Hagetips til våren
Hagetips til våren:

Våren er her og du har alle muligheter foran deg!   

© Getty Images

8 tips som gjør hagen klar for vår og sommer

Endelig er det på tide å nyte lyset og alt det grønne som spirer. Dette er mulighetenes tid! Her får du åtte tips til hvordan du gjør klar hagen.

19. april 2018 av Ellen Forsström

1. Fjern visne stilker

Fjern visne stilker i blomsterbedene. Klipp dem i små biter og fordel dem utover i bedene. De får ligge og bli til ny jord. For å få en fruktbar jord er det smart å legge på kompost og løv. Da får du en raskere nedbrytningsprosess.

2. Gjødsle

Når det begynner å spire i blomsterbedene kan du gjødsle med kompostert kugjødsel og hønsegjødsel. Arbeid det forsiktig ned i det øverste jordlaget.

Hagetips til våren
Magisk tid i hagen:

Nyt den vakre årstiden!

© Ellen Forsström

3. Fjern ugress

Har det første ugressset dukket opp? Fjern det med en gang. Det har du mye igjen for resten av sesongen. Luk i jorden, men vær forsiktig med spede knopper og blader som stikker opp.

4. Tenk og planlegg

Våren er en god tid for å plante siden det fortsatt er fuktig i jorden. Det er også nå som utvalget er størst på hagesentrene – ta deg en tur og bli inspirert. Men tenk og planlegg hva du egentlig trenger for å gjøre hagen komplett. Ellers kommer du fort hjem med alt mulig som bare ser pent ut!

Hagetips til våren
Magisk vår:

De første ukene det spirer og gror er magiske. Små, bleke skudd vikler seg frem under høstløvet fra i fjor – og så en dag er det bare vidunderlig grønt! 

© Ellen Forsström

5. Del stauder

En billig måte å få flere planter på, er å dele flerårige planter, som stauder som du allerede har i hagen. Det blir en vakker rytme i hagen når vekstene gjentas flere steder. Om våren kan du dele høstblomstrende stauder som oktoberbergknapp og asters. Da kan de blomstre allerede i år! Dugg­kåpe kan også deles om våren, akkurat som kattemynte og Storknebb.

6. Ut og grav!

Nå i april rekker du å gjennomføre det du gikk og pønsket på i fjor, men som ikke ble klart i høst. Kanskje en platting eller en helle der du tenkte å så gress? Eller har du en rabatt som trenger å utvides eller bli mindre? Ut og grav! Fyll på med det som mangler. Gjør det nå mens jorden er myk, og så rekker det å bli grønt og fint allerede i år.

  • Tips: Du får mye igjen for å gjøre jorden luftig ved å vende den nå. Spa også opp kanter på bed og rundt trær. Det sparer deg for arbeid senere!

Hagetips til våren
Vårlig og vakkert:

 Ta med noen vakre krukker, mugger og skåler ut i det fri og lag et stilleben av fioler, tulipaner, perleblomster og påskeliljer. Da får du en fargesprakende vår og blomstene holder seg lenge i blomst når de står ute.

© Ellen Forsström

­

7. Hyggelig velkomst

Pass også på å gjøre det litt vårfint på trappen! Lag et «Velkommen» til deg selv! Sett ut den første krukken med blomster som tåler en kjølig natt, som fioler, stemorsblomster og løkplanter. Kombiner med bjørkeris og mose, så får du fine arrangementer. En enkel krans av bjørkeris til å henge på dørren gir vårsignal.

8. Sett deg og nyt

Ta frem utemøblene og nyt kaffekoppen utendørs. Kanskje har du en ekstra varm krok nå om våren. Eller flytt en stol dit det er aller vakrest, ta med et pledd og legg det over bena. Sett deg der hvitveis, påskeliljer og primula blomstrer, og ta inn den nye årstidens himmelske dufter og farger.

hagetips til våren
Nyt våren i hagen!

La trillebåren, den gamle riven eller en stol stå som en invitasjon til deg selv. Ta en kaffekopp på en luneste plassen blant tulipaner, primula og perleblomster.

© Ellen Forsström

Kanskje er du også interessert i...