Nettdating for å finne den rette
Nettdating:

Det kan være krevende å finne en ny kjæreste. Mange single i dag – uansett alder – velger å registrere seg på datingsider og -apper. 

© Getty Images

Savner du en kjæreste? Slik finner du den rette!

Er du usikker på hvordan du kan finne den rette via sjekkeapper og nettdating? Her er noen gode tips på veien – og to moderne kjærlighetshistorier du kan bli inspirert av.

5. mai 2018 av LIsbeth Skøelv

Nettdating - en jungel

Nettdating­rapporten 2016–2017 fra Nettdating-eksperten viser at Tinder og Happn er blant de mest populære appene sammen med datingsider som Møteplassen, Sukker og Match.com.

Mange søker hjelp for egen kartlegging, for å gjøre viktige endringer og legge gode planer for et tilfredsstillende liv, både på jobb og privat. Er du i et forhold eller i en relasjon er det like viktig å gjøre det samme. Vil du inn i et nytt forhold, er det en ny relasjon du må ta stilling til.

Ane Hagen er datingrådgiver
Dating-tips:

Ane Hagen er datingrådgiver og match­maker og har selv forsøkt nettdating.

Finne riktig mann

– Jeg var singel og gjorde meg refleksjoner rundt hvorfor jeg ikke fant riktig mann. Jeg leste mye om tema som relasjoner og dating, og fordi det ikke var så mye om det i Norge, ville jeg skaffe meg den kunnskapen. Det førte meg til USA, forteller Ane.

Der kom hun i kontakt med Matthew Hussey, som i dag er en av verdens mest anerkjente datingrådgivere for kvinner. Ane tok ulike kurs hos Hussey og andre datingrådgivere, i tillegg til en egen sertifisering før hun startet som rådgiver. Parallelt utviklet hun en oppskrift for å skape forhold som varer, forteller hun. 

Datingsider er krevende

– Å finne en ny partner på en datingside er en tidkrevende prosess. Det kan lett ende med at man er på date med helt feil person. 

Her er Anes huske-regler:

 1. Bruk profesjonell rådgiver om du kan.
  Ved å få hjelp av en profesjonell datingrådgiver får du en oppskrift og oppfølging slik at du kan velge en person som passer best for deg. 
 2. Vær forsiktig med å bruke venner for å få datingråd.
  De er følelsesmessig engasjert i deg. Venner er ofte mer opptatt av det negative enn det positive i en ny person. 
 3. Ta en date og prøv ut den potensielle kjæresten.
  Det er jo bare du som kan kjenne om energien passer deg eller ikke, sier Hagen.

Hvis daten er vellykket, har hun et klart råd:

– Hvis du vil gå inn i et forhold for å bli kjærester, bør du slette deg fra Tinder og andre datingsider. Det er jo ikke lenger noen grunn til å være aktiv der. Hvis den andre personen ikke vil slette profilen, bør du gå videre og finne en annen. Det er et tydelig signal om at den andre fortsatt er på jakt. 

Sissel Sem Stoltenberg, personlig coach og relasjonscoach
Gode råd:

Sissel Sem Stoltenberg, personlig coach og relasjonscoach, mener det er viktig å tenke forebyggende for dem som er eller skal inn i et nytt forhold. 

Kartlegg deg selv først

Stoltenberg er opptatt av å invitere til en positiv og konstruktiv reise for å kartlegge deg som type. Da blir du kjent med deg selv og finner ut hva som er viktig for deg. Er du utadvendt? Er du sensitiv? Liker du å utforske nye ting? Er du en ryddig person? 

Målet er å bli bevisst egne verdier, som hva du står for, hva du verdsetter og hva som gir mening for deg. Hva er viktig i forhold til potensiell partner? Hva er viktige mål for deg fremover? Hvordan harmonerer det med den andres mål?

Ord det er viktig å ha fokus på: 

 • forståelse
 • respekt
 • trygghet
 • tillit
 • kommunikasjon
 • samliv

– Mange snubler seg frem fordi de har for høye forventninger til den nye personen, de sammenligner ham/henne med eks-partnere, ser bare etter feil, eller tør ikke stille de ærlige, viktige spørsmålene om hva de egentlig ser etter hos en kommende partner. 

Finne kjæreste på nett
Vær ærlig:

– Det å være ærlig tidlig om at dere ikke er «på nett», er viktig og signalene om at dere ikke er på nett, hva er de da? Hvordan skal du tenke? Hva skal du si og ikke si? Hvordan skal du navigere? spør Stolten­berg.

© Getty Images

Vær aktiv og åpen

Å gå i gang med selve sjekkingen kan være litt vanskelig, for hvordan kan man gjøre seg interessant når man er mange som kjemper om oppmerksomheten?

 • Ekspertene anbefaler at du er aktiv på flere datingsider, da du på den måten treffer flest mulig på en effektiv og rask måte. 

 • I profilen bør du beskrive hvem du er som person i en relasjon, hvordan du er som kjæreste og hvilken type kjæreste du ønsker deg. Da tiltrekker du deg rett person som passer for nettopp deg. 

 • Lag en liste over hva som er viktig. Finn dine kriterier. Det kan være at du ønsker en ikke-røyker eller en uten dyr eller en som ikke bor så altfor langt unna. Finn ut hva du vil ha, og tenk etter hvilke egenskaper hos deg en slik person vil like. Slik blir det lettere å lage din presentasjon.

 • En god begynnelse er å starte en dialog eller flørt på nett med å stille et spørsmål. «Hei, har du hatt en fin helg? Har du hatt en fin ferie?» Stiller du spørsmål er det større sannsynlighet for at du vil få svar. De fleste elsker nemlig å snakke om seg og sitt. 

Slik finner du den rette
Fant den rette:

Taras journalist Lisbeth Skøelv (44) gjorde research til en singelsak og endte i stedet opp med å finne kjærligheten med tyske Heiko (41).

Skrev om singellivet – fant kjærligheten

Jeg hadde drevet med nettdating i et par måneder, litt halvhjertet, siden jeg egentlig bare opprettet konto for å gjøre research til en singelsak i Tara. Planen var at jeg skulle teste ut forskjellige sjekkearenaer og skrive om det. 

Men Tinder og Happn viste seg å være gøy. Uforpliktende gøy. Det gjorde godt for selvtilliten å få mange matcher og komplimenter, og det var en tilsynelatende utømmelig mengde med potensielle kjærester der ute. Jeg chattet i vei med mange av matchene mine, men gikk sjelden på date. Det syntes jeg var litt skummelt.

Vanskelig å ikke bli såret

Man skal være en smule hardhudet for å drive med nettdating. Det var vanskelig å ikke overtolke alt som ble sagt og gjort. Vanskelig å ikke bli såret når noen «ghostet» (bare forsvant fra chat). Og enda vanskeligere å skille de seriøse fra de useriøse.

Jeg rakk bare å være på date med to menn før jeg fikk match på Happn med en kjekk kar ved navn Heiko. Det var alt jeg visste om ham. At han hadde et utenlandskklingende navn, var 39 år – og usedvanlig kjekk. Ja, sjekke-apper er stort sett akkurat så overfladiske.

Dating app Happn
FULL KLAFF:

Det gikk ikke mange minuttene av første date før jeg visste at Heiko var spesiell. Og absolutt noe for meg. Her er vi på fjelltur i hjembygden min i Nord-Norge. 

Gode samtaler

Da vi begynte å chatte fikk jeg vite at han var separert, hadde to sønner, jobbet som rørlegger og hadde bodd åtte år i Norge. Han hadde en annerledes måte å kommunisere på. Det var ikke bare fordi han var tysk, han virket mer åpen, ærlig og seriøs enn de fleste av mennene jeg hadde chattet med, som var mer opptatt av å spille spillet og holde kortene tett til brystet.

Jeg fikk i stedet vite Heikos tanker, forventninger og drømmer. Hans skuffelser og nederlag. Jeg ble nysgjerrig. «Jeg syntes vi hadde så gode samtaler på chatten at jeg var veldig spent på å møte deg», fortalte han i ettertid.

"Da jeg så smilet ditt var det gjort!"

To uker og mange hundre tekstmeldinger senere hadde vi avtalt vår første date. Siden vi begge hadde skrytt av at friluftsliv var en stor interesse, foreslo jeg å droppe det tradisjonelle kafé-møtet og heller gå en vel 3 km lang tur rundt Sognsvann. Han ventet på meg ved bommen. Han var tidlig ute, jeg var sen. Da du kom mot meg og jeg så smilet ditt, var det nesten gjort.»

«Men det aller viktigste var at vi fant tonen med en gang. Du var ulik alle de andre jeg hadde møtt gjennom Tinder og Happn»

«Du prøvde ikke å være noen andre enn den du var. Og det gjorde at jeg også kunne være meg selv», forteller Heiko om vårt første møte.»

Og han har helt rett, jeg kjente det, jeg også: den umiddelbare kjemien, den avslappede stemningen, den løsslupne praten. Ikke noe kleint, ingen pinlige pauser, ikke noe ønske om å være et helt annet sted. Vi slappet rett og slett av i hverandres selskap.

Derfor lykkes Lisbeth og Heiko:

 • God kommunikasjon. Vi setter av minst en time under og etter middag til å prate, som gir oss kvalitetstid i en hektisk hverdag. Ofte starter det med småprat som ender opp i viktige samtaler.
 • Vi behandler hverandre med respekt og er tydelige på at vi er stolte av hverandre.
 • Vi dyrker felles interesser, som friluftsliv, hunder, reiser osv. 
Hvordan finne en kjæreste på Tinder?
PERFEKT MATCH:

Kun 15 minutter etter at Mona Løvlien Torgersen tok i bruk sjekke-appen Tinder, fant hun Trond Løvlien Torgersen. Siden har det vært dem. 

Endte i giftemål

Mona Løvlien Torgersen og Trond Løvlien Torgersen (begge 51) fant den store kjærligheten på nettet og giftet seg etter en 16 måneder kort romanse. 

Jeg var egentlig ikke klar for nettdating, men en venninne mente at jeg burde finne meg en kjæreste etter å ha vært singel i ti år, forteller Mona Løvlien Torgersen.

Venninnen lastet ned Tinder-appen på Monas mobil, la til bilde og laget profil for henne.

– Jeg klikket «liker» på første mann jeg likte, og det skjedde etter kun 15 minutters bruk! Han var min første match og ble jammen meg kjæresten min også! Helt utrolig, men sant! Vi sendte hverandre 2400 sms-er de første fjorten dagene fordi han var på ferie! Det sier vel kanskje noe? smiler Mona.

Spent på første møtet

Hun var spent da hun møtte Trond første gang. Kunne han virkelig
være mannen i hennes liv?

– Det er nesten ikke til å tro, men da han landet på Gardermoen etter ferien, dro han rett til meg (jeg bor like ved flyplassen) på vei hjem til Nesodden. Da jeg så ham i døren tenkte jeg «han kan da ikke være rett mann for meg?»

Men Trond ble sittende hele natten og snakke, og de fant tonen.

– Jeg skjønte da at dette kanskje kunne bli noe alvorlig. Så kom han igjen på besøk etter et par dager. Etter tre dater flyttet han inn, gitt! 

Derfor lykkes Mona og Trond:

 • Det er gjennomgående i forholdet at vi snakker mye.
 • Vi legger vekt på de små tingene i hverdagen. Vi jobber mye til forskjellige tidspunkter. Da sender vi god morgen-meldinger og natta-meldinger til hverandre.
 • Ingen av oss kommer med usakligheter og trusler. Hvis temperaturen blir høy, avbryter vi diskusjonen og tar det opp igjen senere.

Hvem passer for meg?

Lurer du på hvilke av appene eller nettsidene som passer for deg? Ta utgangspunkt i hva du selv ønsker.

Apper: Fordelen med Tinder kontra andre datingsider er at dette er den der de fleste single registrerer seg aller først. Den er lett tilgjengelig og har rask registrering via Facebook. Du kan ha en liten tekst, men det er hovedsakelig bilder som avgjør om du vil sveipe en person til venstre eller høyre. Derfor er det viktig med bra bilder. Happn er en annen populær datingapp.

Nettsider: På datingnettsider som Møteplassen, Sukker og Match.com lager du en profil der du kan ha flere bilder og en fyldig tekst for å beskrive hvem du er og hvilken type kjæreste du søker.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...