Bjørk Matheasdatter

Møt Taras nye spaltist: Relasjonsterapaut Bjørk Matheasdatter

– Ikke la kjærligheten bli salderingsposten, da kan man miste det fineste man har, sier Taras nye spaltist, relasjonsterapeuten Bjørk Matheasdatter, som mener vi alle gjør en samfunnsinnsats hvis vi tar vare på kjærligheten.

17. februar 2023 av Torunn Pettersen

Bjørk Matheasdatter

Bjørk Matheasdatter er parterapeut, relasjonspedagog, foredragsholder og forfatter. Hun har skrevet bøkene «Å elske og bli elsket – hvordan ta vare på kjærligheten» og «Å løfte og bli løftet – hvordan ta vare på gnisten i deg selv og andre». I over 20 år har hun også holdt kjærlighetskurs for par i alle aldre og alle stadier av forholdet.

Bjørk Matheasdatter
© Stine Loe Jenssen

– Hva er din største drivkraft i jobben din som parterapeut?

– Troen på kjærligheten. Jeg ønsker sterkt at alle skal få gi og ta imot kjærlighet. Og jeg ønsker å bidra til at de skal finne sine veier til å ta vare på kjærligheten de en gang fant. Jeg mener (basert på både forskning og erfaring) at kjærlighet er like viktig for oss mennesker som mat og varme. Hvis ingen hadde tatt imot oss og passet på oss da vi kom til verden, da hadde vi ikke overlevd. Vi er født med et behov for å høre til, og vi bærer behovet for tilknytning med oss gjennom hele livet. 

Jeg ønsker at alle mennesker skal ha det så godt som mulig. En av de grundigste studier som er gjort av hva som påvirker vår livsglede ble gjort ved Harvard University i USA. Studien fulgte mennesker gjennom 80 år, og konklusjonen var tydelig. Ingenting er viktigere for lykken, livsgnisten og helsa vår enn gode, nære relasjoner. 

Jeg ønsker også å bidra til å skape et godt samfunn. Å hjelpe folk til å ta vare på kjærligheten og parforholdene er også en innsats for samfunnet og ikke minst for barna og familien. Jeg tror at jo flere par og familier som har det trygt og godt sammen, jo bedre får alle det. Vi kan alle komme i situasjoner i livet der vi kan trenge støtte utenfra. Jo flere det da er som har overskudd og varme til å støtte oss, jo bedre er det.

bjørk matheasdatter
© Stine Loe Jenssen

– Gjør vi kjærligheten vanskeligere enn den er? 

– Ja og nei. Forhold er ulike, og mennesker har forskjellig bagasje. Noe av det som gir utfordringer i kjærlighetslivet, kan være oppveksten man har hatt. Hvordan foreldrene dine ble gitt kjærlighet som barn, kan ha betydning både for deres kjærlighetsforhold og hvordan de ga deg kjærlighet da du var liten. Det samme gjelder kjæresten din. Og alt dette kan prege forholdet deres, og barna deres igjen. Vi påvirkes også av tidsånden, og jo mindre bevisste vi er, jo mer grep får den om oss. Veldig mange flere ville få et godt kjærlighetsliv om de ble mer bevisst på hva kjærlighet er, og hva de kan gjøre for å ta vare på den. 

«Si mye mer ja enn nei til kjæresten din. Selv om du tenker nei, er det nesten alltid best å si ja»

– Hva er det første du ser etter når et par kommer til deg? 

– Livet har lært meg at veldig lite synes utenpå. Når jeg holder parkurs, opplever jeg ofte at par som ser ut som de har det veldig bra, kan slite tungt. Mens par som kan se ut som de er skilsmissen nær, kan ha et bunnsolid forhold. Ingen mennesker er bare det du ser med øyet. Så jeg prøver å se med hjertet, prøver å bak det ytre, bak utseende og fasade. Det innebærer å ta seg god tid, lytte til det de sier og ikke minst stemmen og måten de sier det på. Jeg ser etter reaksjonene de viser på hverandre, kroppspråk og mimikk, Men det viktigste er at jeg alltid sier til dem hvordan jeg oppfatter og forstår dem, så de kan gi meg tilbakemelding på om jeg er inne på noe eller ikke. For det er de som eier historien, det er de som må si om jeg tolker dem rett.

– Du er opptatt av at vi ikke behøver å bytte ut det vi har, men heller oppdage på nytt? 

 – Jeg liker godt Marcel Prousts ord: «Den sanne oppdagelsesreise består ikke i å finne nye landskap, men å se med nye øyne.» Vi tror ofte vi må skifte ut det vi har eller reise langt for å få det bra eller oppleve noe nytt. Men kanskje er det nok å se med et nytt friskt blikk på det vi har. Se på kjæresten du har levd med i mange år, livet ditt, jobben din eller stedet du bor, med øyne som ser etter det gode. Kanskje finnes det mange muligheter og mye fint i det du allerede har. Kanskje finnes gullet rett foran føttene dine, om du ser etter. 

Det er både slitsomt og lite bærekraftig å bytte ut – både ting og mennesker. Men av og til er det helt nødvendig å for at man skal få det godt resten av livet.

Bjørk Matheasdatter

FORTSATT FORELSKET: – Og særlig når jeg ser ham ligge rett ut på gulvet og leke med barnebarna, sier Bjørk om kjærligheten til ektemannen Hans-Otto.

– Hvordan jobber du og mannen din selv med kjærligheten? 

 – Jeg føler ikke egentlig at kjærligheten er en jobb. Å være i et kjæresteforhold gir veldig mye mer enn det tar. Men det er viktig å sette av tid til kjærligheten, gi den oppmerksomhet. Det er dessverre lett at kjærligheten kan bli salderingsposten, noe man setter på vent mens man holder på med alt annet. Da kan man miste det fineste man har. 

Noe av det lureste vi har gjort, er at vi aldri sluttet å kalle hverandre kjærester. Og det er et råd jeg vil gi alle: Slutt aldri å være kjærester. Vær nær hverandre, kjærtegn hverandre. Jeg kaller alle par for kjærester uansett hvor lenge de har vært gift. Jeg bruker ikke ordet partner om parforhold. Det høres ut som en forretningsforbindelse. Ordet kjæreste minner oss om å behandle den andre som det kjæreste du har. 

Vi spør hverandre hva den andre trenger for å kjenne seg elsket. 

Da barna våre var små, foreslo mannen min at vi skulle ligge tjue minutter inntil hverandre på sofaen hver dag. Før vi lagde middag. Jeg gikk med på det fordi jeg tenkte han ville se at det ikke funka. Men det funka som bare det. Så bra at vi gjør det enda, bare at nå kan vi ligge der mye lenger. 

Vi justerer hele tiden kursen, prøver å styre etter om valgene vi tar fører oss nærmere hverandre eller lenger bort fra hverandre.

Bjørk Matheasdatter

PÅ TARA-WEEKEND: I 2021 inspirerte Bjørk leserne med foredraget sitt, nå kan du la deg inspirere av den nye spalten her i Tara.

I boken min « Å elske og bli elsket» spør jeg mannen min om han kan gi tre råd til andre kjærestepar. Jeg synes rådene han kommer med her, er skikkelig bra råd. Vi prøver å følge dem selv: 

Én: Si mye mer ja enn nei til kjæresten din. Selv om du tenker nei, er det nesten alltid best å si ja. Bli med, det kan bli gøy. Bidra med ekstra innsats. Ikke bli sur når den andre gjør sine egne greier. Vær raus på alle nivåer. Vær heller gnien på egne ting, som bil eller treningsutstyr, slik at det blir penger igjen til å gjøre hyggelige ting sammen. 

To: Ikke klag på at livet er kjedelig, og vent på at den andre skal finne på noe. Finn på noe du! 

Tre: Tør å bli gammel og klok! Jeg tror det hadde gått dårlig om vi hadde vært tjue år i tretti år.

– Hva vil du formidle i den nye spalten din i Tara? 

– Jeg ønsker å formidle håp og tro på kjærligheten, innsikt i hva som får kjærlighet til å vare og hvorfor den også kan gå i stykker, og hva det gjør med oss. Jeg vil komme inn på alt fra det grunnleggende og filosofiske, som hva kjærlighet er, til helt konkrete spørsmål, som hvordan man kan snakke om det vanskelige på en lur måte. 

For et år siden holdt jeg foredrag på Tara-weekend på Geilo. Det var en stor opplevelse å møte en slik fabelaktig bukett damer. Sjelden har jeg opplevd en sal med en så løftende energi, hørt så ellevill latter og sett så mange tårer. Dette møtet med en del av Taras lesere gjør at jeg kjenner meg ekstra heldig når jeg nå går i gang som fast spaltist. Tenk å få skrive for damer som besitter den spesielle kombinasjonen av livserfaring og nysgjerrighet på de mange sidene av livet som Tara løfter frem. Jeg håper dere vil få nytte og glede av spaltene mine. Det vil handle mest om parforhold og kjærlighet. Men jeg er også opptatt av å formidle mekanismene som virker i alle relasjoner, enten det er parforholdet, forholdet til venner, barn, foreldre og kollegaer. Jeg kommer også til å ha et blikk på relasjonen vi har til oss selv og hvilken betydning den får i forholdet til andre.

Har dere spørsmål eller innspill, så bare ta kontakt. Jeg gleder meg til å skrive for Taras lesere.

Les også: 6 ting som kan redde et vaklende forhold

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...