Reiseguide: Roadtrip i Frankrike

På biltur til vakre vingårder og sjarmerende landsbyer, det er en drømmeferie. Bli med!

Roadtrip i Frankrike

SLOTTSIDYLL OG RADARPAR: Château Grignan fra 1100-tallet
ble omg jort til en festning på 1200-tallet. Perfekt sted for en utflukt med omvisning. Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti har oppdaget vakre Frankrike på biltur.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Å være underveis er en egen tilstand. Forflytte seg fra sted til sted som en moderne hippie. En skikkelig roadtrip er en opplevelse. Spesielt på idylliske veier og med solskinn, som på denne turen i vakre Frankrike, et land jeg er ekstra glad i. Vi starter i Lyon og kjører sørover i retning
Marseille og Middelhavet, og avslutter i Nice. Bli inspirert av fransk matkultur, vingårdsbesøk og kulturopplevelser gjennom Vallée de la Gastronomie – Gastronomiens dal. Her er et utvalg av våre høydepunkter.

Dag 1

Vi starter i Lyon med leiebil og kjører sørover i Vallée de la Gastronomie, til Tain l’Hermitage, en sjarmerende by ved elven Rhône, som er kjent for rødviner og Valrhona sjokolade. Vinrankene vokser i Hermitage-åsen, og er kjent for syrah druer. Når man står på jernbanestasjonen, kikker man rett opp i skråningen, og man kan gå på tur for å nyte utsikten over landskapet, følg Route des Belvédères. Vi har med oss en flaske hvitvin fra Chapoutier, en anerkjent biodynamisk produsent som også finnes påVinmonopolet. Vinen heter Hermitage Chante-Alouette 2018, og er laget på marsanne druer, en fabelaktig matvennlig stil og et godt alternativ til rødvin.

Roadtrip i Frankrike

UTSIKT: Vi klatret opp til toppen av den berømte Hermitage-vinmarken, for å nyte en flaske vin til synet av elven Rhône.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Lunsj nytes på Brasseri Le Quai med utsikt over Rhône, ligger praktisk til ved broen over til Le Tournon på den andre siden av elven, som er området for shopping. Valrhona-besøk passer som dessert. La Cité du Chocolat er i gangavstand, og man kan lære om, lukte og smake på
ulike sjokoladevarianter med kvalitetskakao fra plantasjer rundt om i verden. Vil dere kjøpe med vin hjem fra Chapoutier, har de hyggelig vinutsalg – med vinsmaking – like ved Valrhona i avenue du Dr. Paul Durand 18

Tips til ferie i Frankrike

NAM-NAM: Kanskje en av verdens beste sjokoladeprodusenter? Dra innom Valrhona i Tain l’Hermitage for smaksprøver.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Byen Valence er vårt neste stopp, hvor vi skal besøke Maison Pic, som er drevet av Anne-Sophie Pic, en talentfull dame som er eneste kvinnelige chef med tre stjerner i Frankrike. Jeg møtte henne på et arrangement i Paris før hun ble så berømt, og det er imponerende å komme
til hennes hjemby, hvor hun nå driver kokkeskole, har urteforretning, hotell, Michelin-restaurant og bistro. Vi spiste deilig middag der på Bistrot André, som var i gangavstand fra hotellet, veldig
praktisk. Hôtel de France ligger like ved handlegatene, og har fine nyoppussede rom og terrasse for frokost og måltider. Til duften av lavendel som vokser i hagen!

Michellin restaurant eier Anne-Sophie

KVINNEKRAFT: Superchef Anne-Sophie Pic driver hotell, Michelin-restaurant og bistro i hjembyen Valence.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Dag 2

Vi kjører videre sørover til La Garde-Adhémar, en landsby som ligger på en høyde og er rangert blant de vakreste i Frankrike fra listen Les Plus Beaux Villages de France. Her er koselige små-
gater, butikker med lokale varer, velstelte hus og inngangspartier, åpne plasser med spisesteder og praktfull panoramautsikt over Rhônedalen. Jardin des Herbes er en urtehage man kan gå igjennom. En deilig lunsj inntas på L’Absinthe på hovedplassen, med chèvresalat og sesongens grønsaker med aioli. Og duggfrisk rosévin.

Roadtrip i Frankrike

TIL FOTS: La Garde-Adhémar er en sjarmerende landsby å oppdage til fots

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Neste stopp er idylliske Grignan, litt østover i landet, også en fredelig landsby med i Les Plus Beaux Villages de France. Det er bare å rusle rundt i de koselige smågatene og ende opp på Grignan-slottet fra 1100-tallet, omgjort til en festning på 1200-tallet av Adhémar-familien. Slottet er godt vedlikeholdt, og man kan få omvisning eller gå rundt på egen hånd. Utsikten herfra er imponerende. Overnatting og middag på Hôtel Le Clair de la Plume i Grignan, et spennende sted med fin hage, basseng og interessant arkitektur. Man spiser virkelig godt på restauranten med glassveranda, hvor menyen byr på lokale trøfler, oliven, grønnsaker, kjøtt og fisk. Frokost serveres ute med nystekte croissanter, hjemmebakt brød og masse tilbehør og ferske juicer. Her er også eget terom for elegant afternoon tea med porselenskopper i historiske omgivelser.

Roadtrip i Frankrike

LE CLAIR DE LA PLUME: Hyggelig hotell Grignan, hvor porten viser inn til fin hage og blomsterprakt.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Dag 3

Rett utenfor Grignan ligger vingården Domaine de Montine, som også leier ut nyoppussede rom «Chambres de Charme», med utendørsbasseng og restaurant i vakre, landlige omgivelser.
Jeg går rundt for å se på interiøret og tenker at dette er perfekt for alle som vil bo på en vingård – og med mulighet til å spise der dag og kveld. Eier og vinmaker Jean-Luc Monteillet lager velsmakende viner, og har drop in-vinsmaking. Han forteller at de er en familiebedrift som er
ekstra glad i stedet sitt og vil gjerne ha nordmenn på besøk.

Nordmannen Even Bakke møter vi på hans vingård Clos de T. i Le Barroux i Ventoux-området, en snau times kjøring fra Grignan. Even liker vintørste nordmenn som banker på døren, viser oss rundt på eiendommen og serverer sine viner som smaker rent og delikat. Han jobber økologisk og biodynamisk med utdannelse innen vin fra California, og endte opp i Ventoux da han giftet seg med en fransk dame.

Norsk vingård eier

NORSK VINBONDE: Even Bakke serverer sin egenproduserte vin til alle som kommer forbi.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Even tipser om slottslunsj på La Maison d’Eugène, det lokale slottet Château du Barroux, som ligger på en høyde. Det blir som et lite eventyr, for vi møter Fanny som er engasjert eier, forteller historier og viser oss rundt i de ulike nyrenoverte salene. For så å sitte i toppetasjen med fransk lunsj og utsikt. Besøket avsluttes med whisky smaking, for Fanny og hennes mann Jean Baptiste har satt i gang med whisky produksjon i et av slottslokalene.

Roadtrip i Frankrike

VINSMAKING: Man må smake på vin når man er her, som hos Fanny på Château du Barroux.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Neste etappe er Dentelles de Montmirail, en liten fjellkjede med koselige veier å kjøre igjennom. Solen skinner, naturen er praktfull, vi er mette etter en god lunsj og enige om «la vie est belle» (livet er godt). Vi ankommer Gigondas sen ettermiddag, en sjarmbombe av en fransk landsby
med uteplass, store eiketrær, restauranter, vinbutikker – alt i gangavstand. Jeg har vært her før, Gigondas ligger sentralt i forhold til vingårdsbesøk, som hos Maison Gabriel Meffre og Château St Cosme, med deilige rødviner som også selges i Norge. Det å smake vinene her i sitt rette element, er alltid en ekstra opplevelse.

Vinområder i Frankrike

VINOMRÅDER: Gigondas er en idyllisk landsby med vingårder.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Vi sjekker in på Hôtel les Florêts, som ligger litt opp i landskapet, man kjører inn en snirklete vei og kommer til et familiedrevet hotell med restaurant i typisk Provence stil. Det blir vinsmaking
til middagen, hvor kjøkkenet serverer flere retter med ulike viner til. Jeg sovner med smil om munnen og våkner til fuglekvitter og ser rett ut til svømmebassenget. «Bonjour la France.»

Roadtrip i Frankrike

SJARMBOMBE: Bo på Hôtel les Florêts når dere skal til Gigondas.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Dag 4

Rødvinens rike – vi drar fra Gigondas til Châteauneuf du Pape, et berømt område for smaksrike røde viner. Dagens vin smaking blir hos Domaine de la Solitude, en av de eldste vingårdene i området, med røtter tilbake til det 15. århundre. Jorda er typisk steinete, og Florent Lancon, inne haver og vinmaker, påpeker: «Det er terroiret det kommer an på.» Domaine de la Solitude har store rullesteiner mellom vinrankene, de ble formet da elven Rhône en gang i tiden rant akkurat her. – Poenget med rullesteinene er at de beskytter mot fordampning på de var meste dagene – og ligger over vannholdig leirjord – så vinstokkene får nok vann, fortsetter Florent. Hans viner har behagelig friskhet, de er ikke for tunge og kraftige, jeg har funnet en ny favoritt iChâteauneuf-du-Pape. Domaine de la Solitude selges også på vinmonopolet.

Vingård eier Florent Lancon

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE ADIN: Et must å besøke, selve «Rødvinenes rike». Vinmaker Florent Lancon lager fremragende viner.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Lunsj nytes på Comptoir de la Mère Germaine, noen trappetrinn nedenfor slottet som er den mest populære attraksjonen i landsbyen. Menyen er alltid tre retter i Frankrike, man spiser nesten mer på dager enn på kvelden. Det blir laksesashimi til forrett og lammekoteletter med ratatouille og provenceurter til hovedrett. Det å spise er en stor del av opplevelsen i Frankrike! Kunst og kultur går gjerne hånd i hånd hos etablerte vingårder. Château La Coste har tatt det helt ut og arrangerer «Art and Architecture», en 2-timers vandring på eiendommen som har skulpturer, kunstverk av mange slag, utstillinger og spesiell arkitektur. Med vinsmaking selvfølgelig. Château La Coste ligger i Le Puy-Sainte-Réparade, nær Aix-en-Provence. Restaurant og hotell finnes også, og er rett og slett et fabelaktig sted. Man kan tilbringe noen timer der, eller en hel dag.

Tips til hva du kan oppleve i frankrike

CHÂTEAU LA COSTE: Dra innom for å oppleve kunst, parkanlegg, vinsmaking og et herlig måltid.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Les Lodges Sainte-Victoire er et 5-stjerners hotell i Le Tholonet, rett utenfor Aix-en-Provence. Med spa, basseng, solstoler, ekstra vakre rom, Michelinrestaurant, bistro og hage. Planlegger man jentetur eller en langweekend, kan stedet varmt anbefales. Atmosfæren er så fredfull og estetisk at man har ikke lyst til å gjøre noe annet enn å være ved bassenget, se utsikten mot fjellene, nyte en massasje og spise god mat. Som jeg gjorde! Michelin-restauranten er ideell for å feire, husk å ha god tid. Etter hovedretten(e) kommer ostetrallen, og man må smake på et utvalg. Helt vidunderlig, selvfølgelig, og med topp service. Bistroen serverer mye spennende, som en sjømatpasta, alt på menyen kommer i rikelige porsjoner.

Beste frokosten i Frankrike

FROKOST: Våkne opp i Frankrike til nystekte croissanter, frisk appelsinjuice og nytrukket kaffe!

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Dag 5

Byen Aix-en-Provence er kjent som kunstnerby, og skal man besøke kun ett museum, anbefaler jeg Fondation Vasarely. Store malerier er utstilt i lyse, åpne rom som gir full oppmerksomhet til den spesielle teknikken. En dyktig guide fortalte inspirerende om de ulike fasene i Vasarelys liv, og jeg tenkte hvor levende hun formidlet budskapet. Jeg ble ekte kunstinteressert og kommer gjerne igjen.

Frankrike tips

FONDATION VASARELY: Gunnhild fikk en glimrende innføring i Vasarelys formspråk

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Som ekstra påfyll av kunst, finnes Caumont Centre d’Art, et kunstgalleri i et herskapshus med utstillinger, salonger, hage og hyggelig spisested. En oase i en stille gate i området Mazarin. Jeg tenkte at jeg kunne ha sittet ved et bord i hagen der i flere timer... Musée Granet ligger i samme område og har fine utstillinger med maleri, skulptur og arkeologi. Absolutt verdt å få med seg på en kunstrunde.

Marked

LEV SUNT: Det bugner av grønnsaker og frukt på markedene i Aix-en-Provence.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Sentrum av byen er livlig med markeder, springvann, utekafeer og yrende folkeliv. Som hyggelig spisested, fant vi La Fromagerie du Passage til lunsj. Det er en ostebutikk som har restaurant i 2. etasje, med terrasse og utsikt over byen. Masse gode osteretter på menyen, som croque monsieur med rikelig mengder varm, smeltet ost. Med et glass vin til, vi må jo leve ut fransk kultur.

Dag 6

På vei til Middelhavet, rivieraen og Cannes. Det er alltid noe spesielt å komme til kysten, se utover det blå sjøvannet som reflekterer solen, vandre på strandpromenaden og mingle med lokalbefolkningen som lufter sine hunder. Cannes er kjent for glamour, og har passe dose med stil, designerforretninger, velkledde mennesker og Festivalpalasset. Samtidig som man finner uformell atmosfære i smågatene og i gamlebyen. Noe av det mindre kjente er øyene man kan ta båttur til, og denne gangen blir det besøk på klosterøya Saint-Honorat, hvor munkene lager vin. De har 8 hektar med vinranker og dyrker clairette, chardonnay og viognier for hvitvin og syrah, mourvèdre og pinot noir til rødvin. Det er en opplevelse å rusle rundt på denne naturskjønne øya, se Cannes fra sjøsiden, gå opp på et utkikkspunkt, se kirken, smake vinene som er virkelig gode og ettertraktede på rivieraen og selvfølgelig spise lunsj. La Tonnelle Restaurant ligger like ved den lille havnen og serverer smakfulle retter. Og med hvilken vin? Fra munkene, så klart. På kvelden spiste vi på La Môme Restaurant, i 6 Rue Florian, som er en blindgate med masse liv. Med andre ord, dette er stedet å gå ut i Cannes. Restauranten har middelhavskjøkken med lokale råvarer, og dyktig chef, med en rikholdig meny.

Martinez Hotel ligger på Croisetten og er en hvit drøm i art deco-stil. Mange kommer for å spise lunsj i hagen, ta et glass rosévin i baren eller nyte gourmetmat på restauranten i 2. etasje, som er den eneste med 2 stjerner Michelin på rivieraen. Der avholdes hovedmiddagen under filmfestivalen, menyen er kreativ, serviset spesiallaget og teppene er myke. En gang i livet, føl deg som en filmstjerne og spis her. Velger man å bo her en natt eller to, har hotellet egen strandsone med solstoler og servering. Ta med dine fargerike, flagrende gevanter, stor solhatt og solbriller.

Dag 7

Nice, on y va. Siste døgn blir Nice, så praktisk med flyplass i byen, Promenade des Anglais som man kan gå eller jogge langs, gamlebyen med butikker og spisesteder på rekke og rad. Siste nytt er at det historiske området fra Negresco Hotel til havnen, har kommet på Unescos verdensarvliste.

Dette opplever du i Nice
© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

For kultur finnes Villa Massena i belle epoque-stil sentralt på Promenade des
Anglais. En arkitektonisk perle med kunstsamlinger, møbler og gjenstander knyttet til rivieraen og Nice. Her finnes også Napoleons dødsmaske, laget av doktor Arnolt, og Joséphines diadem i perlemor, gull, perler og fargede steiner.

Chagall- og Matisse-museet liker jeg alltid å dra innom. De har flotte utstilinger, både nye og permanente. Blir man sulten, passer det med en salade niçoise, eller salade nissarde, som man sier på slang, på en av museumskafeene.

Stemmningsbilde Nice
© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Nice har vingårder, appellasjonen heter Bellet AOC, og ligger i høydedragene bak byen. Jeg liker spesielt Château Crémat hvor Coco Chanel kom før hun ble berømt. På dette slottet oppdaget hun logoen med de to C-ene, og hun fikk lov av eieren, som hun kjente, til å bruke dem. At Chanel – og logoen – skulle bli så berømt, visste ingen den gangen. Når man kommer hit på vinsmaking, kan man se de to C-ene i et glassmaleri på et tårn. Husk å nyte panoramautsikten herfra, man ser hele Nice, Middelhavet og kystlinjen.

Arkitektur Nice

VAKKER ARKITEKTUR: Nice har praktfulle fasader å oppdage.

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Villa Rivoli er et 3-stjerners hotell i de stille smågatene bak det kjente Negresco. Her har man kort gangavstand til Middelhavet (kun 100 meter), promenaden, Villa Massena og sentrum. Hotellet ligger i en bygård i belle époque-stil, er familiedrevet og sjarmerende på en enkel
måte.

Beste spisesteder i Nice
© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Sjømat er en av mine favoritter, og Café du Turin er en institusjon. Jeg elsker både østers og havets frukter i alle fasonger, her kan man velge utvalget selv. Bare å peke på det som frister. Med god Chablis til, blir turens siste måltid en fest. For natteliv og barer, er rue Bonaparte stedet. Det blir ofte kalt Le Petit Marais, etter bydelen i Paris. Jeg hadde avtale med en norsk venninne på Comptoir Central Électrique, bar og spisested, i Rue Bonaparte 10, og stemningen var høy. Kan anbefales når man vil ut påbyen i Nice, vi hadde det så gøy.

Skalldyr i Nice

SKALLDYR: Elsker du østers og krabbe, vil du nyte restaurantlivet langs den franske rivieraen. Her fra Café du Turin i Nice

© Gunnhild Bjørnsti, Geir Salvesen

Gastronomiens dal

Vallée de la Gastronomie er en rute på 620 km og passer for alle som er glad i mat. Fra Dijon i vinområdet Bourgogne til Marseille og Middelhavet. Man passerer byen Lyon, elvene Saône og Rhône som skjærer seg g jennom landskapet, og man opplever et stort mangfold av sjarmerende vingårder, idylliske frukthager, spennende spisesteder og hyggelige overnattingssteder.

Franskmenn og språk

De aller fleste franske snakker engelsk, spesielt innen turisme. Myten om franskmenn som ikke vil snakke engelsk, hører fortiden til. Et godt tips hvis man vil ha god kontakt med lokale
franskmenn, spør om deres favorittspisested eller -vingård. Da skal du se det latinske engasjementet våkner, du får personlige anbefalinger på løpende bånd. Alt med sanselighet begeistrer franskmenn. Kanskje du blir invitert på vingården til en fetter og spisestedet til en onkel?### Tips på reise

Bestill plass på kjente restauranter på forhånd, spesielt for middag, til lunsj kan det være lettere å få bord. Kafeer og brasserier kan man lettere bare droppe inn hos. Resepsjonen der dere overnatter, kan hjelpe til med reservasjoner. Vingårdene har smakefasiliteter og man kan komme innom uten avtale. Ønsker man omvisning, er det best å avtale tid i forveien.

Hvordan komme seg til Lyon og Nice?

SAS og Easyjet har direktefly fra København til Lyon. SAS, Norwegian og Air France har direktefly fra Gardermoen til Nice. Widerøe og KLM fra Torp, Sandefjord

Les Plus Beaux Villages de France

De vakreste landsbyer i Frankrike er en uavhengig forening som fremmer turistattraksjoner til små landlige landsbyer med en rik kulturarv. På vår rute var vi innom de idylliske landsbyene LaGarde-Adhémar og Grignan, som er på listen.