Cala Fuili beach close to Dorgali - Golfo di Orosei
© Marcello Chiodino

Reiseguide: Opplev Italias havsnære hemmeligheter

Drømmer du om en solfylt ferie langs den italienske kysten uten alle turistene? Da kan du lese videre for å finne fem fantastiske destinasjoner i Italia der turistene fortsatt ikke har funnet veien.

26. desember 2022 av Benjamin Creative for ENIT Agenzia Nazionale Del Turismo

Ferier ved et solfylt italiensk hav er det mange drømmer om. Ikke så rart, her venter fantastisk mat, sjarmerende landsbyer, vakker natur og nydelige strender. Vil du unngå å trenges med alle andre som lengter etter det samme, velg gjerne en av perlene ved havet som fortsatt er relativt ukjente for folk flest. Her er fem hete tips!

På Procida er det ikke like mange turister som hos naboene Capri og Ischia. Øya er imidlertid ikke like polert som for eksempel Capri, men det rustikke og autentiske er bare en del av sjarmen.

© Comitato Procida

1. Procida – en duft av havet

Procida er den minste av øyene i Napolibukta, der du også finner Capri og Ischia. Dette er stedet for deg som drømmer om ekte italiensk middelhavsidyll med levende, lokale tradisjoner. På øya – som var innspillingsstedet for den uimotståelige filmen «Il Postino» – tar du dagen som den kommer.

I den lille fiskerlandsbyen Marina di Corricella, med sitt virvar av pastellfargede hus knyttet sammen av trapper og smug, går livet videre som det har gjort i århundrer. Finn en idyllisk badebukt eller et vakkert utsiktspunkt og nyt solen, duftene og roen. Gå ikke glipp av Palazzo d'Avalos, som er en imponerende festning på øyas høyeste punkt, med utsikt over havet.

Les mer: incampania.com

Portopalo at Marzamemi_he southernmost point of Sicily photo Paolo Barone

Sicilia er kjent for vakre kyststrekninger og autentisk italiensk mat. Nyt lange kveldsmåltider med fisk, skalldyr og nydelige vegetariske retter.

© Paolo Barone

2. Marzamemi – italienernes hemmelighet

På sørspissen av Sicilia, der det blå vannet møter lyse kalksteinsklipper, ligger en bedårende fiskerlandsby. I Marzamemi er Piazza Margherita fylt med utekafeer om sommeren, og i smugene i landsbyen tilbyr lokale håndverkere vakkert malt keramikk og kunstferdig lærverk.

Fra Marzamemi kan du lett gjøre en rekke spennende utflukter i området. Små barokkbyer som Noto og Modica glimrer med sin enestående arkitektur, og i sistnevnte får man også mettet søtsuget. Her er sjokoladetradisjonene lange og butikkene sprer aromaer av kardemomme, sitron, rødvin, mynte, kanel og pistasjnøtter.

Langs kysten lokker Vendicari-reservatet med fine stier og noen av de vakreste strendene. Flere fine naturopplevelser venter i den milelange ravinen Cavagrande del Cassibile hvor elven som slynger seg er kantet med naturlige kalksteinstrapper å svømme fra. En båttur rundt øya Isola de Capopassero, trekkfuglenes favorittstopp på vei til Afrika, gir luftighet på en varm dag. 

Les mer: visitsicily.info

Cala Mariolu beach Klaus Ulrich Mueller

Cala Mariolu og Cala Fuili er to av strendene du definitivt må besøke under ferien på Sardinia.

© Klaus Ulrich Mueller

3. Gennargentu – fantastisk natur og romantiske strender

Italias nest største øy Sardinia byr på sol og salte bad, og alt fra luksusresorter til ren villmark. Naturen er ofte dramatisk og til tider karrig, men strendene som rammer den inn er fantastisk innbydende. Midt på den uberørte østkysten finner du området Golfo di Orosei, som består av 40 km med strender og bukter nok til en hel sommer.

Gennargentu nasjonalpark strekker seg innover i landet, et nesten uberørt naturområde som byr på fortryllende naturopplevelser til fots eller kanskje på hesteryggen. De romantiske strendene med myk sand, glatte klipper, stalagmittgrotter og turkist, klart vann nyter du best i mai-juni eller september.

Historie og arkeologi, tradisjoner og håndverk spiller en sentral rolle på Sardinia, og kjøkkenet er både spennende og aromatisk. I disse områdene står culurgiones ofte på menyen: vakkert sammenvevd ravioli, rik duft av hvitløk og mynte. Den antioksidantrike regionale vinen Cannonau, passer godt til.

Les mer: sardegnaturismo.it

Flamingos at the Po delta APT Servizi Emilia Romagna

Po-deltaets fantastiske naturpark byr på et fantastisk fugleliv, der du blant annet kan oppleve hegre og flamingoer.

© APT Servizi Emilia Romagna

4. Po-deltaet – oasen i enden av veien

Deltaet der elven Po renner ut i Adriaterhavet er ukjent land for folk flest. I naturreservatet der møtet mellom ferskvann og saltvann spiller hovedrollen, kommer du deg dit til fots, på sykkel eller med båt. Her er det store muligheter for fugletitting og seiling, kanopadling, vind- og kitesurfing. Naturparken har også milevis med myke, gylne sandstrender som møter et stille og grunt hav – perfekt for en familieferie.

Po-deltaets byer og fiskerlandsbyer har fortsatt sin opprinnelige sjarm og lokale tradisjoner, som for eksempel ålefisket, som avsluttes med en stor ålefestival hver høst.

Lagunebyen Comacchio går også under navnet "lille Venezia" for sine kanaler, broer og vakre arkitektur. Gå heller ikke glipp av en tur til UNESCO-byen Ferrara - kanskje på sykkelsetet? Fra kysthotellene i deltaets nærområde kan du også enkelt besøke de fine kulturbyene Bologna, Modena og Ravenna, hver med sin egen unike karakter. Emilia Romagna-regionen er rikt velsignet med gastronomiske tradisjoner. Besøk lokale oste- og skinkeprodusenter, prøv ekte balsamicoeddik, lær hvordan du lager tortellini – og nyt!

Les mer: emiliaromagnaturismo.it

Fishermens village San Marco Castellabate in Cilento Agenzia Campania Turismo

Cilento er også et av de stedene som ifølge Unesco er fødestedet til den gunstige middelhavskosten, og innbyggerne her lever et langt og godt liv.

© Agenzia Campania Turismo

5. Cilento – strandliv med historisk vingespenn

Idylliske strender, pittoreske landsbyer, spennende arkeologi og grønne fjell gjør Cilento til et av de mest innbydende områdene i Italia. At det er et relativt ukjent område for turister gjør ikke saken verre.

Nasjonalparken Cilento e Vallo di Diano ligger litt sør for Napoli og byr på en fin kombinasjon av kultur, naturaktiviteter og late dager ved sjøen. Følg de sikksakkende middelalderveiene gjennom nasjonalparken, med sikte på for eksempel høytliggende Castellabate med middelaldersjarm og uforlignelig utsikt. Havner og strender finner du i koselige Santa Maria di Castellabate like nedenfor.

Utgravningene av den antikke byen Paestum et steinkast fra sandstrendene er et must for alle som er interessert i historie, og rundt Palinuro og Scario er det skjulte viker for båtturer. Er du heldig kan du også finne en folkefest, som for eksempel «Til bords med prinsesse Costanza», som arrangeres i august hvert år.

Les mer: incampania.com


Generell info og flere italienske tips: italia.it

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...