Når tenåringen har sex

Er du klar for at tenåringen din har sex? Og hvordan håndterer du at de kanskje har sex hjemme?

15. desember 2010 av Marit Lien

Moden for sex

Vi voksne er ofte ambivalente i forhold til at barna våre har sex: På visse vilkår synes vi det er fint at de har sex, men samtidig er vi engstelige. Når vi snakker med ungdommene om sex så handler mye om advarsler - de færreste snakker om følelser og nytelse.

Sexvilkår
- Vi tolerer at de unge har sex dersom visse vilkår er oppfylt, sier Bente Træen, sexforsker og professor ved universitetet i Tromsø.
- Sex må skje med noen de er forelsket i, de må ha kjent hverandre lenge, de må ta ansvar for prevensjon, og det må være basert på gjensidig frivillighet. Og dette er retningslinjene de fleste unge faktisk følger.

Modenhet har lite med alder å gjøre
Foreldre sier ofte til ungdommene sine at de skal vente med samleie til de er modne, men alder er ikke nødvendigvis avgjørende for når man er klar. Ungdom selv sier at de har sitt første samleie nettopp når de er modne for det. Og "moden for det" vil si at man er forelsket, er i et forhold, og har ordnet prevensjon. Så når alt stemmer og settingen er riktig, så vil de oppleve seg selv som klare, enten de er 15 eller 18 år.

Normal sexdebut

 

© Getty

 

Å sexdebutere sent
I Norge debuterer jenter seksuelt i 17-årsalderen, mens gutter debuterer når de er  omtrent ett år eldre. Ungdommene føler seg normale når de samleiedebuterer omtrent samtidig som venner. Det er ikke alltid et sunnhetstegn hvis ungdom venter for lenge med å sexdebutere, for selv om visse av religiøse eller ideologiske årsaker avstår fra eller venter med sex, kan det å debutere mange år etter sine jevnaldrende føre til psykologiske problemer eller at man ikke oppfatter seg selv som et seksuelt vesen.

Å sexdebutere tidlig
Ei heller er det noen fordel å debutere tidligere enn sine jevnaldrende:
- Ungdom som debuterer svært tidlig gjør det ofte med en partner som er betydelig eldre. Dermed introduseres de for et voksenliv som inkluderer festing, røyking og drikking. I tillegg er ofte prevensjonsbruken i slike tilfeller mangelfull, så den unge kan komme inn i et uheldig helsemessig mønster, forteller Bente Træen.

Ikke tilfeldig sex
I motsetning til hva man kunne tro, er det ikke nysgjerrighet som først og fremst er utslagsgivende for når tenåringene bestemmer seg for å debutere. Træen fortsetter:
- Tilfeldig sex er en mer sjelden samleieform enn man kan få inntrykk av. 2 av 3 debuterer med en de er forelsket i og har et fast forhold til, og de aller fleste ønsker seg trygge rammer rundt sexopplevelsen - ikke en tilfeldig stund i alkoholrus.

Sex hjemme

 

© Getty

Aksepter seksualiteten
Men er det greit at tenåringen har sex på gutte- eller jenterommet hjemme hos foreldrene?
For foreldrene kan dette oppleves for intimt og svært uvant og ubehagelig, og hver enkelt familie må nok finne sin måte å håndtere dette på. Man må vise tenåringen at man aksepterer at han eller hun har et seriøst forhold og en gryende seksualitet, men samtidig skal det tas hensyn til at det bor flere i huset. Og forklarer man ungdommene dette, så vil de fleste forstå at man må ha en restriktiv linje.

Vær åpen om usikkerhet
Det skader heller ikke om du forteller ungdommen at du ikke helt vet hvordan du skal håndtere dette, og be om hjelp til å finne en løsning alle kan leve med. Vis din egen usikkerhet heller enn å være autoritær. Og ikke forsøk å være kul.

Kjøp kondomer
Bente Træen mener at ethvert hjem med tenåringer bør lagre kondomer på et diskret sted hvor ungdommene bare kan gå og forsyne seg. På denne måten får tenåringene aksept for at de har et seksualliv, samtidig som vi viser dem viktigheten av å beskytte seg. - Og fyll på jevnlig slik at det ikke blir så synlig hvor mange kondomer som forsvinner.

Snakk om sex også etter sex
Selv om ungdommene har et seksualliv betyr ikke det at de ikke trenger å snakke om sex.
- Ungdom behøver voksenpersoner å henvende seg til. Det er et tøft prosjekt å bli voksen, og for å bli voksen må man avvise foreldrenes innblanding i eget liv, sier Træen.
- Ikke belær ungdommene, men gjør det klart for dem at du er der for dem hvis de behøver hjelp, råd eller støtte. Mye av det praktiske kan de selvfølgelig finne ut av på internett og via venner, men de behøver også noen å snakke med om sexopplevelsen, hjerte og smerte, og det å ta valg. Ikke hold lange fordrag, men svar dem ordentlig når de spør. Og ha gjerne bøker om emnet liggende rundt i huset.

Det kan være tøft for alle parter når tenåringen går fra å være barn til å bli et seksuelt vesen, men dette er en sunn og normal utvikling vi må takle med åpenhet og respekt.

 

Hva slags tenåringsmor er du?

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...