage kan bli den perfekte uteplassen. Gode hagemøbler, blomster, planter, er derfor alfa omega for din uteplass, hage, terrasse eller utestue. Her får du noen gode tips til den perfekte uteplassen samt råd med på veien fra hagedesigner Anneli Rose Bengtson som holder til i Eydehavn like utenfor Arendal.

1. august 2019 av Arild Sandgren

Når våren og varmen atter kommer sigende, vil vi aller helst være ute. Nyte kaffekoppen i solveggen om våren og kanskje nyte grillmaten litt i skyggen for den sterke sommersolen i juli. Hvor bør man så anlegge sitteplassene i hagen? 

- Uteplassen selvfølgelig.

Tropisk uteplass med planter

SMART TRIKS: Anneli har sågar satt opp speil enkelte steder i hagen for å lette opp uttrykket på litt mørke plasser og for å gi et inntrykk av at passasjen kanskje er større enn den egentlig er. 

© Arild Sandgren

Kom igang med uteplassen

Det er mange ting å tenke på før man setter i gang med å anlegge en ny uteplass. Hva skal du bruke uteplassen til? Skal det være et sted hvor du kan gjemme deg bort med en god bok, eller skal det være et sted hvor familien kan samles for å spise middag under trekronene?

Hagedesigneren Anneli Rose Bengtson i Eydehavn har skapt flere titalls sitteplasser i sin egen hage som er på rundt 900 kvadratmeter. Her har hun en sitteplass med fine hagemøbler hvor hun kan ta en kaffekopp og en prat sammen med en god venn eller venninne, en hengekøye hvor hun kan slappe av helt alene sammen med en god bok, og flere spiseplasser hvor hun kan samle familien til lunsj eller middag.

Tara Hjem spurte designeren om råd til hva man bør tenke på når man skal skape en ny uteplass.

Uteplass og utestue med hagemøbler

SOL OG SKYGGE: På det flate området foran deler av huset er det vandrende skygge. Her har Anneli anlagt en større uteplass med stoler og bord.

© Arild Sandgren

Hva skal uteplassen brukes til?

Det første man bør tenke på ifølge Anneli, er om det er en samlingsplass hvor flere skal sitte rundt ett og samme bord? Skal det lages mat eller spises på uteplassen, eller ønsker man heller en myk sofagruppe lunt plassert i det grønne hvor man kan trekke seg tilbake med en god bok og et glass vin?

8 tips som gjør hagen din klar for våren og sommeren

En spiseplass bør kanskje ikke ligge for langt unna huset med tanke på at man skal bære ut servise og kanskje også mat, eller man kan vurdere å anlegge et utekjøkken i tilknytning til spiseplassen for å unngå problemet.

Uteplass med hengekøye

EN LITEN OASE: Hagen til hagedesigner Anneli Rose Bengtson ligger i et hyggelig villaområde nær Eydehavn på Sørlandet. Den er omgitt av boliger, slik mange har det, og gjennom årenes løp har hekker og trær vokst seg større og sørger for avskjerming. 

© Arild Sandgren

Hvor stor skal uteplassen være?

Det kan være nyttig å måle opp og avklare hvor stor plass uteplassen faktisk har til rådighet.
2 x 2 kvadratmeter er nok plass til et kafébord og to stoler. Skal det være plass til et spisebord og noen stoler, er 3 x 4 kvadratmeter en god størrelse.

En uteplass omgitt av nabobygg kan gjøres mer privat med en ramme rundt. En ramme vil også trenge plass, i tillegg til selve sittearealet. Har du liten plass, vil et gjerde eller en levegg med eventuelle klatreplanter på kreve minst. Har du mer plass, kan også busker hindre innsyn, men de blir betydelig større i omfang. 

Hagemøbler, hageplanter, hagestol

EKSTRA ARBEIDSPLASS: Et drivhus bør de fleste hager ha, mener Anneli. Drivhuset er dessuten et hyggelig og tørt sted å være på en regnværsdag når man likevel har lyst til å jobbe med planter og blomster. 

© Arild Sandgren

Hva slags stil og stemning ønsker du til uteplassen?

Vurder også hva slags stil du ønsker på den nye uteplassen. Vil du videreføre stilen i huset ut i hagens nye rom? Eller er du ute etter en unik og annerledes oase som bryter med innemiljøet? Det er lurt å samle bilder av uteplasser som faller i smak før du setter i gang. Kos deg med blader og bøker, og lag en liten samlemappe med oversikt over det du liker. Alt du velger av møbler, krukker og planter vil gi karakter til din nye uteplass.

Tenk også over møblene du kjøper. Det finnes mye å velge mellom i ulike prisklasser, men også i ulike kvaliteter! Tremøbler er flotte, men sjekk hva slags treverk møblene er laget av. Tremøbler som skal stå ute blir utsatt for mye vær, spesielt i et land som Norge. 

Utestue med spiseplass og hagebmøbler

PRAKTISK: Denne spiseplassen har Anneli lagt i tilknytning til huset så blir det ikke så langt å gå fra kjøkkenet med matfat og servise. I tillegg sørger taket for behagelig skygge, men også beskyttelse mot regnvær

© Arild Sandgren

Valg av utemøbler til uteplassen

Dyrere utemøbler er ofte laget av hardt treverk som krever lite behandling og som takler mye regn. Disse møblene kan imidlertid med fordel oljes. Møbler som er laget av rimelig treverk, som gran, er mykere i konsistensen og dermed mindre holdbart. Slikt treverk bør beises eller males med jevne mellomrom for å forlenge levetiden.

De fleste tremøbler bør lagres på et tørt og beskyttet sted i løpet av vinteren.

Det finnes også mer slitesterke møbler i plast og metall. Fordelen med møbler av plast eller metall er at de bedre takler dårlig vær enn treverk og ergo krever mindre vedlikehold.

Tenk også gjennom hvilket underlag det ellers er i hagen. Velg gjerne noe tilsvarende det du allerede har og er fornøyd med. Det er fint at materialer går igjen og på den måten binder sammen hagens nye og gamle rom, tipser Anneli.

Trapp ved uteplassen

FLOTT LØSNING: Som i de fleste norske hager skråner også hagen til Anneli flere steder. Det har hun løst ved å anlegge dekorative trapper enkelte steder. // HJEMMEKOSELIG: En trebenk inntil husveggen med et selvmalt bilde av øyenstikkere hjemme hos Anneli. Mer stuefølelse ute blir det neppe. 

© Arild Sandgren

Planter rundt uteplassen

Det grønne, dvs. plantene, skal selvfølgelig bygge opp under ditt stilvalg. Det kan være en basis av vintergrønn beplantning som buksbom eller barlind hvis uteplassen skal brukes hele året. En uteplass er nemlig ikke kun forbeholdt sommeren. Det er hyggelig å samle familien rundt en bålpanne om vinteren også. Er uteplassen utelukkende tenkt som et sommerrom, vil blomstrende, duftende busker gjøre mye ut av seg.

Tenk også nøye over hvor du plasserer uteplassen i forhold til solen. Det beste er å anlegge uteplassen slik at den ligger i både sol og skygge. Da kan solelskeren sette seg i solen og den mer skyggeglade sette seg i skyggen. Har du ikke skygge der du har tenkt å anlegge uteplassen, kan du plante busker og trær som sørger for skygge på sikt. Tenk bare på at noen treslag vokser seg veldig store. Japanlønn er et tips til et tre med vakkert bladverk og som heller ikke vokser seg altfor stort. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...