Spania, strandtur

Reisetips i Spania: Det spanske sommerland

Flamenco, sherry, livsglede, sjømat og solskinn. Det er blant det Spania har å by på i sommer.

28. mai 2019 av Gunhild Bjørnsti

Spania er sol og bad, men også mye mer. Hvis du tror du kjenner Spania, har du overraskelser i vente. Landet gir deg både i pose og sekk med kultur, natur, aktiviteter, gastronomi, vin og velvære. Hva med å sykle fra vingård til vingård? Gå tur i hvite landsbyer? Klimaet er stabilt, noe som er etterlengtet for oss fra nord som skal planlegge ferien. Prisene er gode, du får mye for pengene på ferie i Spania. Det finnes mange direktefly, og når du først er i landet, frakter lyntog deg raskt fra by til by.

Drink i solnedgang

Spania er den perfekte ferien for avkobling med solnedgang og vin!

© Getty Images

Baskerland i Nord

Nordøst ved Biscayabukten ligger den gylne triangel med San Sebastian, Bilbao og vinområdet Rioja. Her kan man nyte mat og vin, og oppleve sol og bad med friskere temperaturer enn i sør-Spania på sommeren. Området er populært blant surfere og tiltrekker seg unge mennesker som gir en uformell stemning. Baskerland er genuint, har spennende arkitektur og natur, og passer for en bilferie. 

Har du enda ikke feriert i Frankrike? Her er tipsene du trenger!

San Juan de Gastelugatxe

San Juan de Gastelugatxe byr på vakre naturomgivelser, kanskje du kjenner deg igjen fra Game of Thrones?

© Getty Images

Gastrobyen San Sebastian

«Foodies» og gastronauter strømmer til San Sebastian. Byen som ligger mellom fjellene og Atlanterhavet har landets høyeste tetthet av Michelin-restauranter (Arzak er den mest kjente) og prisene er svært gode. Kokkene er kreative, så i San Sebastian eksperimenteres det og skapes mye nytt i matveien. Legg gjerne lunsjen til en av gourmetrestaurantene, da er det enklere å få bord på de mest populære stedene og menyene er enda rimeligere.

På kvelden går spanjolene på tapasbar, helst i gamlebyen. Pintxos er den baskiske varianten, og du får ofte kunstneriske munnfuller med bacalao, krabbe, omelett og pølser bygd opp med tannpirkere (pintxos på baskisk). Bardiskene er fylt opp fra ende til annen med pinxtos. Det er spennende å smake på hver bars spesialitet, gjerne til et glass vin som Txacoli. Den er tørr, lett perlende og serveres som i et rituale fra flaske med spesialkork så strålen blir høy og tynn.

Les også: Kosterøyene er perfekt for kort reisevei!

Arkitektur, sol og shopping

San Sebastian har storslått arkitektur. Du finner landet dyreste gate, Calle Hernani, med de flotteste fasader og privathus.

San Sebastian har mange fine butikker, gjerne lokalt drevet. «Made in San Sebastian» har blitt et kvalitetsstempel for designere. Hver mai og oktober arrangeres det moteuke. Se gjerne etter Isabel Zapardiez for elegant stil og Indi and Cold for romantisk, kvinnelig mote.

Strandlivet er rett i byen, det er bare å kombinere ferien med bading på de flotte bystrendene La Concha.

Bilbao for kunst

Bilbo på baskisk er hovedstad i provinsen Bizkaia og sentrum for Baskerland, 16 km syd for Biscayabukten. Byen ble verdensberømt da Guggenheim-museet ble åpnet i 1997 av spanske-kongen Juan Carlos I. Arkitekt Frank Gehrys innovative, asymmetriske design på 24 000 m2 rett ved elven ble et landemerke og tiltrakk seg nye turister. Museet er et av de største i landet og viser utstillinger med spanske og internasjonale kunstnere. Museet arrangerer konserter, foredrag av kunstnere, har restaurant og er et samlingspunkt i byen.

Pinxtos, San Sebastian, Ormazabal Taberna Bar

Unn deg et glass vin på Ormazabal Taberna bar med lekker spansk tapas!

Vinområdet Rioja

Logroño er sentrum i Rioja, hvor dere må få med dere «tapasgaten» Calle Laurel som er berømt fordi hver bar lager sin signaturrett. Gjør som spanjolene, smak på spesialitetene, gå til neste bar og delta i folkelivet. Tapasene som kalles «pinchos» i Rioja er store med spennende smaker av gode råvarer – og koster lite. Kun ca 3–4 euro for mat og vin på hver bar.

For å oppleve vingårdene, ta vintoget, slik slipper dere å kjøre. Området har mye å by på, som konserter blant vinrankene og vinsmaking under stjernehimmelen.

Luftballong gir en uforglemmelig opplevelse av å se vinområdet fra luften. Med cava og sjokolade i høyden ser du vinranker og natur i løpet av 2,5 timer. Det er ikke dyrt.

For å nyte massasje med druekjerner, opplev Marques de Riscal Hotel & Spa, som er eid av en vingård og ligger rett i vinmarkene utenfor Logroño. Bygningene er berømte, de er tegnet av arkitekt Frank Gehry.

Vil man på tur, går pilgrimsleden forbi Santo Domingo de la Calzada som har en særegen stemning og er verdt et besøk i seg selv. Vil dere heller gå langs kysten, finnes pilgrimsled mellom San Sebastian og Bilbalo. Gå da innom San Juan de Gaztelugatxe, som ble benyttet som innspillingssted for serien «Game Of Thrones».

Tara lanserte nytt vinmagasin med vinsmaking.

Her spiser du godt

For å oppleve deilige pintxos med de lokale, prøv La Cuchara de San Telmo i San Sebastian.

Spis ekstra godt på Restaurante Nerua, 1 stjerne, i Guggenheimmuseet. Gourmetmeny til 80 euro som er et kupp.

Bar Soriano i Calle Laurel, Logroño, har pinchos med nystekt sopp og reker som spesialitet.

Her bor du bra

Hotel Niza er et familiedrevet, 3-stjerners hotell like ved bystranden La Concha i San Sebastian. Koselige rom med sjøutsikt.

Bo på en sjarmerende vingård syd for Logroño i Rioja, på La Casa del Cofrade, med spa, restaurant og vinkjeller.

Solnedgang, Galicia, Rua do Vilar

Solnedgangen i Galicia er verdt å få med seg.

Galacia i Vest

Galicia er Spanias svar på Bretagne i Frankrike. Her er naturen grønn og vakker, somrene har behagelig temperatur og havet bugner av sjømat. Er du glad i blåskjell og kamskjell, kan du fråtse på de lokale restaurantene. Regionen i nordvest-Spania har mange vandrestier og pilegrimsruter, og passer alle som liker å gå på tur. Man kan bo utrolig flott på paradorer, statlige eide hotell i historiske bygninger som slott og klostre, til regulerte priser (ca 100–120 euro for dobbeltrom).

Santiago de Compostela

Dette er et kjent pilgrimsted og hovedstaden i Galicia. I gamlebyen må man se Santiago de Compostela-katedralen fra 1100-tallet, en av de største kirkebygningene i Europa, bygd over levningene til apostelen Jakob den eldre. Gamlebyen er en av Spanias 13 byer på Unescos Verdensarvliste, og selve pilgrimsleden Camino de Santiago er også på den samme listen.

Matmarked

Matmarkedet i Santiago de Compostela, Mercado de Abastos de Santiago, byr på yrende folkeliv og salg av alt det deilige som det kjølige Atlanterhavet har å by på av fersk fisk og levende skalldyr. Det er Spanias nest største matmarked. (Det største er Platea Madrid i Madrid).

Ut på tur

Kombiner gjerne ferien med å gå på tur. Det er åtte pilgrimsveier i Galicia, så prøv noen av disse. Da får du natur med kultur og historie med på ferden, og du går bare de etappene du vil. Er du i Santiago de Compostela kan du og sykle til Fisterra, det er en fin tur. Kart utdeles på turistkontorene.

Vinranke, Spanske damer

Spanske damer elsker å pynte seg ed fargerike kjoler og delta på flamenco-festivaler.

I Kamelia-blomstens fotspor

Det finnes nesten 8000 typer kameliablomster i Galicia. Det milde og fuktige klimaet med rikt jordsmonn er ideelt for denne arten som opprinnelig kommer fra Kina og Japan. Det er en blomsterelskers drøm å oppdage denne blomsterprakten ved å gå fra herregård til herregård, se hager og områder med kameliaer og gamle eucalyptus-trær fra 1800-tallet. Bo gjerne på en av herregårdene, som vakre Pazo de Rubianes med berømt kameliahage. De har vinranker og lager også deilig hvitvin på albariñho-druen som passer perfekt til lokal sjømat. Ligger ca. 30 minutter nord for byen Pontevedra.

Vakre strender

For å nyte sjølivet og strender, ta en tur ut til Bucear de las Islas Cies, litt syd for byen Pontevedra. Der er det nydelig med lange, praktfulle sandstrender. Liker du å dykke, eller vil lære å dykke, har du kommet til rett sted. Ellers er det bare å slappe av, gå tur langs havet, svømme og snorkle.

Båttur og blåskjell

En av Europas største oppdrettere av blåskjell og kamskjell, arrangerer fantastiske båttur – hel eller halv dag – fra Arousa-øya (litt nord for Pontevedra) så man får føle den friske havbrisen og spise god sjømat. Vil du mate fuglene med blåskjell, tar de gjerne en bit. 15 euro for båttur/mat/vin.

Elvecruise

Det er en stor opplevelse å se bugnende vinranker, terrassert landskap og praktfull natur i Ribeira Sacra-regionen. Fine elvebåter tar turister med på elvene Miño eller Sil, på turer som varer fra 1 time til 1–2 dager. Prøv gjerne en tur på 1 time og 45 minutter på Miño fra Lugo, til 9 euro.

Santiago de Compostela, Pilgrimsbyen

Santiago de Compostela er berømt for sin vakre katedral og pilegrimsled.

© Getty Images
Galicia, Pazo de Rubianes

Galicia har sol, vakre sandstrender, frisk temperatur og spennende matmarkeder.

© Getty Images

Termalby Ourense

Byen Ourense med koselige smågater, plasser og kafeer er kjent for sine kilder med naturlig varmt kildevann (30–42 grader), kalt Burgas. Tre millioner liter thermalvann strømmer daglig opp og kommer turistene til gode i naturlig varme bassenger og fontener. Opphavet til byen spores tilbake til romerne som bygde bad og festninger, og man kan fortsatt besøke de gamle badene. På tur hit er det ideelt å unne seg et opphold i et av bassengene, det største heter Outariz & Burga de Canedo Thermal Baths, og As Burgas Thermal Pool har romersk stil og ligger i den historiske bydelen.

Her spiser du godt

Abastos i Santiago de Compostela er et spisested og gastropub hvor du kan meske deg i fersk sjømat, både innendørs og utendørs. Her får du servert mye av det du har sett på matmarkedet, spisestedet ligger nemlig like ved og kokkene kjøper direkte inn det beste fra havet. Blekksprut er en spesialitet.

Her bor du bra

Bo på parador som klosteret Santo Estevo i Ribeira Sacra, et av de aller flotteste med restaurant, terrasse, basseng og spa. Du blir møtt med cava, vist til et fint rom og bor i idylliske og naturskjønne omgivelser. Gå gjerne Ruta de los Catamaranes (Route of the Catamarans) for å oppleve naturen. Santo Estevo ligger ca. 30 min. nord for byen Ourense.

Parador de Baiona er en festning ved Pontevedra og sydlige Galicia. Beliggenheten ved havet gir flott utsikt mot Cies-øyene og byr ofte på nydelige solnedganger. Flotte rom, terrasser og basseng. Gode turmuligheter her.

Cadiz, Andalucia

I Andalucia ligger Europas eldste by vakkert til.

© Getty Images

De hvite landsbyene i Sør

Bli med til den fruktbare provinsen Cádiz i Andalucia, hvor hvite kalksteinsfasader står som kontrast til grønn natur, ville hester og rosa flamingoer, mot et bakteppe av snødekte fjellkjeder som Sierra de Cádiz. Her oppdager man den mauriske arven med smale gater, to-etasjers hus med gårdsplasser og alkover, produksjon av olivenolje, skinnvarer, andalusiske søtsaker, hesteoppdrett og 25 000 år gamle ruiner. Her er det varmt og solrikt, med vaiende palmer og deilig duft av sjasmin i gatene.

Cádiz – Europas eldste by

Fønikerne anla sjøfartsbyen i år 1100 f.Kr., og Cádiz ble en viktig havn for Spanias handel med koloniene på 1500-tallet. Cádiz er utrolig vakker – gå til torget Plaza de la Catedral, se den imponerende katedralen og flott arkitektur. Sett deg ned på en utendørskafé, prøv lokal utsøkt skinke og et glass kjølig tørr sherry. Gå videre til den kule bystranden La Caleta for sol, bad og bølgebrus fra Atlanterhavet. Her finnes strandbarer hvor du kan nyte deilig lunsj og havutsikt. Vil du på utflukt, dra til de nærliggende landsbyene El Porto de Santa Maria og Sanlucar for å oppleve trange gater og hvitkalkede hus med tykke vegger.

Allsidig strandliv

Regionen byr på det du drømmer om av langstrakte, finkornete strender, krystallklart vann og vakre solnedganger. Den andalusiske kystlinjen heter Costa de la Luz (Lyskysten) og de fleste strendene ligger sør for byen Cádiz. Bolonia i Tarifa er en nydelig langstrakt strand og sanddyner som det er verdt å få med seg. Liker du vind i håret, prøv surfing og kitesurfing på neste strand, Valdevaqueros, også i Tarifa. Ønsker du fred og ro? Da er den 8 km lange stranden El Palmar i Vejer de la Frontera midt i blinken. Ikke lyst til å møte på naboen? Da bør du sjekke ut den 14 km lange sandstranden El Cañuelo i Zahara de los Atúnes. Foretrekker du sjarmerende bukter og viker? Cala del Aceite, Calas Quinto og Calas de Poniente er alle vakre.


Bolonia

Det er verdt å ta turen til Bolonia i Tarifa for å prøve slaraffenliv på varme og myke strender. Eller ta en pause på en småbycafe når solen steker som varmest. 

© Getty Images

Flamenco og hesteshow

Byen Jerez de la Frontera er opphavsstedet til den verdensberømte sherryen, og berømt for festivaler, flamenco og hesteshow. Det er ikke uvanlig å se damer gå rundt i flotte flamencoantrekk og fargerike kjoler. Festivaler foregår store deler av året, så sjekk med turistkontoret for aktuelle datoer.

Har du sjekket ut sommerens festivaler i Norge?

Uansett om du er interessert i hester eller ei, er hesteshow et must. Dressurkunsten er imponerende og de andalusiske hestenes danseoppvisning med El Levade-teknikken er berømt. Rytteren får hesten til å hoppe så og si rett opp i luften.

For å prøve sherry, besøk den tradisjonsrike produsenten Lustau. Tips: Prøv den lokale varianten av hvit sangria med tørr sherry, sprite, lime og isbiter.

Er du glad i yoga? Norske Magnus Rønningen arrangerer yogakurs på Hacienda Las Mesas i de mest idylliske omgivelser. Sjekk ut på Facebook (Yoga Las Mesas) når det holdes kurs.

Her spiser du godt

Casino Gaditano er et palass i Cádiz med bar, restaurant, nydelig mat og masse liv. De har godt utvalg av lokal fisk, skinke og typiske retter. Prøv gjerne blekksprut, blåskjell og tunfisktartar. I patioen er det ofte live musikk, flamenco og dans på kveldene. Spanjolene går sent ut, så belag deg på moro til langt ut i de små timer.

Her bor du bra

Overnatt på gården til Don Alfonso, hvor NRK-serien «Det store spranget» ble sendt fra. Alfonso er en hyggelig kar som byr på mange utflukter med sine snille hester. Han eier også vingården Lustau. Du kan kombinere overnatting med vinsmaking, hesteridning (ri fra bar til bar) og gastronomiske opplevelser.

Bo på kjempekoselig andalusisk hotell i en hvit landsby som Vejer de la Frontera. Fine rom, balkonger, takterrasse, hamam, hage og restaurant.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...