Reiseguide til Istanbul

Vi guider deg gjennom vakre, eksotiske, mangslungne og historiske Istanbul.

5. januar 2011 av Marit Lien

Reisefakta

© tara.no

Istanbul ble grunnlagt som den greske kolonien Byzantion på 600-tallet før Kristus. Da byen ble gjort til hovedstad i Romerriket ble byen hetende Konstantinopel før Konstantin den store ga byen navnet Roma Nova (Ny-Roma).

Konstantinopel var verdens viktigste by helt fram til 1100-tallet da all rikdom og makt samlet seg der. Her foregikk verdenshandelen og storpolitikken, og også vi fra nord fant veien til Miklagard (som vi kalte det).
I 1453 ble byen stormet og erobret av tyrkerne, og i 1922 flyttet de hovedstaden til Ankara.

Nå kan turistene nyte denne kulturskatten, hvor Europa møter Asia, omgitt av Svartehavet, Egeerhavet og Middelhavet.

Tur-retur Istanbul
Du kan fly direkte til istanbul med bl.a. Turkish Airlines og Norwegian, og reise med turoperatørene Kalinka-tours og Detur.

Hotell
Du finner gode hoteller fra 500 til flere tusen kroner natta for et dobbeltrom.
Dersom du bor i Sultanahmet bor du midt blant severdigheter og turister, og vil du oppleve mer at det autentiske tyrkiske kan du f.eks. bo i bydelen Besiktas.

Visum
Nordmenn må ha visum i Tyrkia, og dette kjøper du kontant for ca. 200 kroner når du lander på flyplassen.

Språk
Folk i Istanbul er vennlige, så du kommer langt med engelsk og fingerspråk.

Transport
Trikken mellom alle de historiske monumentene i Sultanahmet går ofte og er billig. Taxi er også billig, men den fineste måten å ta seg fram i Istanbul på, er med båt. Det går en myriade av ferger over Bosporos og Marmarhavet.

Shopping i Istanbul

© tara.no

Istanbul har alt! Ekte merkevarer er like dyre som andre steder, men det finnes billige kopier i fleng - spesielt i de mange bodene og småforretningene opp mot Sultanahmet-høyden.

Gågaten Istikal Caddesi har utgangspunkt i Taxim-plassen. Her finner du bl.a. Mavi Jeans som selger tyrkiskproduserte jeans. Etter at de gjorde det stort i USA er prisene på Mavi Jeans blitt høyere, men de er fortsatt rimelige, og kvaliteten er svært god. Og i Mudo Pera finner du flotte klær for voksne damer, gaver og dekketøy.

Grand Bazar vil være en fryd selv om du ikke er opptatt av shopping. Langs smale, overbygde gater kan du få tak i alt hjertet begjærer i de over 4000(!) butikkene, og spesielt godt utvalg er det av smykker, tepper, keramikk og skinnvarer.

Ved Galato-broen ligger Kryddermarkedet, og det er et deilig eventyr av lukter. Her selger de det meste av krydder, og ellers alt fra silkeskjerf til russisk kaviar.

3 monumenter du må se

© tara.no

Aya Sofya
Kirken Aya Sofya var ferdig bygget i 537 og er Istanbuls mest berømte monument.
I 1453 erobret muslimene (tyrkerne) byen, og da ble Aya Sofya omgjort til moské, men inntil da var den verdens største kirke.
Siden 1934 har Aya Sofya vært museum.

Topkapi-palasset
Du kommer knapt nærmere eventyrene fra Tusen og én natt enn Topkapi-palasset.
Topkapi var bolig og lekeplass for de rike sultanene fra 1453 og et par århundrer framover.
Palasset rommer en rekke av sultanenes eiendeler og spennende private samlinger.

Den blå moské
Sultanen som bygget Den blå moské ønsket å etterlate seg en bygning som stilte nærliggende Aya Sofya i skyggen både i prakt og størrelse. Den blå moské sto ferdig i 1612 og er et landemerke for dem som kommer sjøveien.

Tyrkisk mat

Meze er en fellesbetegnelse på de mange smårettene tyrkerne gjerne innleder måltidet med.

Pide er en tyrkisk versjon av pizza som vanligvis er toppet eller fylt med ost, egg eller kjøttdeig.

Kebab er en tyrkisk nasjonalrett. Lammekjøtt stekes på spidd over grill, skjæres i tynne flak, og serveres med pide-brød, løk og persille.

Köfte er små kjøttboller av lammekjøtt.

Hamam

© tara.no

Hamam er et tyrkisk bad som i århundrer har fungert som sosial møteplass og et sted for rituell rensing. I dag kan slitne muskler på krevende storbytur få grundig massasje, kvinnene ligge nakne i beroligende dampbad, og kroppen bli skrubbet av kyndige ansatte med grove hampvotter.

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...